Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit viel ons op terwijl Ajax weer eens overtuigend won van Heracles

Hèhè, Ajax hield weer eens een fijne driepunter over aan een duel met Heracles Almelo. De laatste keren was dat geen vanzelfsprekendheid, maar de Ajacieden zegevierden in de Johan Cruijff Arena dik met 4-1. Er viel ons weer genoeg op, lees maar!

23 november 2019 - 21:39
promes-schot-1200
Promes neemt de goal van Heracles onder vuur na een prachtbal van Blind. © Pro Shots

Schuurs logische vervanger Veltman
Perr Schuurs hoopte deze dagen op speelminuten en de verdediger kreeg ze ook. Als vervanger van de geblesseerde Joël Veltman kwam Schuurs voor de zesde keer dit eredivisieseizoen in actie en deed dat naar behoren. Verder deed de formatie van Erik ten Hag denken aan de galavoorstelling tegen FC Utrecht (4-0), dus met Zakaria Labyad als vervanger van David Neres. Het publiek in de Johan Cruijff Arena ging er dan ook eens goed voor zitten of staan.

Ajax voor rust slordig én geweldig tegelijk
Dusan Tadic kon Ajax na drie minuten een enorme dienst bewijzen door de bal achter Janis Blaswich te rammen, maar hij gaf de goalie kans redding te brengen. Daarna sloeg Ajax een beetje aan het rommelen. Telkens als de ploeg aanvallend kansrijk leek, misten de beslissende passes de juiste richting of vaart, terwijl de bezoekers ook een aantal keer dichtbij een treffer kwamen. Andre Onana moest diverse keren ingrijpen, terwijl Nico Tagliafico zelfs een panna van Tim Breukers incasseerde.

Net toen er iets van onbegrip klonk in het stadion verstuurde Hakim Ziyech een werkelijk fantastische wipbal op Donny van de Beek. De Ajacied kreeg de bal nét niet onder controle. Kans verkeken! Vanaf dat moment begon Ajax wel te draaien en verstuurde ook Daley Blind een wereldbal op Quincy Promes. De goed weggelopen aanvaller haalde uit, maar weer bracht Blaswich redding.

De keeper werd steeds meer een sta-in-de-weg, want ook een kanonskogel van Ziyech tikte hij stijlvol met één handje over zijn hok. Toch viel de Amsterdamse goal wel en daar ging een heerlijke aanval over veel schijven – ook Schuurs schakelde zich hierbij in – aan vooraf. Uiteindelijk plaatste Ziyech de bal bij de tweede paal op het hoofd van Promes, die de 1-0 binnenliep.

Ajax sloot het eerste bedrijf echter weer slordig af via Labyad. Hij kopte te kort terug op Onana, waardoor Cyriel Dessers oog in oog kwam te staan met de doelman, maar die kreeg er gelukkig nog een voetje tussen.

Tweede prachtbal Blind wordt wél een assist
Daley Blind speelt al weken weergaloos en ook tegen Heracles deed hij mooie dingen. Waar het Promes voor rust niet lukte om een prachtige dieptebal van Blind tot assist te verwerken kreeg Labyad dat dat tien minuten na de pauze wel voor elkaar. Blind liet vanaf de middenlijn weer een pass van zijn voet vertrekken en Labyad prikte de bal direct uit de lucht achter Blaswich: 2-0.

Tiende voor Promes en eerste voor Dest!
Heracles was nog maar net bekomen van de tweede Ajaxtreffer of de derde lag alweer in het mandje. Het was bijna een kopie van de eerste. Weer gaf Ziyech de voorzet richting de tweede paal en Promes was alweer onderweg. Ditmaal rondde hij niet met het hoofd, maar met zijn linkervoet af. Hij vierde daarmee alweer zijn tiende eredivisietreffer.

Vlak voor tijd waren twee invallers verantwoordelijk voor de 4-0. Klaas Jan Huntelaar legde de bal terug op Sergiño Dest, die via een woud van Heracles-benen en de hak van Huntelaar zijn eerste Ajaxtreffer maakte. Al is het even de vraag wie de treffer op zijn naam krijgt. Hoe dan ook, dezelfde Dest beging vlak erna een foutje, waardoor Dessers op Onana afkon en de eer redde voor zijn ploeg: 4-1.

Voetballoze minuut tegen racisme
Dennis Higler floot stipt om 19.45 uur voor het begin van Ajax - Heracles, maar toch lag de bal nog een minuut lang stil. Dit had alles te maken met het statement tegen racisme als reactie op de gebeurtenissen in het stadion van FC Den Bosch.

Tijdens het duel tussen de Bosschenaren en Excelsior kreeg Ahmad Mendes Moreira de nodige racistische leuzen naar zijn hoofd geslingerd. De wedstrijd werd hartstikke terecht stilgelegd en iedereen sprak er een week lang schande van. Het hersenloze gebeuren stemde tamelijk verdrietig en we zijn blij dat we dergelijke leuzen in de JC Arena niet horen.

Tijdens de voetballoze minuut werd door de supporters op de tribunes en door spelers en trainers geapplaudisseerd. Op de stadionschermen werd de volgende tekst getoond: ‘Racisme? Dan voetballen we niet.’ En zo is het.

Een zaterdagavond als zo vaak!
Lekker voetballen op de zaterdagavond bevalt Ajax prima, zo bleek ook nu weer. Van de laatste 30 wedstrijden op de zaterdag won Ajax er liefst 25. Slechts twee duels gingen verloren en beide keren was – oh jazeker – Heracles de tegenstander. Een derde keer kwam er gelukkig niet voor de Heraclieden, want de drie punten bleven in de Arena.

Next-level bedelbord voor Huntelaar
We zien het steeds vaker in de Arena: bedelbordjes. Kinderen (en soms volwassenen) die met kartonnen bordjes achter de boarding staan met allemaal verzoeken. ‘Tadic mag ik je shirt’, ‘Onana mag ik je handschoenen’. Je hebt het vast wel eens gezien.

De één vindt het allemaal niet nodig, de ander vindt het schattig. Tegen Heracles was er een Ajaxsupportertje dat enorm zijn best had gedaan. Hij of zij hield een strak vierkant bord omhoog met daarop nauwkeurig het shirt van Huntelaar getekend in wit-rood-wit. Daaronder uiteraard het verzoek om diens shirt. Het bedelbord was omlijst met - ja echt - heuse kerstverlichting en viel dus flink op. 

En met resultaat! De kleine supporter kreeg tijdens de ereronde het shirt van Huntelaar aangereikt.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >