Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Tandem Promes/Ziyech is geen kwestie van training, maar telepathie

Als je ziet hoe feilloos Quincy Promes en Hakim Ziyech elkaar aanvoelen, stel je jezelf de vraag: hoe krijgen ze dat voor elkaar? Een kwestie zeker van afstemmen en heel veel trainen? Nou, nee. Niet dus. Totaal niet. Het is telepathie. Promes en Ziyech trainen niet op hun combinaties.

24 november 2019 - 20:33
telepathieajahercar
Alles gaat op gevoel tussen Promes en Ziyech! © Pro Shots

Promes maakte tegen Heracles Almelo twee identieke doelpunten en leverde zo een grote bijdrage aan de 4-1-zege, maar onderschat de rol van Ziyech niet. De spelmaker lepelde de bal weer twee maal prachtig richting de verre hoek, waarna Promes afwerkte met het hoofd en later met de voet.

De treffers van Promes waren niet alleen tegen Heracles identiek, want we kunnen nog wel een paar treffers opnoemen die via een soortgelijke combinatie tot stand kwamen. Het wel en niet afgekeurde doelpunt tegen Chelsea bijvoorbeeld en ook enkele andere treffers in de eredivisie horen tot de compilatie.

“Nee, we trainen er niet op. Dit kun je niet trainen, want het is telkens anders. De loopactie en het moment van spelen kun je niet trainen. Ik loop ook heel vaak zonder dat de bal mij bereikt. Maar ik heb mezelf aangeleerd: je loopt nooit voor niets,” legt Promes uit aan onder meer Ajax Life.

“Het is moeilijk, het gaat om timing. En het is heel moeilijk om deze combinatie te verdedigen, dat weten wij ook. Als de uitvoering goed is, is het voor een verdediger bijna onhoudbaar. Het is echt een wapen van ons,” vervolgt Promes.

Een kwestie van telepathie dus. Promes weet zonder afspraken of overleg wat Ziyech van plan is en dat de bal richting tweede paal wordt gelepeld. Er komt geen hulpmiddel aan te pas. Natuurlijk loop je soms voor niks, het kan niet altijd prijs zijn. Maar dan is het een volgende keer wel raak.

Promes had zelfs een derde identieke doelpunt kunnen maken, maar was onderweg op een cruciaal moment de bal eventjes kwijt en stapte net te laat. Hij kon erom lachen, het publiek ook. “Welk moment bedoel je,” vraagt hij nog in eerste instantie. “We hebben zo veel lol op het veld!”

Het ging om die aanval waarbij Promes de bal met buitenkantje voet voorbij de keeper probeerde te tikken. Als de aanvaller weet welk moment wordt bedoeld, volgen er nog meer mooie uitspraken. “'Broer, ik verwachtte die bal niet,' zei ik tegen Ziyech. Hakim zei toen: je moet de bal altijd verwachten als ik 'm heb. Zo houdt hij mij scherp.”

Met opnieuw twee doelpunten en alweer tien stuks in totaal meldt Promes zich mede aan kop van de topscorerslijst in de eredivisie. Maar daar is hij nu niet mee bezig. Nog niet. “Ik kijk er nog niet naar, het is niet mijn doel. Mijn doel is het kampioenschap en als ik topscorer word, heb ik het gedaan. Maar ik kijk nu niet naar dat klassement.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >