Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Ajax leeft in Londen en niet zo’n beetje ook!

Van Graz naar Luik en door naar Kiev. We wisten toen niet wat we nu weten. Na München, Lissabon en Athene gingen we door naar Madrid en zelfs Turijn. Nu staan we in Londen. Het is allemaal wat. En dat vinden ze in de Engelse hoofdstad bij Spurs ook.

30 april 2019 - 09:31
blog-12002

Dat Ajax de gemoederen hier flink bezighoudt, wordt namelijk al snel duidelijk. We stappen op station Liverpool Street in de ‘overground’ richting station White Hart Lane, inderdaad de naam van het vorige stadion van Spurs. Het blijkt een boemeltreintje, dat ons een flink eind van het Londense centrum wegvoert.

Na zo’n slordige 22 minuten rijden door typische Brits baksteenlandschap doemt plots een hypermodern bouwwerk op achter de verpauperde arbeidershuisjes, die hier en daar lijken te bezwijken door achterstallig onderhoud.

Het is een wat surrealistische aanblik. Alsof er een ruimteschip is geland, middenin een woonwijk. Het contrast tussen de nieuwe voetbaltempel en de omgeving waarin het is neergezet is bizar groot. Het klopt totaal niet, maar daardoor ook juist weer ontzettend wel. Of zo.

De trein komt schokkend tot stilstand op het kleine ieniemienie-stationnetje en we stappen ietwat verbaasd uit op het smalle perronnetje. Hoe ziet het er hier uit op een wedstrijddag? Het is hooguit vijf minuutjes lopen naar het fonkelnieuwe Tottenham Hotspur Stadium waar een dikke 62.000 supporters in gehuisvest kunnen worden.

In werkelijkheid doen mijn collega Kevin en ik er drie kwartier over. De lokale bevolking ziet natuurlijk zo dat wij voor Ajax komen en dus worden we continu aangehouden door Spurs-supporters. Ze willen dolgraag praten over Ajax en we krijgen gratis tips over van alles en nog wat. Vooral waar je goed bier kunt drinken. Zij trakteren. “You want to drink a pint with us? Come on!”

Wordt Ajax niet een tikje te groot gemaakt hier...?

We hebben het ene gesprek nog niet beëindigd of we worden aangeklampt voor het volgende. Steevast volgt een flink vragenvuur over Frenkie, Matthijs en Dusan of gewoon een enthousiaste uiteenzetting over wat zij van de wedstrijd verwachten. Een gast weet het zeker: “Als Spurs de finale niet haalt, dan ga ik evengoed naar Madrid om Ajax te steunen!”

De verstandhouding tussen supporters van Spurs en Ajax is goed, zo veel was al wel bekend, maar deze opgetogenheid over mijn club van de tegenpartij maakte ik op deze schaal nog niet eerder mee. De bewondering voor de ploeg van Erik ten Hag is groot en het vertrouwen in eigen kunnen bij Spurs-fans momenteel een stuk minder.

Precies dat laatste maakt mij dan weer zenuwachtig. Ik vond de underdogpositie stiekem wel prima eigenlijk. Wordt Ajax niet een tikje te groot gemaakt hier…? De spanning, het is bijna ondraaglijk.

Eerder op de dag namen we een kijkje bij Classic Football Shirts Londen, een heerlijke zaak voor voetbalshirtjesfetisjisten. Een waar walhalla in de buurt van Brick Lane en zeker een bezoekje waard! Er hangen werkelijk fantastische shirts evenals iconisch lelijke. Die laatste groep hangt in de categorie ‘hall of shame’.

Bij de ingang hangen shirtjes in een rek van de grote wedstrijd die op stapel staat: die tussen Spurs en Ajax. We ontwaren twee thuisshirtjes van Ajax, eentje met Babel en de ander met Sigthorsson op de achterkant. De Spurs-shirts van Davids en Ginola zijn ook tof.

Volgens de enthousiaste verkopers zijn shirtjes van Ajax deze dagen hot. Heel hot zelfs. Als er wat nieuws binnenkomt, dan is het na een paar tellen alweer weg. Het is goed zaken doen met Ajax. De verkoper: “Het huidige uitshirt van Ajax is zelfs het best verkopende item ooit op onze website.”

Dat laatste is best ongekend, vind ik. Maar goed, dat is de prestatie van Ajax tot dusver ook.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >