Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Beelden van weleer: het tweeluik met Real Zaragoza voor de Supercup!

Ajax draaide midden jaren negentig als een gek. Landstitels, Champions League, Nationale Supercup en wereldbeker... Het kon allemaal niet op. Een ietwat vergeten prijs is de Europese Supercup, die werd bemachtigd in het tweeluik met Real Zaragoza. Geniet van de beelden!

21 april 2020 - 09:27

Natuurlijk, ook de Europese Supercup moest in 1996 bijgezet worden in de Amsterdamse prijzenkamer en dat gebeurde ook in februari van dat jaar. De opponent was Real Zaragoza, dat het seizoen ervoor beslag had gelegd op de Uefa Cup. Dit terwijl Ajax er met de Champions League vandoor was gegaan.

Ajax startte het tweeluik in La Romareda, het onderkomen van Zaragoza. De ploeg van Louis van Gaal verkeerde niet in topvorm en dat bleek ook op Spaanse bodem, waar Dave van den Bergh zijn debuut maakte. De ploeg kwam niet verder dan 1-1, maar de gelijkmaker van Patrick Kluivert (op aangeven van Nordin Wooter) was van grote schoonheid. 

Nee, de beslissing moest en zou vallen in het Amsterdamse Olympisch Stadion en ook hier debuteerden twee vergeten spelers: Robert Gehring en Andrey Demchenko. Laatstgenoemde kreeg nog een prima kans te scoren, maar zijn kopbal ging over. Het had zijn verblijf bij Ajax nog iets van cachet gegeven.

Het tweetal kon debuteren omdat Ajax op het veld al dik had afgerekend met Zaragoza. Het werd 4-0 en arbiter Leslie Mottram gaf de thuisploeg liefst drie penalty's! Wist jij dat nog? Frank de Boer miste de eerste, maar direct uit de corner die volgde opende gelegenheidslinksbuiten Winston Bogarde de score: 1-0.

De volgende twee penalty's werden droog door aanvoerder Danny Blind binnen getrapt, precies zoals hij dat ook in Tokio deed. Tussen de bedrijven door was ook Finidi George al trefzeker geweest tegen de Spanjaarden, die de wedstrijd met negen man (tweemaal rood) eindigden. 

Nee, het was niet de grootste prijs uit die tijd, misschien zelfs een tussendoortje, maar het was er wel weer eentje! Grandslam voor Ajax: landstitel, Champions League, wereldbeker en Europese Supercup.

De beelden van de dubbele ontmoeting met Zaragoza zijn absoluut de moeite waard om weer eens terug te kijken. Veel plezier!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >