Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: belangrijke rol voor Mazraoui bij winst op AZ

De laatste thuiswedstrijd van dit seizoen is gespeeld, de tweede plaats is veiliggesteld en het licht mag uit. Het wordt nu zaak alles op alles te zetten om volgend seizoen wel kampioen te worden. Noussair Mazraoui vindt dat eerste vast jammer. Hij komt net lekker op stoom.

30 april 2018 - 16:55
UsershyraDesktopajax_dataimagesd70ed852e075454495834d3d6170f152_normal

Door Kevin Van Nunen

De Ajacieden traden zondag aan tegen een ploeg waar we al het hele seizoen van lezen dat ze zulk geweldig voetbal spelen, maar AZ kwam er in de Johan Cruijff Arena eigenlijk niet aan te pas. Het deelde in de openingsminuten wat speldenprikjes uit, maar verder?

Verder had Ajax de zaak onder controle en eigenlijk kwam de ploeg na de nodige afstemming geen moment in de problemen. We schrijven opnieuw een terechte winstpartij bij. Nu wordt het zaak om volgend seizoen eens een tijdje constant te presteren, zoals Erik ten Hag al aangaf.

Maar eerst blikken we dankzij onze partner @11tegen11 nog even terug op Ajax - AZ!

xG-plot en pitch plot
De vaste lezers van onze analyses zijn inmiddels wel bekend met een term als xG-plot, een weergave van de Expected Goals die beide ploegen bij elkaar voetballen. Simpel gezegd komt het erop neer dat wordt weergegeven hoe waarschijnlijk een kans wordt omgezet in een doelpunt.

Als je kijkt naar de eerste helft van AZ, zie je dat de kans op een Alkmaars doelpunt zo’n beetje nihil was. We moeten hier in alle eerlijkheid bij opmerken dat er een gevaarlijke counter werd geplaatst na een minuut of vijf, maar hier kwam geen schot op doel uit voort.

Dat deden de Ajacieden een stukkie beter. We noteren al zeker twee goede kansen voor de openingstreffer van Donny van de Beek. Een eervolle vermelding voor de slalom van Matthijs de Ligt mag hierbij niet onvermeld blijven. Zoals je in ieder geval kunt zien, was Ajax duidelijk de bovenliggende partij.

Dat was zo in de eerste helft en dat bleef zo in de tweede helft. Er werd na rust wel iets meer ruimte weggegeven, al had je geen moment het idee dat de Ajacieden serieus in de problemen kwamen. Het zijn ook maar kleine kansjes die AZ bij elkaar voetbalde.

De wedstrijd was toen in feite al beslist, want Justin Kluivert had er op fraaie wijze 2-0 van gemaakt. De score had daarna verder opgevoerd kunnen worden, maar onder meer de paal stond in de weg. Dat stond de paal dit seizoen wel vaker, zou Ten Hag naderhand opmerken.

De derde treffer van de middag, van de voet van David Neres, maakte het helemaal af. De Braziliaan haalde doeltreffend uit vanaf randje zestien. Of, nou ja, hij joeg de bal recht de kruising in! Hierdoor werd het verschil tussen Ajax en AZ nog wat groter.

Niet alleen op het scorebord, maar ook op het gebied van Expected Goals. Ajax kwam tot een waarde van 1,92. Daaruit drie keer scoren is gewoon netjes.

Passmaps
Ten Hag koos ervoor om Ajax in een 4-3-3-opstelling de wei in te sturen, maar kijk eens goed naar de passmap. Valt je iets op? Ons wel. Kijk eens goed naar Mazraoui. Hij stond op papier rechtsback, maar was in de praktijk vaak genoeg de vierde middenvelder.

Mazraoui hield de aankopen Kristensen en Orejuela buiten de basis en hoewel we daar volgens de trainer niets achter moeten zoeken, hebben we lange tijd geen rechtsback zo solide zien spelen. De multifunctionele speler mag terugkijken op een goede wedstrijd.

Als we iets langer naar de rol van Mazraoui binnen de passmap kijken, moeten we een beetje denken aan Daley Sinkgraven onder Peter Bosz. Als Sinkgraven speelde, voetbalde Ajax gemakkelijker. Dat leek tijdens Ajax - AZ ook een beetje het geval.

Het is veel te gemakkelijk om op basis van een wedstrijdje verregaande conclusies te trekken, maar feit is dat wij nu al benieuwd zijn naar de Mazraoui van begin volgend seizoen. Er lijkt potentie in te zitten en we zijn benieuwd of het eruit komt.

Wat verder opvalt is dat de boel mooi evenwichtig is verdeeld bij Ajax. Er werd iets meer over rechts dan over links gespeeld, maar dat is wel eens extremer geweest. De bal ging ook niet rond puur om het rondspelen, er werd redelijk gericht gevoetbald. Het aantal balletjes terug op Onana mag iets minder, al voelde het zondag niet hinderlijk.

Het doet ons ook deugd dat de voorste drie spelers een gouden, zilveren en bronzen ster hebben verdiend. Dit is om aan te geven dat zij voor het meeste doelgevaar zorgden. Gek genoeg behoort Huntelaar niet tot het trio voorste spelers. De spits komt op basis van zijn gemiddelde positie zelfs achter Donny van de Beek terecht. Dat zijn we niet gewend.

Het liefst zien we zowel Huntelaar als Van de Beek, hoe beweeglijk hij ook is, iets meer in het spel betrokken worden. Als je de samenvatting bekijkt, denk je ongetwijfeld dat beiden een hoofdrol speelden, maar de stadionbezoekers kijken daar toch iets anders naar.

 

Zone 14
De vorige wedstrijd, tegen VVV-Venlo (5-1) werkte Ajax zo’n beetje af op de helft van de Venlonaren. Dat was tijdens AZ-thuis toch net even anders. Het verschil in passes binnen Zone 14 is dan ook enorm. Het scheelt zo’n beetje factor tien!

De Ajacieden verstuurden zondag slechts 14 passes binnen Zone 14. Des te knapper is het dat er nog redelijk wat doelgevaar werd gesticht, want juist deze zone is uitermate geschikt om kansen bij elkaar te voetballen. Van de 14 passes kwamen er gelukkig wel 11 aan.

De score van passes die het zestienmetergebied in werden gestuurd, is zelfs nog een stukje beter. Drie van de vier ballen kwamen aan. Dit leverde zelfs een assists op en daarmee wordt bovenstaande bewering – over gevaar stichten – maar weer eens waarheid.

We doelen hiermee op de kopbal van Huntelaar op Kluivert, die de bal fraai meenam met de zijkant van zijn voet en vervolgens via een dropkick scoorde. Zo zien we het graag! Hopelijk lukt dat volgend seizoen ook, als de verwachting toch wel is dat we het zonder Ziyech moeten stellen. Drie keer raden wie die bal op Huntelaars hoofd mikte.

Grappig genoeg kwam AZ meer aan het voetballen binnen Zone 14, maar desondanks had Ajax zijn zaakjes verdedigend redelijk op orde. De Alkmaarders zochten vooral de zijkanten op en kregen geen vrije doortocht richting doel.

Het lukte vier keer om een bal de zestien van Ajax binnen te brengen, maar slechts twee keer werd succesvol een medespeler gevonden en ook nog eens aan de zijkant.

 

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >