Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Veltman speelt bal naar goede kleur en staat verder te genieten

De opdracht was dinsdag simpel voor Joël Veltman. Als hij de bal maar bij een speler in dezelfde kleur bezorgde, dan was er vervolgens een momentje om te genieten van de capriolen die voorin werden uitgehaald. Want ja, de verdediger had tijdens Ajax - Lille OSC (3-0) genoeg tijd om te genieten.

18 september 2019 - 16:57
veltmaninterviewlillecar

Joël, had je verwacht dat Ajax de nummer twee van Frankrijk eventjes met 3-0 zou verslaan?
“Nee, nee, nee! Natuurlijk niet! Ik had er wel op gehoopt, maar het zegt genoeg dat Andre Onana werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. Lille werd dus ook gevaarlijk en dat hadden we op voorhand al wel verwacht. Maar verder was het genieten.”

“Ik hoefde de bal maar naar de goede kleur te spelen en dan was het als verdediger verder eventjes staan genieten omdat de rest het wel voor ons deed. We konden constant aanvallen en dit konden we vooral doen omdat we zo goed waren in balbezit. We waren negen van de tien keer vast aan de bal en dat moet je hebben, als je zo hoog staat opgesteld.”

Kneep je 'm nog eventjes in de eerste minuut?
“Ik hield mijn tegenstander wel een beetje vast, ja. Maar ik vond ook dat hij een tikje te gemakkelijk ging liggen. Toen ging de hand van de scheids naar zijn oortje. 'Mmmmm,' dacht ik toen. Ik vreesde wel eventjes omdat ik het shirtje vast had, maar hij ging pas liggen toen ik allang weer had losgelaten.”

Is het moeilijk om jezelf als team niet te overlopen? Voor je het weet, volgt er een counter...
“Dat klopt! En daarom ben ik ook zo blij dat we goed waren aan de bal, want een paar jongens van Lille beschikten over een goede brommer. De laatste keer dat ik een wedstrijd met zo'n hoog tempo heb gespeeld, was tegen Red Bull Salzburg. We zeiden juist vooraf nog tegen elkaar: het moet geen tenniswedstrijd worden waarbij je van links naar rechts zit te kijken. Heel veel ploegen willen tegen ons counteren. Maar als je goed bent aan de bal, komen ze er juist bijna niet uit.”

Frenkie de Jong trok het spel heel erg naar zich toe. Hij is er nu niet meer bij. Is Ajax zonder Frenkie in zekere zin onvoorspelbaarder geworden?
“We verdelen de bal nu over drie spelers in plaats van steeds dezelfde speler. En Frenkie werd ook vastgezet door een tegenstander, maar je ziet ploegen kijken van: wie moeten we vast gaan zetten? Dan speel je de bal niet over links, maar rechts. Als ik zeg dat we sneller kunnen schakelen, komt dat negatief over naar Frenkie en dat is niet mijn bedoeling, maar we kunnen meerdere kanten op. Voor een tegenstander is dat lastiger dan onszelf!”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >