Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Geëmotioneerde Hans Jouta maakt standbeeld Johan Cruijff

De Friese beeldhouwer en kunstenaar Hans Jouta gaat het standbeeld van Johan Cruijff vervaardigen, dat bij de gelijknamige Arena in Amsterdam komt te staan. Dat nieuws viel goed bij Jouta.

17 december 2018 - 14:10

De man die ook verantwoordelijk is voor de creatie van het schitterende standbeeld van Bobby Haarms is al zijn hele leven Ajacied. Dat hij het beeld van de illustere nummer 14 mag maken kwam flink binnen bij de beeldhouwer.

“Ik ben heel erg trots dat ik het standbeeld mag maken,” vertelt hij op de website van de werkgroep ‘deze man verdient een standbeeld’. “Ik heb al enig idee hoe het eruit moet komen te zien. Samen met de werkgroep en de familie kijken we naar de juiste pose en dan ga ik beginnen. Dit doen we met elkaar!”

Half oktober werd bekend dat Ajaxsupporters het benodigde bedrag voor het maken van het beeld bijeen hadden gebracht. Daarna werd een zorgvuldige procedure gestart om te bepalen wie de opdracht zou krijgen.

Herjan Pullen namens de werkgroep: “We zijn ervan overtuigd dat alle kandidaten die we gesproken hebben in staat zijn om een fantastisch beeld te maken. Jouta was in zijn pitch het meest overtuigend, enthousiast en concreet. Dat hij regelmatig bij thuiswedstrijden in het stadion zit, versterkt het uitgangspunt van de werkgroep dat het standbeeld vanuit en door de supporters wordt gerealiseerd.”

Het was vooraf geen uitgemaakte zaak dat de opdracht opnieuw naar Jouta zou gaan. In tegenstelling tot bij het beeld van Haarms, waar de werkgroep zelf op zoek ging naar een kunstenaar, stroomden de aanmeldingen om het beeld van Cruijff te kunnen maken vanaf eind juli binnen.

Uit meer dan dertig aanmeldingen van nationale en internationale kunstenaars werd een selectie gemaakt. Daarna werden vier kunstenaars uitgenodigd om op gesprek te komen. De komende tijd wordt het ontwerp definitief gemaakt, waarna Jouta aan de mooie klus kan beginnen.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >