Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Mooie beelden: Jonge Ajacieden struikelend en onder hoogspanning richting titel 1989/90

De eredivisie ligt stil en het is behelpen, want oh, wat missen we Ajax. Maar gelukkig zijn er oude beelden om op terug te vallen. We nemen je mee terug naar een werkelijk zenuwslopende Ajax - Roda JC in De Meer.

07 april 2020 - 12:01

Zenuwslopend? Oh jazeker, want de Ajacieden van trainer Leo Beenhakker waren verwikkeld in een hevige titelstrijd met PSV, in een tijd waarin je nog twee punten kreeg voor een zege. Ajax ontving op 29 april 1990 – in de voorlaatste speelronde – Roda JC. Kon het kampioenschap al gevierd worden? De champagne ontkurkt…?

Wellicht, want op dat moment stond Ajax twee punten voor op belager PSV, dat een beter doelsaldo had. Je zou zeggen: “Prima, niks aan de hand, hier met die schaal!” Dat liep volstrekt anders, want de zenuwachtige Ajacieden verprutsten voor eigen publiek bijna het kampioenschap, terwijl PSV aantrad tegen Feyenoord.

De spanning leek de jonge Ajacieden echt te veel en uitgerekend Dennis Bergkamp ging na tien minuten zwaar in de fout. Hij speelde te kort terug op Stanley Menzo en John van Loen was er als de kippen bij om die inschattingsfout af te straffen: 0-1.

En hoe ongelooflijk: Richard Witschge deed precies dat kunstje na rust nog eens dunnetjes over, waardoor Roda zomaar op 0-2 kwam. Feyenoord kwam ondertussen op 1-1 tegen PSV, maar je kunt je voorstellen hoe supporters grijze haren kregen, die middag in De Meer. Eén ronde voor het einde. Tien minuten slechts voor het einde... 

Met deze wetenschap moet je bovenstaande video even kijken. Het liep allemaal goed af. De invallers Wim Jonk (leep met buitenkantje rechts) en Ron Willems brachten Ajax vlak voor tijd terug tot 2-2 en vooral bij de gelijkmaker ontplofte De Meer zowat. De puntendeling werd gevierd als een overwinning, aangezien PSV niet wist te winnen van Feyenoord.

Hoe de titelstrijd afliep? Ajax had in de laatste speelronde genoeg aan een puntje bij NEC om de schaal te kunnen heffen. De Nijmegenaren zelf hadden zelf ook nog maar één punt nodig om niet te degraderen. Voel je 'm al aankomen?

NEC kwam op voorsprong, maar Jonk (weer hij!) schoot de 1-1 op het scorebord. Prima stand voor beide clubs. Tijdens de rust spraken de spelers dan ook af dat het wel mooi was zo. Ajax mocht de bal na rust rustig rondtikken. Beide ploegen koesterden het punt en sloten een herenakkoord.

Ajax kampioen en NEC bleef eredivisionist. En PSV? Dat werd tweede achter Ajax met één puntje achterstand. De hegemonie van de ploeg uit Eindhoven was eindelijk doorbroken. Vier seizoenen achtereen eindigde Ajax achter PSV, maar nu was dat eindelijk voorbij.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >