Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Vertellen statistieken al hoe goed De Ligt is?

We zaten eens te bedenken waar deze analyse over moest gaan. Het wilde niet echt vlotten. Maar toen kwamen we erachter dat we nog niet eerder cijfers van Matthijs de Ligt opvroegen. De keuze was toen snel gemaakt. Blijkt uit statistieken hoe goed De Ligt is?

15 maart 2018 - 16:04
UsershyraDesktopajax_dataimages192d7f981948809a119de4e9a0309b5f_normal

Door Kevin Van Nunen

We horen Justin Kluivert wel zeggen dat hij op een dag 160 miljoen euro waard hoopt te zijn, maar het is nog de vraag of die dag ooit aanbreekt. Dat geldt voor de achttienjarige De Ligt overigens net zo goed, maar hij weet in ieder geval nu al de complete Europese top achter zich aan.

Dat is trouwens inclusief zaakwaarnemers. De Ligt mijmerde vorige week hardop over het vooropstellen van zijn carrière, terwijl hij Ajax bij voorkeur niet zonder prijs wil verlaten. Enige haast lijkt geboden met het winnen van prijzen en niet alleen omdat dit alweer vier seizoenen geleden is.

De Ligt mocht tijdens Ajax - Heerenveen (4-1) ook nog eens de aanvoerdersband dragen en werd bedolven onder de complimenten. “Hij heeft ook echt de uitstraling van een aanvoerder,” meldde Erik ten Hag over De Ligt. “Ik wilde hem per se als aanvoerder, want hij gaat meer en meer heersen en moet nu ook meer gaan eisen.”

Het is wel duidelijk: De Ligt geldt als de nieuwe norm bij Ajax. En laten we van harte hopen dat die nieuwe norm ook na de zomer nog geldt, want het zegt tegenwoordig niets meer dat er een handtekening staat onder afspraken tot de zomer van 2021.

Ook met band om zijn arm heerste De Ligt weer in het hart van de defensie. Het bestaat natuurlijk niet dat we hier een analyse schrijven over De Ligt die niet voldoet, maar we zijn wel benieuwd wat de statistieken van De Ligt ons kunnen vertellen.

Heel wat, zo blijkt dankzij input van Opta Sports

  Speler Aantal
1 Mattheij (Excelsior) 56
2 Pierie (Heerenveen) 51
3 De Ligt (Ajax) 49
4 Heerkens (FC Utrecht) 48
5 Wuytens (FC Utrecht) 43
- Beugelsdijk (ADO) 43

Tabel 1: Spelers in de eredivisie met de meeste intercepties.

Laten we in tabel 1 eens beginnen met het aantal intercepties, want die spelen een belangrijke rol. De Ligt neemt de derde positie in van alle centrale verdedigers in de eredivisie. Dat is best indrukwekkend, want ook de lekke defensies zijn meegenomen tijdens het turven. Verdedigers van mindere ploegen hebben meer te doen en maken dus als vanzelf meer intercepties.

  Ajacied Aantal
1 Veltman 79
2 Schöne 75
3 Viergever 69
4 Sánchez 62
5 Sinkgraven 55

Tabel 2: Ajacieden met de meeste intercepties tijdens seizoen 2016/2017.

  Ajacied Aantal
1 De Ligt 49
2 Veltman 46
3 Schöne 34
4 Tagliafico 29
5 Ziyech 28

Tabel 3: Ajacieden met de meeste intercepties tijdens het huidige seizoen.

Het maken van intercepties was vorig seizoen een belangrijke taak voor Lasse Schöne, maar dat is dus verschoven naar De Ligt. Je kunt dit nagaan in tabel 2 en tabel 3. Het is geen fijne ontwikkeling als dit een linie naar achteren verschuift, maar dat geheel terzijde. Het liefst onderschep je de bal zo snel mogelijk, zo hoog op het veld als het maar kan. De Ligt pakt dit nu op en doet het met verve. Ook opvallend is de nu al hoge klassering van Nico Tagliafico.

  Speler Tackles % Duels
1 Dijks 12 75% 9
2 De Ligt 27 70% 26
3 Wöber 21 67% 16
4 Veltman 80 65% 26
5 Viergever 18 61% 12
6 Tagliafico 30 53% 9
7 Kristensen 8 38% 3

Tabel 4: Overzichtje van de tackles die de verdedigers van Ajax uitvoeren.

De Ligt onderschept dus heel veel ballen, maar we zien hem weinig tackles uitvoeren. Dit gevoel wordt onderschreven door de feiten. Diezelfde Tagliafico tackelde al meer spelers dan De Ligt, om maar een voorbeeld te noemen. Het verschil met de andere verdedigers is nog veel groter en precies daarvoor hebben we tabel 4 gemaakt.

Afbeelding 1: Zie hier een overzicht van de intercepties die De Ligt plaatst.

Dit lijkt ons een goed teken. Het is beter om een bal te onderscheppen dan een tackle te plaatsen. Hoe vaak hoor je zulke aanwijzingen wel niet geschreeuwd worden langs de kant? De Ligt leest het spel dus uitstekend en door zijn positionering voorkomt hij, ver van het doel al, de nodige lastige situaties. Zie afbeelding 1. En is het toch nodig om te tackelen? Grote kans dat De Ligt succesvol is.

Het grootste compliment voor De Ligt is misschien wel dat niemand meer heimwee heeft naar Davinson Sánchez. Althans, natuurlijk missen we de Colombiaan. Dat kan uiteraard niet anders, maar het kost De Ligt weinig moeite om de leegte te vullen die Sánchez achterliet.

We hopen alleen niet dat De Ligt het voorbeeld van Sánchez volgt en na zijn eerste seizoen als basisspeler direct vertrekt. Wij stellen de route voor die Jan Vertonghen en Toby Alderweireld ook volgden. Eerst vlieguren draaien bij Ajax, onderweg wat prijzen winnen en daarna de stap naar een grote competitie.

Tijd om te duimen dat De Ligt ook na de zomer van 2018 de Amsterdamse kruizen om zijn bovenarm draagt!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >