Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Uitvak in Lille houdt hoofd koel ondanks Franse provocaties

Maar liefst 2589 Ajaxsupporters genoten van hun club in het Stade Pierre Mauroy, al deden de Franse autoriteiten er veel - zo niet alles - aan om de pret te bederven. Hoe in Lille werd omgegaan met voetbalsupporters is werkelijk schrijnend.

28 november 2019 - 10:25
tekstlillegedoecar
De 2589 meegereisde Ajacieden kregen het flink te verduren. © De Brouwer

Het was overdag allemaal dikke prima in de stad. Gezelligheid alom. Er was niets aan de hand. Ajacieden genoten van weer een fijn tripje. Nieuwe herinneringen werden gemaakt en er was geen enkele reden tot gedoe. Het vrij mogen reizen werd prima aangenomen!

Het gedoe kwam echter toch en dat had alles te maken met de ronduit amateuristische gang van zaken bij de entree van het stadion. Supporters werden werkelijk als varkens in een krappe fuik geperst en mensen kwamen daarbij flink in de verdrukking.

Het was allemaal zo ontzettend onnodig en het was bewonderenswaardig hoe supporters hun hoofd koel hielden. Ook toen het waterkanon begon te spuiten en traangas werd ingezet, lieten Ajacieden zich niet uit de tent lokken.

In het stadion was het vervolgens weer prima te doen, maar het plezier van de 0-2-overwinning bleef niet lang hangen. Het stadion betreden was al bizar slecht geregeld, het stadion verlaten was niet veel beter...

Dat je even moet wachten voor je naar buiten mag is normaal, maar wat er in Lille gebeurde, was stuitend. Een ongewilde stadionrondleiding over krappe trappetjes bracht de 2589 supporters uiteindelijk in de benauwde parkeergarage onder het stadion in plaats van naar buiten.

Daar was het opnieuw wachten tot twee kleine deurtjes open gingen. Weer een fuik. De hele menigte werd door die twee kleine deurtjes wederom een trap op geperst, voordat je eindelijk wat frisse lucht kon inademen. De hele route stonden Franse politiegorilla’s glimlachend te wachten tot het uit de hand liep, zodat ze konden ingrijpen.

Een enorm groot compliment aan de Ajaxsupporters dat hen die gelegenheid niet werd gegeven. Zij doorstonden de vernederende behandeling met opgeheven hoofd en bleven overwegend rustig.

Het laatste woord is hier ongetwijfeld nog niet over gesproken. Althans, niet als het aan SV Ajax ligt. Vanuit de Uefa zou er een verplichting moeten komen naar thuisspelende clubs om uitsupporters uniform en gastvrij te behandelen bij de entree van stadions, maar ook na het laatste fluitsignaal.

Daar moet de thuisspelende club in faciliteren en we kunnen met klem stellen dat ze er in Lille weinig fromage van hebben gegeten.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >