Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Waarom zitten wisselspelers van Ajax in warmhoudzak op de bank?

We gaan de lange, donkere dagen tegemoet en de temperatuur daalt. Als de aftrap van FC Twente - Ajax (2-5) dan ook nog eens rond lunchtijd is, moet je je wapenen tegen kou. De wisselspelers van Ajax deden dit op een nieuwe manier, door een warmhoudzak aan te trekken.

03 december 2019 - 15:51

De oplettende Ajacied weet misschien dat de warmhoudzakken al eerder zijn ingezet en wel tijdens de uitwedstrijd tegen Sparta. Het was die dag zo'n dik anderhalf jaar geleden onwijs koud. Wie in het uitvak stond, kan het zich vast herinneren. Justin Kluivert kwam het Ajaxlogo nog zoenen precies voor het uitvak.

De aandacht voor de warmhoudzakken bleef toen vrijwel nul, maar dat is nu wel anders. Die dingen heten natuurlijk ook helemaal geen warmhoudzakken, maar calor bags. 'Calor' is overigens Spaans voor hitte en daarmee is het principe van de zakken nog maar eens duidelijk: die houden je warm!

De warmhoudzakken zijn een idee van Ajaxsupporter Loscar Perez, die in de tijd dat Peter Bosz aan het roer stond op goed geluk naar Amsterdam ging om zijn idee te pitchen. “Ik ben zonder afspraak naar de Johan Cruijff Arena gegaan en heb gevraagd of iemand naar me wilde luisteren. Ik had ook een mailtje kunnen sturen, maar dat belandt toch onderop de stapel,” vertelt Perez tegenover Ajax Life.

“Er werd me verteld dat ik het beter op De Toekomst kon proberen. Dat heb ik gelijk gedaan en ik sprak wat mensen aan om mijn proefversie te laten zien, waarna ik in contact kwam met de facilitair manager. Ajax raakte enthousiast en toen zijn de bags getest bij het uitduel met Legia Warschau in het koude Polen. De spelers moeten het goedkeuren, maar het belangrijkste is de medische staf omdat het om gezondheid gaat.”

Alle seinen sprongen op groen en zo werd de calor bag de opvolger van de bekende fleecedeken, waaronder de wisselspelers bij elkaar kropen om een beetje warm te blijven. Perez kwam op het idee doordat hij bij een jeugdwedstrijdje van kennissen allerlei jonge spelertjes zag koukleumen en toen invaller Kenny Tete bij het Nederlands elftal tijdens zijn eerste sprint een hamstringblessure opliep, vroeg hij zich af: kan dit niet anders?

Het leidde tot de geboorte van de calor bag. De profversie kost 350 euro, maar er zijn goedkopere varianten beschikbaar voor amateurclubs (150 euro) en zelfs supporters (90 euro). Als je een koukleum bent, kun je een rugzakje meenemen en uitklappen waar en wanneer je wilt en veel beter warm blijven. De profs kunnen ook gewoon hun kicksen aantrekken in plaats van snowboots.

Perez: “Er bestond nog geen oplossing waarbij het hele onderlichaam van een speler werd bedekt en warm bleef... Het gaat hier wel om topatleten en benen van allemaal dure spelers. Toen ging bij mij een lampje branden. De calor bag bedekt zelfs je hele onderlichaam: bovenbenen, kuiten en voeten. Prof of amateur, ik ook, iedereen krijgt bevroren tenen als-ie wissel zit. Als je de bag aantrekt, heb je van kou en wind geen last meer. En als je je veters wilt strikken, rits je de onderkant open.”

Perez kan niet beloven dat voetballers dankzij de calor bag nooit meer een spierblessure oplopen, maar de eerste ervaringen van clubs zijn positief. Ajax was zijn eerste klant, maar daarna volgden al snel andere clubs in Nederland, de KNVB en grote clubs in buitenlandse competities. Hij levert nu aan ploegen uit de Bundesliga, Serie A, Premier League en ga zo maar door.

“Je moet het zo zien: de calor bag helpt om de kans op blessures te verkleinen. Met bevroren tenen heb je ook geen enkel balgevoel meer. In plaats van tien minuten warmlopen, ben je na vijf minuten al opgewarmd. Dat is belangrijk als er snel gewisseld moet worden. Klaas Jan Huntelaar (36) is de jongste niet meer en had tijdens Twente-uit nauwelijks tijd om warm te lopen toen hij erin moest. Misschien had Huntelaar het anders nooit aangedurfd om voluit te schieten bij de 2-3.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >