Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Zeventien vrachtwagens vol grasrollen nodig voor veld Arena

Nog een weekje en dan mogen we eindelijk weer naar de Johan Cruijff Arena voor de wedstrijd tegen Sturm Graz. In het stadion is het grasteam sinds woensdagmorgen druk bezig om de nieuwe grasmat te prepareren voor de belangrijke seizoensopener van Ajax.

18 juli 2018 - 12:07
UsershyraProjectsajax_dataimages_reports678249173ecd8f2493cc38c91b2a7523_normal

Door Floris Roos

Maar liefst zeventien vrachtwagens zetten woensdag koers naar de Arena. Volgeladen met grote rollen gras. De Arena laat weten dat het vervoeren en leggen van de speciaal in Limburg gekweekte hybride grasmat een megaoperatie is. De graszoden worden vanaf de graskweker in grote rollen van zo’n 11 meter lang en ongeveer 1800 kg in gewicht naar Amsterdam vervoerd.

Voor een idee hoe groot de klus is, kun je hieronder een aantal fotootjes bekijken. Hierop is goed te zien dat het leggen van een nieuwe mat een behoorlijke klus is.

Bij het leggen en onderhouden van de nieuwe grasmat is een speciaal grasteam nauw betrokken. Zij zorgen dagelijks voor voeding, water, belichting, beluchting, maaiwerk en schadeherstel van het gras. Voor grasmeester Paul Baas is het een bijzondere, maar mooie dag. “Vandaag wordt al het gras gelegd en vanaf morgen is het weer mijn kindje. Mijn vrouw is wel eens jaloers. Het veld krijgt soms meer aandacht, haha!”

Volgens Baas hoeven supporters niet bang te zijn dat het veld niet tijdig is aangehecht voor het duel met Sturm Graz. “De grasrollen zijn hartstikke zwaar en liggen nauw tegen elkaar aan gedrukt. Het veld ligt goed vast. Overigens denken veel mensen dat we het veld meerdere keren per jaar vervangen, maar dat is niet zo. Met deze mat doen we het hele jaar.”

De grasmat in de Arena is 105 meter lang, 68 meter breed en heeft een dikte van 4 cm. Geinig weetje voor grasfans: om al het gras te maaien moet de man op de grasmaaier zo’n 7 kilometer afleggen. Elke dag weer. Als de grasrollen straks zijn uitgerold en op hun plek liggen, dan worden de lijnen gezet. Daar is maar liefst 10 liter witte verf voor nodig!

Het veld, waar Ajax op woensdag 25 juli al speelt tegen Sturm Graz, is een zogeheten hybride grasmat. Oftewel: een mix van 90% echt gras en een beetje kunstgras. De reden hiervoor is simpel: door kunstsprieten toe te voegen aan het echte gras, is de mat extra sterk en vlak. Dat zorgt weer voor meer stabiliteit, grip, minder schade en sneller herstel.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >