Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Wat valt er op aan het spel van Kristensen?

“Ik moet nog leren verdedigen,” was de in het oog springende uitspraak van Rasmus Kristensen tijdens zijn presentatie als speler van Ajax. De Deen krijgt als vervanger van Joël Veltman al best veel speeltijd, maar hoe doet hij het tot dusver?

06 april 2018 - 13:56
UsershyraDesktopajax_dataimages2c13f545d12487c528ad85d5c78ec09e_normal

Door Kevin Van Nunen

Als de je de aanvoerder van de ploeg voor je moet dulden op jouw positie, is de kans op speeltijd niet zo groot. Kristensen staat zelf verbaasd van de 356 minuten die hij mocht maken in het shirt van Ajax en dat ook nog eens op zijn favoriete positie.

Waar we van Veltman weten wat we aan hem hebben, is het wat Kristensen betreft nog een beetje ontdekken wat zijn kracht omvat of waar zijn valkuilen liggen. Het is lastig op basis van enkele potjes keiharde conclusies te trekken, maar er zit wel een interessant verhaal in.

De kracht van de twintigjarige Kristensen schuilt ‘m in aanvallende impulsen, hebben we ons laten vertellen, dus het is wel leuk om daar als eerste het vizier op te richten. Wat blijkt uit navraag van ons bij Opta Sports? Hij komt er in offensief opzicht goed uit.

  Speler Voorzetten Per 90 Succesvol Per 90
1 Kristensen 17 4,3 5 1,3
2 Kluivert 84 4,0 23 1,1
3 Ziyech 115 4,0 28 1,0
4 Dijks 26 3,4 2 0,3
5 Sinkgraven 4 2,5 2 1,2

Tabel 1: Overzicht van Ajacieden met de meeste en succesvolle voorzetten.

Omgerekend naar het gemiddelde per 90 minuten is Kristensen namelijk de speler met de meeste voorzetten van alle Ajacieden. Veel voorzetten van een opkomende back zijn geen garantie voor succes, zo weten wij Ajaxsupporters maar al te goed, maar vanaf de voet van Kristensen komen ook nog eens de meeste voorzetten aan: 1,3 per wedstrijd. Meer details zie je in tabel 1.

Aanvallend lijkt het dus goed te zitten, maar we moeten toch ook echt even achterom kijken. Hoe doet Kristensen het als verdediger? Nou, daar zijn wel wat verbeterpuntjes te ontdekken. Hij heeft een aardige tackle in huis, maar blinkt verder niet echt uit.

  Speler Tackles Gewonnen
1 Kristensen 3,8 1,5
2 Veltman 3,2 2,1
3 Tagliafico 3,1 1,7
4 Schöne 2,7 1,8
5 Wöber 2,3 1,6

Tabel 2: Overzicht van Ajacieden met de meeste tackles, plus hun succespercentage.

De van FC Midtjylland overgekomen verdediger noteert de meeste voorzetten, maar ook de meeste tackles. Per 90 minuten voert Kristensen meer tackles uit dan iedere andere speler van Ajax dit seizoen. Normaal is Veltman de koning in deze categorie, maar hij wordt overtroffen. De tackles van Veltman zijn wel een stuk succesvoller. Daarvoor verwijzen we naar tabel 2.

Het is aardig om de vergelijking tussen Kristensen en Veltman breder te trekken en dan blijkt dat de nieuweling zich nog op meerdere vlakken moet zien te verbeteren. Het plan was sowieso dat hij er volgend seizoen zou staan, dus in die zin zijn alle minuten die hij dit seizoen maakt een soort van bonus.

Veltman Statistiek Kristensen
2,0 Onderscheppingen 1,3
8,4 Balheroveringen 5,8
11,7 Duels 10,6
7,2 Gewonnen duels 6,3
83 Balcontacten 75

Tabel 3: Veltman versus Kristensen als het aankomt op verdedigen. Statistieken op basis van per 90 minuten.

Veltman Speler Kristensen
1,4 Voorzetten 4,3
0,5 Succesvolle voorzetten 1,3
0,7 Gecreëerde kansen 1,3

Tabel 4: Veltman versus Kristensen als het aankomt op aanvallen. Statistieken op basis van per 90 minuten.

Veltman scoort beter op de diverse onderdelen van het pure verdedigen, lezen we af uit tabel 3. Hij heeft meer onderscheppingen en verovert vaker de bal. Dit kan er wel eens mee te maken hebben dat Veltman beter weet hoe hij zich moet opstellen. Het Ajaxsysteem is voor Kristensen nog erg nieuw. Toch kan hij op basis van tabel 4 aanvallend al een lekker partijtje meeblazen.

Dit bleek ook wel tijdens de uitwedstrijd tegen FC Groningen. Kristensen wist zich af en toe geen raad met de doorschuivende middenvelders in de Euroborg en stond een beetje vragend om zich heen te kijken. Teamgenoten probeerden hem heus te coachen, maar alsnog liepen er Groningenspelers uit zijn rug weg. Het leverde Veltman centraal het nodige extra werk op.

Het geeft niet dat Kristensen het spelletje nog niet onder de knie heeft, maar hopelijk blijkt het wel een snelle leerling want zijn rol wordt steeds belangrijker. Veltman zit zondag tegen Heracles een schorsing uit en dan moet de rechtsachter echt op eigen benen staan. Je kunt niet altijd gered worden…

Ook in aanvallend opzicht voegde de Deen weinig toe tegen de Trots van het Noorden. Kristensen wist het soms gewoon even niet, waardoor de opbouw over rechts stokte of zelfs geheel tot stilstand kwam. Diverse keren zagen we hem met de bal onder zijn voet staan om daarna toch maar weer achteruit te gaan.

 

Afbeelding 1 en 2: Een vergelijking van de balcontacten van Tagliafico en Kristensen tijdens Groningen - Ajax.

Dit blijkt uit ook de cijfers: Kristensen noteerde tijdens Groningen - Ajax (1-2) slechts 13 passes vooruit, 20 ballen gingen opzij en 7 keer koos hij voor een achterwaartse pass. Ter vergelijking: Nicolas Tagliafico slaagde erin 27 ballen vooruit te spelen, legde 22 balletjes breed en ging 10 keer achteruit.

Kristensen staat pas aan het begin van zijn ontwikkeling en het wordt interessant om zijn leercurve te volgen. Het is ook grappig als je zijn speelstijl vergelijkt met Tagliafico, zoals we doen op afbeelding 1 en 2. De Argentijn bemoeit zich veel nadrukkelijker met het spel en is op een veel groter deel van het veld terug te vinden.

Tot op heden zien we de Deen vooral terug langs de zijlijn. Check de touchmaps maar waarin we de balcontacten van Kristensen en Tagliafico vergelijken. De Argentijn waaiert veel meer uit, Kristensen speelt nog net niet met het kalk aan zijn schoenen.

Interessante materie, eens kijken hoe dit de komende tijd verder gaat!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >