Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Getergde Tadic sleept met Ajax uitzege over de streep en dit viel op

Pfoe… Het is Ajax zaterdagavond gelukt een aanval van AZ op de koppositie af te slaan. Ajax had het lang moeilijk in Heerenveen, maar captain Dusan Tadic nam zijn ploeg na rust bij de hand met twee treffers, waarna de ploeg uitliep naar een 1-3-zege. Wat ons opviel lees je hieronder!

07 maart 2020 - 22:38
tadic-12006
Tadic nam Ajax eindelijk weer eens bij de hand met twee treffers. © Pro Shots

Ten Hag verrast met Timber in basiself
Erik ten Hag verraste in Heerenveen behoorlijk met het voor de leeuwen gooien van een achttienjarige jongeling: Jurriën David Norman Timber stond in het Abe Lenstra Stadion aan de aftrap, nummer 41 op de rug. Die uitverkiezing was een mooie verrassing voor Timber, al kunnen we ons voorstellen dat Perr Schuurs en Edson Álvarez wel even gek opkeken. Het duo vond zichzelf terug in trainingspak langs de zijlijn.

Ten Hag verdedigde zijn keuze door te stellen dat Timber een snelle en sterke jongen is, die bovendien goed kan ‘indribbelen’. Vooral het argument van snelheid leek een belangrijke overweging in de keuze van de coach, gezien de rappe jongens voorin bij de thuisclub. Denk maar aan dribbelkoning Chidera Ejuke.

Vlak voor de aftrap nam Andre Onana de basisdebutant apart voor een innige en langdurige omhelzing plus uitgebreide peptalk. Dat was mooi om te zien. Timber – die zonder spanning leek te spelen – mocht in elk geval terugkijken op een puike pot en pakte na twaalf minuten al zijn eerste gele kaart in de eredivisie, na een wat al te enthousiaste bodycheck op Alen Halilovic. Timber hield het ruim tachtig minuten vol, maar toen schoot de kramp erin. Álvarez mocht aflossen.

In de punt van de aanval stond Lassina Traoré geposteerd, geflankeerd door Dusan Tadic en Quincy Promes, terwijl Hakim Ziyech achter de spits opereerde.

Onana houdt Ajax voor rust op de been
Ajax scoort doorgaans makkelijk in Heerenveen, maar daarvan was zaterdag geen sprake. Vanaf de aftrap leek de urgentie bij de Ajacieden wel zeker duidelijk. De ploeg wilde wel, werkte hard, er was meer druk naar voren, maar toch waren de grootste kansen voor de thuisploeg. Vooral de watervlugge Ejuke was een plaag voor de Ajacieden, die Blind veelvuldig de baas was. Onana liet echter ook in Friesland zien de man in vorm te zijn door gevaarlijke inzetten van de Nigeriaan te keren. Aan de andere kant was Filip Bednarek scherp door een inzet van Tadic en een kopbal van Traoré knap onschadelijk te maken.

Tadic leest Dest de les
Een ietwat opmerkelijk moment voor rust was een fikse uitbrander van Tadic aan het adres van Sergiño Dest. De aanvoerder beet de rechtsback iets toe over wat er anders moest, maar Dest gaf een reactie terug. Tadic accepteerde dat niet, beende woedend op zijn ploeggenoot af en maakte - voorhoofd tegen voorhoofd - even héél duidelijk dat Dest ‘gewoon moet doen’, zoals Ten Hag dat zou zeggen.

Aanvoerder neemt Ajax bij de hand
Ajax had het dus moeilijk voor rust, maar kennelijk wordt er goede thee geschonken (scheutje Iconix erdoor?) in Heerenveen, want na de pauze zorgde Tadic voor grote opluchting door twee keer binnen een paar minuten te scoren. Even knepen we in onze armen, maar toen Promes vervolgens nummer drie tegen het net aan knalde wisten we zeker dat we niet droomden. Wat had de ploeg dit nodig zeg… De ontlading in het uitvak was dan ook heer-lijk!

Toch weer even spannend…
Net toen Ajax op rozen leek te zitten was het Mitchell van Bergen die het thuispubliek weer op de banken kreeg door de bal prachtig langs Onana te krullen: 1-3. De Ajacieden keken elkaar verbaasd aan. Hoe kon dit nu weer? Direct erna kwam Ryan Gravenberch binnen de lijnen voor Ziyech. De overwinning kwam verder niet meer in gevaar, tot grote opluchting van iedereen met een Ajaxhart.

Promes verbreekt eigen record in ‘Hearrenfean’
Met zijn doelpunt in het Abe Lenstra Stadion kan Promes een fijne statistiek bijschrijven in zijn logboek. De aanvaller stond voor het duel met de Friezen op 11 doelpunten. Dat aantal was tevens zijn persoonlijke record in de eredivisie en deze heeft hij nu dus verbroken. Nooit trof de aanvaller vaker doel in Nederland dan in seizoen 2019/2020.

Ajaxhuurling Botman miste nog geen minuut
Sven Botman speelde tegen ‘zijn Ajax’ maar weer eens negentig minuten mee. Sterker nog, de verdediger miste dit seizoen nog geen minuut, terwijl hij als relatieve onbekende binnenkwam bij sc Heerenveen. Hij had echter weinig tijd nodig om hoofdtrainer Johnny Jansen te overtuigen van zijn kwaliteiten. Ook Erik ten Hag zag zaterdagavond dat de twintigjarige zich tegen zijn eigenlijke werkgever goed staande hield en zich uitstekend ontwikkelt in het shirt met de pompeblêden.

Applaus voor invaller Huntelaar van heel het stadion
Oude liefde roest niet, dus toen Klaas Jan Huntelaar nog een paar minuten mocht invallen, kreeg hij zowel applaus vanuit het uitvak als vanaf de thuisvakken. In Friesland zijn ze niet vergeten wat 'the Hunter' heeft betekend voor de club. 

Coronamaatregelen in het Abe Lenstra Stadion
Voor veel kids is het een droom: als mascotte meelopen met een Ajaxspeler het veld op. Aan het handje. Dat ging zaterdag echter anders, al viel het je wellicht niet op. Als gevolg van de uitbraak van het coronavirus mochten mascottes niet meelopen het veld op, maar stonden ze daar al ruim voor de aftrap opgesteld in afwachting van de 22 spelers. Dit alles uit voorzorg van verdere verspreiding van het virus. Uiteraard kregen de kleintjes daar vooraf uitleg over.

De spelers gaven elkaar overigens om dezelfde reden ook geen hand voor de aftrap. In plaats daarvan deden de voetballers elleboogje tegen elleboogje als begroeting.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >