Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Vijfklapper tegen Bayern bracht Ajax in CL-finale 1995

Bij ons kriebelt het al enorm, want deze week speelt Ajax zijn laatste groepswedstrijd tegen Bayern München in het eigen Amsterdam. Om de voorpret richting woensdag te verhogen nemen we jullie mee terug naar de editie van 1995.

11 december 2018 - 09:16

Destijds ontmoetten Ajax en Bayern elkaar in de halve finale van het miljoenenbal. In het Olympia Stadion te München wisten beide ploegen het net niet te vinden, dus moest de beslissing in Amsterdam vallen. Hieronder hebben we de mooiste foto’s nog eens op een rijtje gezet.

Het Olympisch Stadion was op woensdag 19 april 1995 gevuld met 41.000 verwachtingsvolle toeschouwers. Hoopvol vooral. Zou het lukken...? Zou dit jonge Ajax de finale in Wenen halen? Op televisie keken ook genoeg mensen mee, want het duel werd in 27 landen live uitgezonden.

Frank de Boer ontbrak wegens een schorsing, maar Winston Bogarde zou hem met verve vervangen in zijn eerste basisoptreden in de CL. Het zou een waar spektakel worden die bij veel Ajaxsupporters nog scherp op het netvlies staat gebrand. Of je er nou live bij was of het duel op tv bekeek.

Al na elf minuten ontplofte het Olympisch na een rake kopstoot van Jari Litmanen. Raak, juichen, jubelen, alles! Niet lang erna viel het stadion plots stil toen Marcel Witeczek doelman Edwin van der Sar verschalkte. Het stond weer gelijk... Het zou toch niet...?

Al tijdens de rust brak een groot feest aan met een glansrol voor violist Andre Rieu.

Nee, het zou zeker niet, want Ajax had Finidi George in de gelederen en de Nigeriaan beleefde vlak voor rust zijn finest moment in het Ajaxshirt. Marc Overmars plaatste een bal breed, Litmanen stapte over en de inkomende Finidi streepte de bal snoeihard in de kruising. Twee minuten later zette Ronald de Boer ook nog eens de 3-1 op het scorebord.

Al tijdens de rust brak een groot feest aan met een glansrol voor violist Andre Rieu. De Ajacieden moeten het feestgedruis vast hebben gehoord in de kleedkamer, want direct na rust knalde Litmanen zijn ploeg naar een 4-1-voorsprong. Het lukte Bayern nog om via een penalty terug op 4-2 te komen, maar dat bleek niet genoeg.

Sterker nog, vlak voor het eindsignaal zorgde Overmars met een heerlijk diagonaal schot voor de 5-2-zege. Het laatste fluitsignaal klonk al snel en hoop werd waarheid: Ajax in de finale, die het uiteindelijk zou winnen door het befaamde puntertje van Patrick Kluivert.

Een finaleplek kan Ajax woensdag niet veiligstellen, maar een eerste plek in groep E zou natuurlijk ook meer dan fantastisch zijn. En als dat onverhoopt niet lukt, door is Ajax sowieso.

Opstelling Ajax: Van der Sar; Reiziger, Blind, Rijkaard, Bogarde; R. De Boer, Litmanen, Seedorf; Finidi (Davids), Kanu (Kluivert), Overmars.

De foto's hieronder zijn van Ajax Images en Pro Shots.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >