Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Uefa denkt na over afschaffen dubbel tellen Europese uitgoals

De Uefa broedt op een mogelijke verandering die best grote gevolgen kan hebben voor Europese wedstrijden tijdens knockout-fases. Wat is er aan de hand? Uitdoelpunten tellen volgend seizoen bij een gelijke stand wellicht niet langer dubbel.

07 februari 2019 - 10:53
uitgoals-1200
De 3-1 van Viergever tegen Schalke 04 telde eventjes dubbel en voelde bevrijdend. © Ajax Images

Er is door de verantwoordelijken bij de Europese voetbalbond nog geen klap op gegeven, maar feit is dat serieus hard nagedacht wordt om de regel af te schaffen.

Het zat Ajax onderweg naar de laatste Europese finaleplaats, in het voorjaar van 2017, niet tegen qua doelpunten buitenshuis. We kunnen ons herinneren dat de 1-0 tegen FC Kopenhagen in de return al genoeg was - het werd 2-1 in Denemarken - en ook de 3-1 van Nick Viergever tegen Schalke 04 telde eventjes dubbel.

Daar komt misschien verandering in. De stropdassen van de Uefa zijn deze week in vergadering en denken erover na om de regel van dubbel tellende uitdoelpunten bij een gelijke stand op te schorten. De gedachte is om Europese ontmoetingen vanaf seizoen 2019/2020 niet meer beslist te laten worden op basis van het aantal gemaakte uitdoelpunten.

Alleen al op basis van twee recente voorbeelden waarbij Ajax was betrokken, kun je nagaan dat dit flink wat consequenties kan hebben voor het verloop van de knockout-fases van diverse Europese toernooien.

Je kunt ook nog aanvoeren dat Ajax in Gelsenkirchen een halfuur extra kreeg om een dubbel tellend doelpunt te maken ten opzichte van Schalke 04, dat eerst op bezoek kwam in Amsterdam en waar zeker weten geen verlenging gespeeld ging worden.

De regel van een dubbel tellend uitdoelpunt stamt uit de beginjaren van de Europese toernooien, die toen doorgingen onder de noemer Europacup. Er was een aantal redenen om treffers buitenshuis dubbel te laten tellen in het geval van een gelijke stand.

Het was in die tijd ten eerste veel zwaarder om kriskras door Europa van A naar B te reizen. De uitploeg ondervond een nadeel en daar mocht best iets tegenover staan als desondanks goed werd gepresteerd. Een ander idee achter de dubbele doelpuntwaarde was het stimuleren van aanvallend spel.

Ook is het niet te doen om telkens een beslissingswedstrijd te organiseren. Ajax en Benfica speelden die in 1969 in Parijs nadat beide clubs hun uitwedstrijd met 1-3 hadden gewonnen. De Ajacieden waren op Franse bodem sterker, wonnen met 0-3 en stonden in de halve finales van de Europacup 1.

Door de jaren heen werd het reizen steeds gemakkelijker en de knockout-fase van de Champions League was vorig jaar zo'n beetje spectaculairder dan ooit, dus er wordt genoeg aangevallen. En het laatste beslissingsduel kunnen we ons niet eens meer heugen.

Misschien dat er straks meer returns tot het einde spannend blijven, omdat één goaltje de boel voortaan op zijn kop kan zetten en hier dus geen twee doelpunten meer voor nodig zijn.

We zijn benieuwd naar het finale oordeel van de Uefa.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >