Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

SV Ajax tekent bezwaar aan tegen niet toelaten uitsupporters in Den Haag

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag is door ons gevraagd de stukken te sturen waarop ze besloot Ajaxsupporters te weren bij ADO - Ajax. Dat heet een WOB-verzoek, voor de kenners. De inhoud van de stukken maakt dat we bezwaar hebben aangetekend.

20 februari 2019 - 12:47
ADOuitPS1200

Het klinkt ongelooflijk, maar het is alweer twaalf jaar geleden dat er voor het laatst Ajaxsupporters naar de hofstad mochten. Twaalf jaar; dat is eigenlijk belachelijk. Dat vinden we in Amsterdam, in Zeist bij de KNVB en zelfs in Den Haag. AFCA Supportersclub kondigde aan zondag daar te gaan demonstreren.

Ajaxsupporters gaan tijdens ADO-uit demonstreren in Den Haag

Vanaf september 2017 werkten alle betrokken partijen, onder leiding van de KNVB, samen om tot een plan van aanpak te komen. Deze lag er uiteindelijk en werd door de supportersverenigingen, veiligheidsmanagers, veiligheidscoördinatoren, supporterscoördinatoren, politie en gemeenteambtenaren volledig gedragen. Zowel in Den Haag als in Amsterdam.

De gemeente Den Haag communiceerde 6 november 2018 plotseling het besluit geen supporters toe te laten bij de wedstrijd in Den Haag. Dat besluit werd in een brief in december aan de KNVB meegedeeld. De brief van de burgemeester maakte onderdeel uit van de stukken uit het WOB-verzoek en is hier te lezen als pdf.

De argumenten van Krikke om te komen tot haar besluit zijn wat ons betreft totaal niet onderbouwd. Als Ajax op bezoek komt, zijn er volgens de burgemeester ‘buitensporige maatregelen en extreme politie-inzet nodig’.

Dat argument gaat volledig voorbij aan het gezamenlijke plan, waarbij een kleine groep Supporters uit Amsterdam naar Den Haag zou afreizen – met de inzet van stewards en clubs en dus niet afhankelijk van een grote politiebijdrage. Haagse fans zouden op die manier overigens ook welkom zijn in Amsterdam.

Daarnaast stelt de burgemeester dat er in Den Haag onder de supporters nog onvoldoende draagvlak is voor het terugdraaien van de maatregel. Vreemd, want de supportersvereniging Haagse Bluf zat vanaf dag 1 bij alle gesprekken aan tafel en committeert zich aan het gezamenlijke plan.

SV Ajax wil dan ook van de burgemeester horen wat de bronnen zijn voor haar argumenten, aangezien wij dit niet uit de WOB-stukken kunnen halen. Dat doen we dus met een officieel bezwaar, waarop de gemeente Den Haag verplicht is te antwoorden.

De reactie van Krikke delen we later weer met jullie, dat wordt dus vervolgd. Komende zondag zijn er nog geen uitsupporters bij ADO - Ajax. SV Ajax doet er met alle partijen alles aan dat vanaf het seizoen 2019-2020 wél weer voor elkaar te krijgen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >