Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Win het boek 'Mijn dierbaar rood en wit'!

Björn Martens was jarenlang werkzaam bij de Supportersvereniging Ajax, maar koos enkele jaren geleden voor een toekomst in de fotografie. Zijn afstudeeropdracht aan de fotoacademie ging – uiteraard – over de passie van Ajaxsupporters, en komt nu in boekvorm uit. En als lid van SV Ajax kun jij die winnen.

16 maart 2018 - 08:00
UsershyraDesktopajax_dataimagesfe6cc2a380c2a6ce06cc6da918d02018_normal

De fanbeleving staat centraal in het boek Mijn dierbaar rood en wit. “Het rood-wit is wat de supporters bindt; de bloedfanatieke die op de F-side staat, degene die elk jaar duizenden kilometers aflegt om de ploeg na te reizen, of degene die thuis uit een Ajaxmok drinkt,” stelt Martens.

In Ajax Life 16 geeft Martens zijn eigen top-drie van alle foto’s die in het boek staan. Het was moeilijk kiezen, vandaar dat hij nog een alternatieve top-drie inleverde. Het zijn geen foto’s van juichende spelers of van Ajax’ indrukwekkende Europese campagne vorig jaar. Welke foto’s wel? Kijk hieronder.

Stille krachten

“Deze foto heb ik op de Future Cup gemaakt. Twee vrijwilligers bouwen het podium voor de prijsuitreiking op. Zij, de vrijwilligers, zijn de stille krachten binnen de club. Ze investeren hun tijd in Ajax, zonder dat ze daar heel veel voor terug krijgen. Net als bijvoorbeeld de mensen die de vlaggetjes steken in het stadion voor Europese wedstrijden. Voor veel mensen is het een gegeven dat er vlaggetje op hun stoel ligt, maar ze denken er verder niet over na hoe deze daar komt. Daar zit dus een heel team van vrijwilligers achter.”

 

Daphne Koster

“Ik had een foto kunnen kiezen van de Europa League vorig jaar, maar vind juist het omarmen van Ajax Vrouwen binnen de club iets zeggen over het dierbaar rood en wit. Deze foto is gemaakt na het binnenhalen van het kampioenschap. Alle speelsters liepen naar de tribune, Daphne Koster ging juist de andere kant op. Ik zag dat, en ben snel achter haar aangerend. Het was meteen haar afscheid en ze was toch het boegbeeld van de ploeg. Ik had door haar te volgen een ander beeld dan de andere fotografen, die juist in de massavreugde doken. Soms moet je durven te kiezen.”

 

Ajaxmars

“De mars was een indrukwekkend en groots eerbetoon aan Johan Cruijff. Ik wilde een foto van een hoger punt maken, zodat je de massa echt goed ziet. Op het moment dat de stoet aankwam bij de Arena, reed de spelersbus over de fly-over. Soms moet je een beetje geluk hebben dat alles samenvalt.”

Wil jij Mijn dierbaar rood en wit van Björn Martens ook hebben? Als lid van SV Ajax maak je kans op een van de vijf exemplaren die we weggeven. Daarvoor hoef je alleen antwoord te geven op de vraag en het formulier in te vullen. Je antwoord insturen kan tot en met 23 maart. Je kunt het boek natuurlijk ook gewoon bestellen!

Prijsvraag: Welke club won vorig seizoen de Future Cup?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >