Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Meesterscout Bruins Slot op 73-jarige leeftijd overleden

Een leven lang voetbal, een leven lang analyseren. Maar nu niet meer. Tonny Bruins Slot is overleden. De meesterscout, rechterhand van Johan Cruijff en steun- en toeverlaat van diverse Ajaxtrainers is op 73-jarige leeftijd overleden.

02 november 2020 - 10:19
Bruinsslotcar
Bruins Slot was altijd in voorbereiding op de volgende wedstrijd. © Ajax Images

Je hebt trainers die bekend staan om hun manier van spelen of hun manier van leiden geven. Of het voortbrengen van talenten. Bruins Slot had hele andere kwaliteiten. Hij spendeerde vele uren achter schermen om de zwakke punten van tegenstanders bloot te leggen.

Maar dat niet alleen, hoor. Bruins Slot functioneerde lange tijd als rechterhand van Cruijff. Eerst bij Ajax, later bij FC Barcelona waar het duo ongekende successen vierde. Een kwartet landstitels, nog aangevuld met Europese prijzen en andere decoraties.

Wist je dat Bruins Slot ook Ajax een keertje kampioen heeft gemaakt? Hij zat in 1985 tijdens de laatste vijf wedstrijden op de bank, nadat Aad de Mos kort voor het einde van het seizoen werd ontslagen. Dankzij Bruins Slot werd het 'eind goed, al goed' en pakte Ajax zijn zesde titel in slechts negen jaar tijd.

Ook Ronald Koeman maakte graag gebruik van de diensten van Bruins Slot en het duo vormde een alliantie bij Ajax, Benfica, PSV en Valencia. Dit was in de tijd dat er nog wel eens een trein voorbij kwam. Zo droeg Bruins Slot onder meer zijn steentje bij aan de dubbel van seizoen 2001/2002 en het Europese avontuur van de 'Koeman Kids'.

Ondanks uitstapjes hier en daar vormde Ajax de rode draad in de lange loopbaan van Bruins Slot. Hij maakte zelfs deel uit van de bestuursraad, maar veel liever was hij toch bezig met het spelletje en maken van analyses. Ajax maakte er maar wat graag gebruik van, Oranje was nooit ver weg.

Bruins Slot was de laatste tien jaar bezig om vooruit te denken, namens Ajax en de trainer van dienst. En er zijn wat trainers geweest, hoor. Ook bij Ajax. Frank de Boer, Peter Bosz, Marcel Keizer en Erik ten Hag om er maar een paar te noemen. Allemaal roemden ze de rapporten van Bruins Slot.

Zijn kijk op Ajax - Liverpool was de laatste analyse die werd ingeleverd, schrijft De Telegraaf. Bruins Slot kampte al langer met allerlei gezondheidsproblemen, maar het was alsof hij ook de dokters van rapporten voorzag want keer op keer werden zijn ziektes bestreden en richtte hij zich weer op.

De komende periode zal er voor de verandering eens worden teruggeblikt, in plaats van voorbeschouwd. Dat heeft Bruins Slot verdiend. Ook als zijn naam misschien niet zo bekend voor je is, besluit de artikelen over hem eens te lezen. Dan snap je beter waarom dit nieuws is.

Wie weet was de prijzenkast van Ajax – en Barcelona – wel een stukkie leger geweest zonder Bruins Slot. SV Ajax wenst de familie Bruins Slot veel sterkte met dit verlies.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >