Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

KNVB licht verrassend VAR-moment tijdens Utrecht - Ajax uit

Het is winterstop, maar toch is het aardig om nog eens terug te kijken op een moment tijdens FC Utrecht - Ajax (1-3). De KNVB heeft namelijk weer een VAR-moment uitgelicht en online gezet.

27 december 2018 - 10:30

Mogelijk ben je het specifieke moment al helemaal vergeten, maar bij een corner voor Ajax zien we Kasper Dolberg plots op de grond liggen. De Deen wordt in een halve heupzwaai genomen, maar er volgt geen penalty. Huh?

We zien Erik ten Hag zich langs de kant opwinden en je kunt je inderdaad afvragen waarom Dennis Higler niet naar de penaltystip wijst. Via bovenstaande clip van de KNVB zien én horen we duidelijk waarom de overtreding op Dolberg niet leidt tot een pingel.

De VAR van dienst is Jochem Kamphuis en hij kijkt samen met een assistent mee naar de beelden en adviseert Higler wat te doen. Dolberg wordt, zo blijkt uit de beelden, vastgehouden nog voordat de bal in het spel is en wordt losgelaten nog voordat Hakim Ziyech de corner heeft genomen. Bovendien gaat de bal nog achter ook. Higler en Kamphuis zijn er dan ook snel uit: geen penalty.

Overigens had de VAR sowieso genoeg te doen tijdens het treffen tussen Utrecht en Ajax. Na een krap half uur spelen maakte Willem Janssen een overtreding op Dolberg in de zestien. Dat ontging Higler en dus moest ook hier de VAR aan de slag. In deze situatie ging het allemaal een stuk minder vlot.

Hij adviseerde Higler na het bekijken om ook een kijkje te nemen op de monitor langs het veld. Het duurde maar en het duurde maar.... Na zeker vijf minuten twijfelen en herhalingen kijken was er uiteindelijk een beslissing. Higler wees terecht naar de stip, waarna Dusan Tadic mocht aanleggen vanaf elf meter en raak mikte.

De derde Ajaxtreffer van Frenkie de Jong werd ook aan een VAR-keuring onderworpen. Stond Dolberg in de aanval die aan die treffer vooraf ging hinderlijk buitenspel? Ook hier namen VAR en scheidsrechter de tijd voor. De terechte eindconclusie: de goal van Frenkie was correct, waarna het uitvak de laatste pogo van 2018 kon inzetten.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >