Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
SV Ajax

SV Ajax Ledenpanel verdeeld over de BeNeLiga

Berichten over de BeNeLiga, de doordeweekse speelronden of zelfs op zondag om 20.00 uur… Hoog tijd ons SV Ajax Ledenpanel vragen te stellen over de competitie-opzet. Hier volgen de belangrijkste antwoorden.

13 februari 2020 - 17:04
AjaxStandard1200
Winnen van Belgen is leuk. Maar of dat in de BeNeLiga moet... © Pro Shots

Over een aantal onderwerpen die te maken hebben met de competitieopzet, zijn onze leden het in grote lijnen eens: zo’n driekwart vindt de huidige opzet van de eredivisie prima - met achttien clubs en de voor- en nacompetitie voor promotie en degradatie. Een overgrote meerderheid kiest voor de traditionele zondagmiddag 14.30 uur als aftraptijd: 87 procent gaf die voorkeur aan.

Dat slechts 6 procent zondagavond 20.00 uur het fijnste tijdstip vindt, zegt wat ons betreft ook genoeg. Sterker nog: zondagavond voetballen is voor 60 procent van onze leden reden niet te gaan. Bij leden met een seizoenkaart is dat niet veel minder, met 55 procent.

Ook helder: negen van de tien respondenten zegt het goed te vinden dat de KNVB flexibel met het wedstrijdschema omgaat als dat nodig is voor Europees spelende ploegen. Waar onze achterban niet op zit te wachten: play-offs om het kampioenschap in de eredivisie. Een schrale 8 procent van de leden is voorstander.

BeNeLiga
Tot zover de duidelijke cijfers en meningen. Over de BeNeLiga zijn de meningen veel meer verdeeld. Zowel de groep voor- als tegenstanders bestaat uit zo’n 40 procent van de leden. Jongere leden zijn een stuk positiever dan oudere: 49% van de leden tot en met 24 jaar is voorstander, 33% van de leden ouder dan 55 jaar is dat.

Respondenten konden aangeven waarom ze voor of tegen zijn. Hogere inkomsten voor Ajax werd amper genoemd. Dat terwijl meer euro’s voor de clubs zelf wél de aanleiding zijn om deze opzet te laten onderzoeken door adviesbureau Deloitte.

Het sportieve element wordt door de leden redelijk vaak benoemd. Een voorstander: “Een competitie met tegenstanders van een hoger niveau wordt aantrekkelijker. Hier zit ook meer uitdaging in voor de topclubs. Dit kan het niveau van spelers ook omhoog brengen. Immers, meer uitdaging vraagt meer inspanning, en kan leiden tot een betere ontwikkeling van jonge spelers.”

Voetbalcultuur
Tegenstanders zijn er dus ook. De meesten vinden het jammer dat de eredivisie zou verdwijnen door de komst van een BeNeLiga. “De typisch Nederlandse voetbalcultuur die wordt opgegeven, weegt voor mij niet op tegen de 10/20 miljoen die Ajax daarvoor extra gaat vangen. Hier gaan we het gat niet mee dichten. Bovendien zijn de Belgische stadions sterk verouderd.”

Als we nader inzoomen op de voorstanders van een gezamenlijke competitie met de zuiderburen, dan wil 39 procent dat het liefst in de vorm van een bekertoernooi. Het KNVB-bekertoernooi wordt dan vervangen door iets als de BeNe-Beker, die vast dan rap een of andere sponsornaam krijgt.

De huidige nationale beker van België heet de Croky Cup. Dat je het maar vast weet.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >