Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Fotoverslag

Mistwedstrijd tegen Liverpool krijgt kleur door fotograaf Guus de Jong

Als je denkt aan Ajax - Liverpool gaan de gedachten gelijk richting de befaamde mistwedstrijd. Ajax won glansrijk met 5-1 in een ‘bewolkt’ Olympisch Stadion. Van deze pot zijn vooral zwart-wit foto’s, maar dankzij fotograaf Guus de Jong brengen we er wat kleur in!

19 oktober 2020 - 11:41
Mistwedstrijd 1200
Prachtig om deze historische pot in kleur tot leven te zien komen. © Guus de Jong/SV Ajax

Guus de Jong was in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw een befaamde nieuws- en sportfotograaf. Het is daarom fijn dat we richting Liverpool-thuis van woensdag kunnen putten uit een aantal fraaie kleurenplaatjes van ‘die ene wedstrijd’, gespeeld in de mist. We schrijven 7 december 1966.

We kennen vooral de grijskleurige foto’s van de Europa Cup I-wedstrijd waarin viervoudig Ajacied Cees de Wolf zijn gloriemoment kende door Ajax als totale onbekende op een 1-0-voorsprong te koppen. De toen twintigjarige De Wolf speelde als vervanger van Piet Keizer en doemde al na drie minuten spelen op vanuit de mistwolken om de bal achter Tommy Lawrence te koppen.

Vandaag de dag zou de VAR wellicht naar dat doelpunt hebben gekeken, want De Wolf klom bij zijn kopbal wel heel erg op zijn tegenstander. Maar ‘varren’ deden we toen nog niet en sowieso kun je je afvragen of de arbiter het allemaal wel goed kon zien in de dikke mist.

Ook de toen negentienjarige Johan Cruijff vond het net, evenals Henk Groot (28) en Klaas Nuninga (26). Laatstgenoemde was zelfs tweemaal trefzeker op Amsterdamse bodem.

Ajax won dus dik. Met 5-1. En dat tegen wereldkampioen Liverpool. Dat was wat hoor. Ajax was in feite nog een club zonder internationale faam, dus dit telde wel. Het publiek in het Olympisch Stadion zal genoten hebben, al kun je je afvragen wat ze van de wedstrijd gezien hebben.

Een heel deel van de doelpuntenproductie in elk geval niet. Zat je aan de ene kant, dan zag je sowieso de goal aan de andere kant niet. Als daar werd gescoord, dan had je aan de overzijde echt geen idee hoe of wat en moest je dus maar afgaan op het geluid.

Gelukkig hebben we de foto’s nog. Herken jij de spelers op de plaatjes? De basisoptelling destijds zag er als volgt uit: Gert Bals, Wim Suurbier, Ton Pronk, Frits Soetekouw, Theo van Duivenbode, Bennie Muller, Henk Groot, Sjaak Swart, Johan Cruijff, Klaas Nuninga en Cees de Wolf.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >