Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax start ‘crazy’ weken met vijfklapper tegen Heracles en dit viel op

Eindelijk weer clubvoetbal en het viel niks tegen, hoor! Ajax rekende op de vroege zondagmiddag al razendsnel af met Heracles. Het versloeg de Almeloërs met liefst 5-0 en dus nemen de Ajacieden een lekker gevoel mee naar woensdag, als FC Midtjylland langskomt. Tegenvaller was het uitvallen van Davy Klaassen.

22 november 2020 - 14:04
Neres 1200 Ajaher
Neres liet zien nog altijd op voetballen te zitten! © Pro Shots

Bem-vindo Neres
Erik ten Hag presenteerde tegen Heracles een opstelling die je kon verwachten. Voor Antony kwam het duel nog te vroeg. De aanvaller kampt met hamstringklachten, maar traint al wel mee met de groep. Ten Hag verwacht hem snel weer speelklaar. Antony werd vervangen door zijn maatje David Neres, die liet zien steeds meer de oude te worden. We zagen de beweeglijke Braziliaan doorjagen, scoren en ook de passeerbewegingen waren terug. De trainer ging verder door op weg die in Utrecht (0-3) was ingeslagen, dus met Zakaria Labyad op 'tien'.

Vroeg wakker!
Het was met de aftraptijd van 12.15 uur een vroegertje in de Johan Cruijff Arena, dat werd wel duidelijk bij een blik op de bank. Daar proostten Klaas Jan Huntelaar en Quincy Promes met een bekertje sterke koffie. Daar had Lassina Traoré in de spits totaal geen tijd voor. Terwijl het koffietijd was in de dug-out verwerkte hij ondertussen een door Neres in de zestien gepompte bal behendig. Al na vijf minuten spelen vuurde hij de 1-0 achter doelman Michael Brouwer. In het lege stadion hoorde je de bal het net schroeien.

Wellicht had Labyad ook een bakkie koffie moeten nemen, want als hij effe beter had opgelet, had hij een drietegentwee-situatie beter uitgespeeld. De assist waar je op hoopte, vertrok echter niet van zijn voet, waardoor een razendsnelle verdubbeling van de score uitbleef. Gelukkig kwam de tweede treffer alsnog vrij snel en de doelman van Heracles hoorde die bal alleen maar voorbij suizen. Raketwerper Neres drukte werkelijk heerlijk af vanaf randje zestien, waarna de brandweer weer moest uitrukken om de netten te blussen.

Het was een fijne opsteker voor de goed spelende Neres, die vervolgens tevreden toezag hoe Labyad nog voor rust de 3-0 op het scorebord schoot.

Klaassen en Mazraoui uit de wedstrijd geschopt
Een tegenvaller was het vroege uitvallen van Klaassen. De voor Ajax in korte tijd alweer ontzettend belangrijk geworden middenvelder kreeg al rap een tik op het onderstel. Dader Rai Vloet ging gek genoeg vrijuit, maar de charge zorgde wel dat Ten Hag vroeg moest wisselen. Klaassen liep gewoon het veld af en het leek allemaal niet superernstig, maar vervelend was het des te meer.

Jurgen Ekkelenkamp wist zich als invaller in ieder geval verzekerd van dik een uur speeltijd. Ondertussen ging Vloet gewoon door met uitdelen, want ook Noussair Mazraoui kreeg een flinke tik. Ditmaal haalde arbiter Jeroen Manschot wel geel uit zijn borstzak, al had dat best eerder gemogen. Of nee, gemoeten.

Mazraoui bleef na rust achter in de kleedkamer, dus in dat opzicht leek Vloet een dubbelslag te 'scoren'. Sean Klaiber – die echt al veel meer speelminuten krijgt dan hij vooraf had verwacht – was de logische vervanger.

Wisselen en krachten sparen na rust
Ajax liet zich de thee in de rust ongetwijfeld goed smaken en gedurende het eerste kwartier van de tweede helft gebeurde er niet zo veel. Net op het moment dat je dreigde een tikje weg te zakken, drukte Tadic zijn voet tegen de bal. Hij bracht de 4-0 op het scorebord na een uurtje spelen. De aanvoerder mocht vervolgens gelijk naar de kant voor Quincy Promes. Er komen nog drukke weken aan.

Om precies die reden gingen Daley Blind en Traoré eveneens bijtijds naar de kant om plaats te maken voor Huntelaar en Lisandro Martínez. De vele wissels maakte niet minder gretig, want Labyad werkte onberispelijk de 5-0 over de doellijn. Toch maakte ook hij het duel niet af, want kort voor tijd ging de middenvelder met een blessure van het veld, waardoor ook het al uitgewisselde Ajax het duel met tien man eindigde.

Hoogste aantal punten na negen duels sinds 2006/2007
Met de zege op Heracles komen de Ajacieden op 24 punten na 9 duels. Dat is voor Ajax het hoogste aantal in de eredivisie sinds seizoen 2006/2007 (ook 24). De overwinning betekende eveneens de 31ste driepunter in de laatste 34 thuispotjes.

Zege op Heracles uitstekende start van 'crazy' weken
Het treffen met Heracles markeerde het startpunt van belangrijke en bomvolle weken die voor ons liggen. Ten Hag omschrijft het ronduit moordende speelschema dikwijls als 'crazy' en als je een blik op onderstaand lijstje werpt, dan zie je dat de coach geen onzin praat. Heracles-thuis was het begin van een ongekend drukke reeks wedstrijden. De focus gaat nu op woensdagavond. Dan wacht de cruciale confrontatie in de Champions League met Midtjylland.

- Woensdag 25 november: Ajax - FC Midtylland
- Zaterdag 28 november: FC Emmen - Ajax
- Dinsdag 1 december: Liverpool - Ajax
- Zaterdag 5 december: Ajax - FC Twente
- Woensdag 9 december: Ajax - Atalanta
- Zaterdag 12 december: Ajax - PEC Zwolle

En dit is nog maar het begin van een nog langere opsomming.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >