Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Siem, Siem, Siem plus Ünuvar en wat verder opviel in bekerduel!

Ajax heeft in Europese sferen de volgende ronde van de KNVB-beker bereikt door de amateurs van SV Spakenburg met 7-0 opzij te schuiven. Dat gebeurde in een werkelijk overenthousiaste Johan Cruijff Arena, waarin ons nog veel meer leuks én geks opviel!

22 januari 2020 - 22:33
traore-babel-1200
Traoré en Babel genieten tijdens een heerlijk beveravondje in Europese sferen. © Pro Shots

Vrijwel geheel Latijns-Amerikaanse defensie
Erik ten Hag gunde enkele basiskrachten rust tegen tweededivisionist Spakenburg. Quincy Promes, Donny van de Beek en Joël Veltman hielden de reservebank warm. Daar zat Perr Schuurs ook, waardoor de trainer het verdedigende blok Lisandro Martínez/Edson Álvarez kon uitproberen, op links bijgestaan door Nico Tagliafico.

Kortom, een defensie overgoten met een pittig Latijns-Amerikaans sausje, met twee Argentijnen en een Mexicaan. Op rechts completeerde Sergiño Dest als Amerikaans international het kwartet achterin. Echt getest werd de boel natuurlijk niet.

Voor de supporters - veel kleintjes maakten hun Ajaxdebuut in de uitverkochte Johan Cruijff Arena - was het tof te zien dat er met Dusan Tadic en Ryan Babel nog meer grote namen op het veld liepen. Verder stonden Razvan Marin, Siem de Jong, Lassina Traoré en de met passjes strooiende Carel Eiting aan de aftrap.

Siem, Siem, Siem!
“Wij zijn Ajax, niet te stoppen,” klonk het vanaf Zuid, maar de Ajacieden hadden tegen Spakenburg voor de thee toch best veel kansen nodig om te scoren. Toch haalde Ajax met een 3-0-tussenstand de rust en die hele productie kwam op naam van Siem de Jong. Na dik een kwartier ramde hij een rebound (bal op de lat van Marin) hard tegen de touwen en vlak voor rust kopte en schoot hij voorzetten van Tadic en Dest binnen. Daarna klonk er even “tien, tien tien”, maar het kan ook “Siem, Siem, Siem” zijn geweest.

Rijpe appelen na rust
Ging het kansen benutten voor rust nog ietwat moeizaam, na rust voerde Ajax de score rap op en vielen de doelpunten als rijpe appelen. Slechts zeven minuten had Ajax nodig om de score tot 6-0 te verdubbelen via twee treffers van Traoré en eentje van Tadic. De aanvoerder werd daarna gewisseld en droeg de aanvoerdersband over aan invaller Klaas Jan Huntelaar. De zevende treffer kwam op naam van debutant Naci Ünüvar, waarover verderop meer. Want de jongeling beleefde een bijzondere avond...

Ongekend lekker bekersfeertje, zingen en springen!
Al tijdens het warmdraaien van beide ploegen werd flink gezongen en gesprongen op Zuid. Avondwedstrijden zijn altijd net effe anders en bekeravondjes al helemaal. Op de F-side zagen we een hoop nieuwe gezichten die wel zin hadden om eens keihard van zich te laten horen. Als je niet beter wist, dan kon je zomaar denken bij een Europees avondje aanwezig te zijn. Prima, zeker omdat het ramvolle uitvak in de hoek eveneens vocaal goed bij stem was.

Het werd nog gekker, want het publiek werd voor de aftrap getrakteerd op een stevige lichtshow, die we kennen van Champions Leaguewedstrijden! Gekkigheid, maar als je voor het eerst in de Arena bent natuurlijk hartstikke leuk. Na de eerste balomwentelingen werden de bezoekers hartstochtelijk door de meegereisde aanhang gesteund. Linksback Barry Beijer kapte direct Babel uit en als vanzelf klotsten de ‘oehs’ en ‘aahs’ over de randen van het uitvak, terwijl op Zuid alle bekende liedjes klonken.

En natuurlijk, vlak voor tijd werd er ook nog een onvervalste pogo tegenaan gegooid.

Ünüvar debuteert als vijfde zestienjarige in Ajax 1
Helemaal dolenthousiast werd de Arena toen Ünüvar zich meldde langs de lijn voor een invalbeurt. Een staande ovatie zelfs, tjonge! De tiener is na Clarence Seedorf, Vurnon Anita, Richard Sneekes en Ryan Gravenberch de vijfde Ajacied die op zestienjarige leeftijd debuteert in het eerste elftal. Hij maakte al wel zijn officieuze debuut in Qatar, tijdens een gewonnen oefenduel met KAS Eupen (2-0).

Maar goed, tegen Spakenburg werden dingen echt officieel en verdween de kleine technicus in de boeken. En dat heeft hij geweten! Bij elk balcontact begon de Arena te brullen alsof een nieuwe verlosser was opgestaan. Overigens blijft Gravenberch – met zestien jaar en 130 dagen – de jongste debutant ooit. Ünüvar is een stukkie later met z’n zestien jaar en 223 dagen.

Scoren deed hij ook maar gelijk, omdat Huntelaar hem een penalty gunde, die hij onberispelijk binnenschoot. De jongst scorende debutant is hij daarmee niet, want ook daar vist hij bij Gravenberch achter het net. De lange middenvelder scoorde drie dagen na zijn debuut tegen PSV in het bekerduel met HVV Te Werve (0-7). 

Dekker maakt tóch debuut in Johan Cruijff Arena
Hij gold lang als grote jeugdbelofte, maar Vince Gino Dekker kwam in Amsterdam niet verder dan Jong Ajax. De vleugelaanvaller - met een seizoenkaart van Ajax - vertrok zonder minuten in het eerste. Na mislukte omzwervingen bij AZ en Go Ahead Eagles streek hij neer bij Spakenburg, waarna een gunstige bekerloting zorgde dat hij tóch zijn debuut kon maken in het Ajaxstadion. Hij kreeg na een minuut voetballen zelfs een kans om Bruno Varela te testen, maar schoot naast.  

Tja, soms heb je wat omwegen nodig om je doel te bereiken en Dekker kan nu in elk geval rappen dat hij in de Arena heeft gespeeld. Bij Spakenburg zagen we verder Nathaniel Will en Jordi Bitter in actie. Ook zij doorliepen deels de jeugdopleiding van Ajax en keerden dus even terug in de hoofdstad.

Oeps… Kicksen vergeten!
De zenuwen kunnen je wel eens naar de strot vliegen als je als amateur in een uitverkochte JC Arena moet voetballen en precies dat overkwam linksachter Thomas van den Houten. Hij arriveerde bij het Ajaxstadion zonder voetbalschoenen… Haha, lekker dan! Gelukkig is Van den Houten woonachtig in Amsterdam, dus werden zijn kicksen alsnog effe snel geregeld.

Heujjj, lekker sjoelen in de bus!
Het is doodnormaal om een kaartje te leggen in een spelersbus, maar de selectie van Spakenburg pakte de zaken toch net effe anders aan. Onderweg naar de Arena werd een heuse sjoelbak van stal gehaald en sloegen de spelers lekker aan het schijfjes schuiven op de A1. Muziekje aan en alles. We kunnen stellen dat de ploeg er een mooi tripje van maakte, haha! De terugreis zal ook best goed aangenomen zijn.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >