Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: avond van de vele gemiste kansen in Kiev

Ajax is terug in de Champions League! De ploeg bleef in de return tegen Dinamo Kiev vrij simpel op de been en had zelfs moeten winnen. Of, nou ja, misschien zelfs wel dik moeten winnen. Het missen van kansen is zo'n beetje het enige waar iets op aan te merken valt. Tijd voor passmaps!

29 augustus 2018 - 20:46
UsershyraProjectsajax_dataimages659044f22def8a1d8418f0921c584481_normal

Door Kevin Van Nunen

Het halen van de finale van de Europa League was leuk, maar als je erin slaagt om je weer eens te plaatsen voor de Champions League, verdient dit natuurlijk net zo goed een feestje. Ajax wist drie voorronden te overleven en pakte meer dan verdiend een startbewijs voor het kampioenenbal.

De winst op Sturm Graz was een moetje en Standard Luik versla je op een betere dag ook, maar Dinamo Kiev opzij schuiven? Dat is zo simpel nog niet. Laat staan dat het relatief eenvoudig gaat, want in de return was Ajax op een kwartiertje na heer en meester.

Tijd om het een en ander in de praktijk te brengen via @11tegen11!

xG-plot en pitch plot
Kijk eens goed. En kijk dan nog eens. Misschien zelfs nog wel een keer. Het duurde een kwartiertje voordat Ajax in het Olympisch Stadion van Kiev de juiste afstelling had gevonden, maar toen was het gevaar ook geweken. Weg hoekschoppen, weg kansen voor Dinamo Kiev. In feite hoefde Andre Onana maar een echte redding te verrichten. Toen hij nodig was, stond de keeper er.

De wedstrijd was wellicht anders gelopen als Dinamo Kiev die bal had gemaakt, maar daarna was er bijna sprake van een ongelijke strijd. Ajax stapelde kans op kans, alleen wilde de bal maar niet binnen. Zelfs vanaf de strafschopstip lukte het niet om te scoren, in de rebound evenmin.

Klaas Jan Huntelaar had ook zijn avond niet. De spits had zomaar een hattrick kunnen maken en het aanwezige uitvak daarmee het nodige billenknijpen kunnen besparen, maar ook Huntelaar lukte het niet om te scoren. Aan de kwaliteit van de kansen lag het niet. Wel aan het afmaken.

Als we het xG-plot erbij pakken, lijkt het wel of Ajax een uitwedstrijdje tegen een of ander klein clubje speelde. We hebben het hier toch echt over Dinamo Kiev-uit. Als je de gecreëerde kansen simuleert en de waarschijnlijkheid van een doelpunt meeneemt, had Ajax in 84 procent van de gevallen moeten winnen. Maar we weten hoe het afliep: 0-0. Winst bleef uit.

Gelukkig werd het belangrijkste doel gehaald en plaatste de ploeg van Erik ten Hag zich voor de groepsfase van de Champions League. Als het straks eenmaal zo ver is, moeten kansen als in Kiev wel worden benut. Anders is het avontuur op het hoogste Europese platform alweer snel over. Dat kan niet de bedoeling zijn, want een Ajacied kijkt altijd alweer een stapje verder.

Overigens is het echt schitterend om te zien hoe Dinamo Kiev er in het laatste halfuur niet in slaagde om ook maar enig doelgevaar te ontwikkelen.

Passmaps
Tijd voor de passmaps! Kijk om te beginnen eens naar Max Wöber. De verdediger is bekend met het spelen als linksback en op basis van de passmap is het net alsof Nicolas Tagliafico alsnog meedeed. Wöber speelde best een aardige wedstrijd, maar hij kon de Argentijn niet doen vergeten.

Net als Tagliafico kwam Wöber vaak genoeg mee op, alleen zie je dat het hem toch wat meer moeite kost om mee te voetballen. Dit resulteerde nogal eens in een verkeerde pass, een tegenvallende voorzet of een andere vorm van balverlies. Het lijkt er dus niet op dat de geschorste Tagliafico zich zorgen moet maken. Wel is het fijn om te weten dat de as van het veld intact kan blijven, mocht Nico nog eens niet beschikbaar zijn.

Ajax kroop na een kwartier spelen uit zijn schulp in Kiev en benutte vooral de flanken om aanvallen op te zetten. De ene keer wordt gekozen voor aanvallen door het midden, de andere keer gaat de bal snel richting de zijkant om vanaf daar naar voren te voetballen. Het is prettig om te zien dat Ajax meer variatie lijkt te hebben dan we vanuit het (recente) verleden zijn gewend.

Ondanks de aanvallen via de zijkanten zagen we ook op de as fraaie dingen gebeuren. Daley Blind speelde zijn beste wedstrijd sinds hij terug is bij Ajax en zijn inspeelpass is nog altijd om van te smullen. Soms lijkt iets onwijs gevaarlijk, maar Blind heeft zo'n goed balgevoel en een dito inspeelpass dat hij de bal precies krijgt waar-ie wil.

Toch was Blind nog niet eens zo vaak aan de bal. De distributie is op basis van de passmap sowieso vrij evenwichtig verdeeld. Frenkie de Jong speelde nog de meest prominente rol van allemaal in de opbouw, als je dan toch iemand moet aanwijzen. Frenkie was weer eens lekker bezig en draaide regelmatig weg bij zijn tegenstanders.

Ook Lasse Schöne verdient een eervolle vermelding. De Deen deed in Oekraïne gewoon niet veel fout en dat is een fijne constatering. Je hoeft niet altijd op te vallen om een compliment te krijgen. Het was misschien zelfs een tikkeltje sober, maar in ieder geval solide. Precies waar Ajax in de return behoefte aan had.

Dusan Tadic speelde helaas niet zijn beste wedstrijd voor Ajax. De Serviër miste een penalty en zat er gewoon niet zo lekker in. Dit keer geen doelpunt of assist, maar een wat tegenvallend avondje. Af en toe veerde je op wanneer je verwachtte dat Tadic gevaar zou stichten. Helaas werd hij juist op die momenten van de bal gezet of volgde een wat slordige voortzetting.

Gelukkig stond er naast Tadic nog een topper op het veld in de persoon van Hakim Ziyech. Het is zo fijn dat Ajax tegenwoordig serieuze kwaliteit op het veld heeft staan, waardoor het niet direct een supergroot probleem is als er een keer iemand een mindere dag heeft.

 

Zone 14
We worden er normaal gesproken niet zo vrolijk van als Ajax van links naar rechts voetbalt. Toch lag dat dinsdag net even anders. Er werd niet zozeer van links naar rechts gevoetbald, het spel werd wel goed verplaatst. Huh? 

Het huidige elftal Ajacieden herbergt een dosis dynamiek, gekoppeld aan creativiteit en balgevoel. Door de bal snel te verplaatsen, kun je de defensie van de tegenstander open spelen. Precies dit is wat Ajax deed. Als je ergens ruimte zag komen en je zei hardop 'naar rechts' dan ging de bal ook gewoon naar de vrije man op rechts. 

Je ziet ook in Zone 14 dat Ajax van links naar rechts voetbalde. Dit gebeurde vrij hoog op het veld en dan moet je soms wel, omdat niemand toestaat dat je eventjes rechtdoor richting doel voetbalt. We zijn normaal geen groot fan van voorzetten, maar als een voorzet het gevolg is van de juiste verplaatsing van de bal, hebben we er niets op tegen. Dan vergroot het juist de kans op een treffer.

Alles bij elkaar opgeteld kwam Ajax tot 26 passes in Zone 14, het gebied waarin je serieus gevaar kunt ontwikkelen. Meestal doe je dit door naar voren de passen, het zestienmetergebied in. Maar tijdens het uitduel met Dinamo Kiev kon het dus geen kwaad om het via de flanken te proberen.

De Oekraïners kwamen in hun Zone 14 tot de helft van het aantal passes van Ajax. Slechts 13 stuks. Het ging veelal om korte passes, waarvan ook de helft alweer mislukte. Slechts een keer werd een speler van Dinamo Kiev aangespeeld in de vijandelijke zestien, maar dit leverde niets op.

Op naar de groepsfase!

 

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >