Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt ons op terwijl Ajax inspiratieloos en roemloos onderuit gaat...

De eerste wedstrijd van Ajax in het supportersloze tijdperk van de eredivisie is uitgedraaid op een zware zit. We kunnen het ons zelfs voorstellen als je het einde niet hebt gehaald, want het spel was beneden alle peil. Geen wonder dus dat een ploegje als FC Groningen ertoe in staat was om dit slappe Ajax een rechtse directe uit te delen: 1-0... Remco Balk velde het vonnis.

04 oktober 2020 - 14:09
Groningenuit2021verslagcar
Het is niet dat Groningen zo goed was. Nee, Ajax was slecht. © Pro Shots

Tandeloos Ajax...
Het begon nog leuk met een dominant eerste kwartier, maar hoe langer Groningen-uit vorderde, des te meer begon Ajax op je zenuwen te werken. Er was weliswaar 71 procent balbezit, maar wat werd er mee gedaan? Om eerlijk te zijn: helemaal niets... De grootste kans deed zich nog na enkele minuten voor toen Zakaria Labyad zijn ploeg op voorsprong had moeten koppen, maar de bal rechtdoor in de handen van de keeper stuurde.

Je mag van Ajax verwachten dat het beter is dan Groningen en dat was het ook wel, maar het lukte de tegenstander redelijk eenvoudig om op de been te blijven. Het pleit voor de Groningers dat het zeer compact stond en randje zestien zo druk bevolkte dat er altijd wel iemand in de weg stond. Alleen was het daardoor des te vervelender om te moeten constateren dat Ajax ook geen tempo in het spel kreeg op de momenten dat er ruimte lag.

Zowel Ryan Gravenberch als Noussair Mazraoui vergat met de bal aan de voet te accelereren, waarna de bal toch weer achteruit gespeeld moest worden. Op die manier kom je natuurlijk nooit voor het doel, zoals we keer op keer zagen...

Wordt Kudus nu al gemist?
Mohammed Kudus was vanwege een blessure helaas niet van de partij. De Ghanees moest in de Euroborg verstek laten gaan, maar zijn naam viel veelvuldig. Laat dit maar aan de supporters over die Twitter moesten openen als uitlaatklep omdat de tribunes – en ook het uitvak – nu eenmaal leeg moeten blijven. De meeste Ajacieden konden amper geloven van wat een slechte wedstrijd ze via de televisie getuige waren. Wordt een twintigjarige nieuweling als Kudus – die ook echt nog niet alles goed doet – na amper twee duels echt al zo gemist?

Er kwam amper een aanvallende impuls vanaf het middenveld, waar Quincy Promes weer eens de ruimte voor zich miste die hij moet induiken om rendement te hebben. Gravenberch is er de man (nog) niet naar om het spel naar zich toe te trekken en een wedstrijd te bepalen, terwijl Kudus niets liever doet. Gravenberch ging zelfs in de fout in aanloop naar de 1-0 en deed na rust amper nog iets goed...

Ook Edson Álvarez heeft dat niet in zich. De Mexicaan lijkt er bij Erik ten Hag desondanks goed op te staan en het was zelfs zo erg dat hij een bal plompverloren over de zijlijn liep. “De techniek laat hem even in de steek,” luidde het milde oordeel van de commentator, terwijl de kritieken elders toch echt nog een stukkie steviger waren. Het voelde een beetje exemplarisch.

Wat is ervoor nodig om het te laten lopen?
Een flitsende voorbereiding ten spijt, moeten we helaas constateren dat de eerste vier potjes die er echt om gaan tijdens seizoen 2020/2021 ondermaats zijn. Dit is niet leuk om te delen, maar zo in de openingsfase kunnen we maar beter direct de vinger op de zere plek leggen in de hoop dat het wordt opgelost. Want een oplossing is geboden. Evenals haast, gezien het schema na de interlands.

Op de opstellingen van Ten Hag wordt al langer met vraagtekens gereageerd. Is Labyad nu echt de enige optie in de spits, is de nummer tien-positie gemaakt voor Promes en zijn er geen posities waar Tadic beter tot zijn recht komt dan als linksvoor? Dat het niet loopt, moge duidelijk zijn. Kijk alleen maar naar de reacties van de Ajax-spelers als ze een keertje worden afgefloten door de scheids.

Terwijl de frustraties toenamen in Groningen werd het veldspel alleen maar minder. Waar er in de eerste helft tenminste nog richting vijandelijk doel werd gevoetbald, zagen we in de tweede helft amper gevaar gesticht worden. Dat is gewoon niet goed. Ja, er waren twee ballen tegen de lat in de laatste minuten, maar moeten we daar vrolijk van worden? Een puntje stelen had echt geen positieve conclusies opgeleverd.

Wordt het tijd om het anders aan te pakken, Erik? We zaten nu bijna te 'hopen' op een rode kaart en dat is echt niet de bedoeling... Het was niet eens onterecht geweest als Groningen met grotere cijfers had gewonnen. En dat voor de grootste, rijkste en beste club van het land met ambities die de landsgrenzen ver overstijgen. Het was niet magertjes, het werd zelfs een beetje schrijnend.

En wie niet springt...
Het verbannen van supporters betekent ook automatisch de terugkeer van nepstadiongeluid in de Nederlandse huiskamer. Het is ergens al jammer genoeg dat je nu niet hoort wat spelers en trainer allemaal roepen, maar om het nog gekker te maken, hoorden we vooral tijdens de eerste helft met enige regelmaat dit bijzondere liedje: En wie niet springt...

Alsof één keertje nog niet opvallend genoeg was, werd het nummer na ongeveer een halfuurtje spelen keer op keer ingestart. De geluidsman van tv-zender had er blijkbaar lol in. Ver voor de openingstreffer kwam zelfs de goaltune, die we tijdens Groningen-uit helaas maar al te vaak horen, al een keertje voorbij.

Maar even terug naar wel of niet springen... kun je je voorstellen wat er gebeurt als Fox tijdens de volgende thuiswedstrijd van Ajax ineens 'Waar komen Joden toch vandaan?' inzet? Dan zijn de reacties waarschijnlijk niet van de lucht. Het was nu vooral grappig, maar ook iets grappigs kan soms een beetje raar zijn. Een beetje vreemd, maar wel lekker. Zoiets.

Dit alles noopte Groningen zelfs tot een tweetje, waarin het uitlegde dat niet de club maar Fox de geluidsband instart. Fox bood later zelfs verontschuldigingen aan, want het was allemaal niet de bedoeling geweest...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >