Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Van de Beek wordt amper in het spel betrokken

Het valt ons op dat Donny van de Beek weinig opvalt. Huh? Er bekruipt ons steeds vaker het gevoel dat Van de Beek amper in het spel wordt betrokken. Hoog tijd om dit te laten checken! We kunnen alleen maar hopen dat Donny voortaan vaker aan de bal komt.

22 maart 2018 - 15:37
UsershyraDesktopajax_dataimages9e530c585859d3fc7bdb025587e4cbf0_normal

Door Kevin Van Nunen

Als je een samenvatting bekijkt van Ajax, kom je waarschijnlijk niet tot de conclusie dat Van de Beek een beetje anoniem mee hobbelt. Waarom niet? Omdat Donny altijd wel een kans krijgt of een mooie assist geeft, zoals tegen Sparta.

Maar wanneer je wedstrijden van Ajax in het stadion bekijkt, kan het zomaar gebeuren dat Van de Beek een tijdje niet opvalt. Dan denk je na die kans of mooie voorzet: oh ja, Donny staat ook nog op het veld!

Het grappige is dat Ronald de Boer zondag na Sparta - Ajax (2-5) opmerkte dat Van de Beek hem de laatste weken juist in positieve zin opvalt. Misschien let hij vooral op de hoogtepunten of zit ons gevoel mis.

We schakelen daarom de hulp in van onze partner Opta Sports en krijgen statistieken van Van de Beek toegestuurd. Wat blijkt? Donny komt inderdaad weinig aan de bal – te weinig misschien zelfs wel – maar als hij wordt ingeschakeld, gebeurt er wel iets.

Van de Beek vormt samen met Lasse Schöne en Hakim Ziyech het middenveld van Ajax, waarbij Schöne een extra slot op de deur is en Ziyech de creatieve man is die aanvallen moet opzetten. Van de Beek ziet zichzelf als diep staande, aanvallende middenvelder.

Speler Passes Op andere helft Kansen Ballen in zestien
Ziyech 62 48 4,1 3,8
VDBeek 48 32 1,4 4,2
Schöne 60 35 1,6 0,9

Tabel 1: Statistieken van de drie vaste middenvelders in balbezit, op basis van 'per 90 minuten'.

De cijfers bevestigen ons gevoel: van de drie komt Van de Beek verreweg het minst aan de bal. Als je een lijstje maakt van verdediger en aanvallers van Ajax in balbezit, staat Donny onderaan met slechts 63 balcontacten.

Opvallend genoeg speelt zelfs Schöne meer passes op de vijandelijke helft en creëert de Deen meer kansen dan Van de Beek. Het is goed te weten dat er een verschil is tussen passes en balcontacten. Vandaar dat er bij Van de Beek in tabel 1 geen 63, maar 48 staat. Ziyech heeft gemiddeld 98 balcontacten, bij Schöne stopt de teller op 80.

 

Afbeelding 1 en 2: Verschil in balcontacten VDBeek en Ziyech tijdens Sparta-uit.

Wat dan wel weer bijzonder is: als Van de Beek een keertje aan de bal is, kun je ervan uitgaan dat hij zich in de gevarenzone bevindt. Van de Beek noteerde dit seizoen meer balcontacten in de vijandelijke zestien dan Ziyech, die een veel vrijere rol heeft en ook veel vaker aan de bal komt.

Laten we eens inzoomen op de balcontacten die plaatsvonden tijdens Sparta-uit. Het levert contrast op. Van de Beek is vooral aan de bal ter hoogte van de middenlijn en als hij diep gaat, staat hij meteen in het strafschopgebied. Ziyech houdt zich juist vooral op in het gebied vlak voor de zestien, maar komt zelden in het strafschopgebied. Bekijk afbeelding 1 en 2 maar eens.

Speler Duels % duels Dribbels % dribbels
Ziyech 15,7 45% 6,4 53%
VDBeek 9,7 54% 1,9 75%
Schöne 14,5 53% 1,9 74%

Tabel 2: Nog maar statistieken van de drie vaste middenvelders, deels op basis van 'per 90 minuten'.

Ook als het aankomt op duels is Van de Beek veel minder aanwezig dan zijn collega’s, maar zijn succespercentage is juist wel heel erg goed. Meer detais staan in tabel 2. En qua dribbels noteert hij in procentueel opzicht ook de beste score. Duels en dribbels zijn belangrijke kwaliteiten voor een middenvelder.

Je vraagt je af of Van de Beek met zulke scores niet meer aanwezig moet zijn, omdat hij blijkbaar wel de kwaliteiten heeft om een tegenstander de baas te zijn. “Voetballend voel ik ook gewoon dat het beter gaat,” geeft Van de Beek zelf aan.

“Nu wil ik gewoon naar een nieuwe stap toewerken en belangrijker worden voor het team. Ik moet steeds dwingender worden in mijn spel. Meer aan de bal komen, passes geven, doelpunten maken en assists geven, dat is het belangrijkste.”

Doelpunten maken en assist geven lukt prima. Van de Beek staat in de dubbele cijfers: hij maakte in de eredivisie al tien doelpunten en vier maal fungeerde hij als aangever. Het mag duidelijk zijn dat ‘het’ er zeker zit, maar Donny ook nog genoeg kan ontwikkelen.

Van de Beek vertelt in onze krant dat de Ajacieden soms te lief voor elkaar zijn en elkaar vaker moeten corrigeren, prikkelen en op de kloten geven. Wie prikkelt Donny om echt dwingend te gaan voetballen? We zijn benieuwd en houden het in de gaten!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >