Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
[

1994: hoe Ajax tweemaal AEK Athene de baas was

Ajax is terug in de Champions League. De spanning stijgt elke seconde weer een beetje. Woensdag is het zo ver: dan staat de allereerste groepswedstrijd op het programma. Een oude bekende keert terug in Amsterdam: AEK Athene.

18 september 2018 - 09:37
1200-2

Een goed moment voor een trip down memory lane waarbij we terugkijken op de eerdere confrontatie met de Grieken. We hebben flink wat lekkere foto’s voor jullie opgeduikeld. Afijn, die treffen jullie onderaan het artikel.

Het seizoen 1994/1995 was het jaar dat Ajax voor het laatst de Champions League won. Dat gebeurde via het iconische puntertje van Patrick Kluivert in Wenen tegen AC Milan (1-0). De beelden, we kennen ze allemaal.

Ajax stond natuurlijk niet zomaar in de finale. Zo overwon het Ajax van Louis van Gaal in dat succesvolle jaar meerdere landskampioenen. Zo ook AEK Athene, de kampioen van Griekenland. Inderdaad, dezelfde opponent waarmee het huidige Ajax woensdag de degens kruist.

Een dikke 30.000 toeschouwers zien woensdag 28 september in het NEA Filadelphia Stadion in Athene hoe de thuisploeg op voorsprong komt. Na een half uur spelen stond het stadion figuurlijk in vuur en vlam: Toni Savevski verslaat Edwin van der Sar. Drie minuten erna is het vuur alweer gedoofd als Jari Litmanen de stand met buitenkantje voet gelijk trekt.

Het is de eerste keer dat we de rood-witte vlaggetjes in Amsterdam zien.

Ajax is die avond de betere partij in Athene en na een uur spelen ramt de achttienjarige Patrick Kluivert de bal vernietigend in de goal achter de kansloze doelman Helias Atmatsidis. Het is de eerste Europese treffer van Kluivert die verantwoordelijk is voor de 1-2-eindstand. Na afloop applaudisseren veel Grieken voor de Ajacieden.

De return in Amsterdam wordt 7 december 1994 gespeeld. Het decor is het Olympisch Stadion met daarin 39.183 toeschouwers. Het is de eerste keer dat we de rood-witte vlaggetjes in Amsterdam zien! Deze worden bij de opgangen uitgereikt aan de toeschouwers. Ajax heeft dit initiatief genomen als alternatief voor het vuurwerk. De vlaggetjes zijn nooit meer verdwenen. Het vuurwerk overigens ook niet.

Als Ajax de wedstrijd aftrapt, weet het al dat het geplaatst is voor de kwartfinales. Toch staat het met 2-0 gewonnen duel bij menigeen in het geheugen gegrift. Dit komt vooral door Tarik Oulida, die zijn mooiste momenten in Ajaxshirt beleeft.

Na afloop applaudisseren veel Grieken voor de Ajacieden.

Hij kwam in Athene niet van de bank af, maar in Amsterdam staat Oulida aan de aftrap. Hij is een verrassing in de opstelling van Van Gaal, mede omdat Edgar Davids geblesseerd moet toekijken.

Oulida treft al na acht minuten doel en flikt datzelfde kunstje tien minuten voor tijd. Het wordt daarmee de avond van Oulida, die maar kort kon genieten van zijn dubbelslag. Het werd al snel na zijn huzarenstukje tegen AEK weer stil... Zijn seizoen doofde uit als een nachtkaars en een vertrek leek onvermijdelijk. Enkele maanden later speelde hij met het logo van Sevilla op de borst.

Gelukkig hebben we de foto’s van zijn avond nog. Deze zijn gemaakt door Louis van der Vuurst/Ajax Images en Pro Shots.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >