Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit is waarom Álvarez juicht met zijn vingers in zijn oren

Edson Álvarez stopt als hij juicht graag zijn vingers in zijn oren. De Mexicaan deed dit in Ajaxshirt voor het eerst na zijn goal tijdens Ajax - Apoel Nicosia (2-0) en op zijn gifje zien we hetzelfde beeld. Wie weet doet Álvarez dit in de toekomst vaker, maar waar komt het gebaar vandaan?

06 september 2019 - 11:35
vingerinjeoorcar
We kennen nu ook het verhaal achter dit gebaar. © Pro Shots

Ook wij waren benieuwd naar het antwoord op deze vraag en hebben er een kleine speurtocht aan gewaagd. Het antwoord is relatief simpel, maar het verhaal erachter is best aardig: Álvarez sluit zich op deze manier af voor de (in zijn ogen) hevige kritiek die in zijn thuisland wordt geuit.

De nu 21-jarige Álvarez debuteerde al in 2014 voor Club América, dat je kunt beschouwen als het Ajax van Mexico. Hij speelde meer dan honderd wedstrijden in het geel-blauw, maar het veroveren van prijzen gebeurde pas in het najaar van 2018 en begin van 2019.

Hoe jong Álvarez ook was, in de tussentijd was er kritiek. Veel kritiek. Ook in Mexico heeft echt iedereen een mening over voetbal en ook wil iedereen die mening graag verkondigen, waardoor je in het gemiddelde praatprogramma stevige teksten moet gebruiken om je punt te maken.

José Ramón Fernández is een goed ingevoerde, maar ook controversiële journalist en zijn voorkeur ligt niet bepaald bij Club América. Je kunt je best voorstellen wat er gebeurt als een jong talent als Álvarez niet direct zijn stempel weet te drukken bij de grootste club van Mexico. Die krijgt kritiek. We hoeven niet uit te leggen hoe dat gaat, rondom Ajax werkt het net zo.

“Het is moeilijk voor een jonge speler om direct aan zulke hoge verwachtingen te voldoen,” aldus Daniel Reyes tegenover Ajax Life. Reyes is voor tv-zender Claro Sports gestationeerd in Nederland om verslag te doen van de verrichtingen van Mexicanen in de eredivisie. Hij hield Hirving Lozano bij PSV in de gaten, tegenwoordig is hij voor Álvarez in de Johan Cruijff Arena te vinden.

https://twitter.com/AFCAjax/status/1168824008810401792

“Het is kort na zijn debuut begonnen: Álvarez versus kritiek. Maar één van de grote kwaliteiten van Edson is zijn mentaliteit. Hij heeft voor een Mexicaanse voetballer een ongekend goede mentaliteit. Wij hebben vaak spelers met veel talent, maar met een slechte mentaliteit. Edson heeft allebei, hij is een keiharde werker en kan ermee omgaan.”

Wat Club América doet met al die kritiek? De club heeft het omarmd. “Ódiame Más,” luidde een van de slogans van club en supporters. De vertaling komt ongeveer neer op: haat me maar. Ook Álvarez vindt die haat prima. Laat ze maar lullen, beeldt hij uit door bij (persoonlijk) succes zijn vingers in zijn oren te stoppen.

Het scrollen door foto's op het Instagram-account van Álvarez vertelt ook wat. We komen foto's tegen waarop hij zijn vingers in zijn oren stopt, met hieronder teksten als: 'zodra je dapper wordt, biedt het leven ongekende mogelijkheden', 'als God aan je zijde staat, maakt het niet uit wie er tegen je is' en 'de mensen die het minst doen, zijn zij die het meest spreken. Ik blijf gefocust'.

Álvarez beleefde zijn mooiste moment tijdens de play-offs om het Mexicaanse kampioenschap in de winter van 2018. De Mexicaanse titelrace wordt beslist door een finale over twee wedstrijden. De eerste wedstrijd tussen América en Cruz Azul eindigde in 0-0, maar de return werd met 0-2 gewonnen dankzij twee goals van... Álvarez. En natuurlijk gingen er vingers in de oren!

“Ik vind het fantastisch om te zien dat een speler als Memphis Depay zo juicht. En ik snap hem ook wel, want je moet gefocust zijn op wat je doet op het veld en zeker niet luisteren naar de teksten van criticasters. Ik ben nu echt niet ineens fantastisch omdat ik twee keer scoor in de strijd om het kampioenschap zoals ik ook niet superslecht was toen ik op het WK een eigen doelpunt maakte namens Mexico,” aldus Álvarez vanaf het veld waarop Club América zijn zojuist veroverde landstitel vierde.

Hopelijk zien we Álvarez spoedig opnieuw juichen in het shirt van Ajax. En dan weten we nu ook precies wat hij gebaart.

https://twitter.com/Luis_gavi/status/1074526906450534400?ref_src=twsrc%5Etfw

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >