Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Foutje van de VAR: KNVB vindt dat De Ligt rood had moeten krijgen

De eerste overtreding van Matthijs de Ligt in drie maanden tijd blijft de gemoederen bezighouden. De Ligt haalde in de zesde minuut van PEC Zwolle - Ajax (1-4) de doorgebroken Kingsley Ehizibue neer, waarvoor een rode kaart toch echt de enige juiste sanctie was.

10 december 2018 - 10:33
ligthadroodcar
Einde discussie: De Ligt had hier rood moeten krijgen. © Pro Shots

Zowel scheidsrechter Jochem Kamphuis als Dennis Higler in zijn rol van VAR vonden een gele kaart volstaan, maar het lijkt erop dat ze op het matje moeten komen in Zeist. Er is namelijk wat heen en weer gebeld en nu ligt er een reactie van Reinold Wiedemeijer.

Wiedemeijer werd als coach van diverse arbiters uitgenodigd door het tv-programma Dit was het Weekend van Fox Sports om diverse fragmenten terug te kijken die deze speelronde voor ophef zorgden. Hierbij kwam naar voren dat De Ligt van het veld gestuurd had moeten worden.

“Dit is al decennialang een rode kaart. Deze is echt niet zo moeilijk. Als scheidsrechter moet je dit herkennen,” luidde de reactie van Wiedemeijer, die daarmee dus openlijk de scheidsrechter van dienst, Kamphuis, afvalt. “De Ligt verdedigt en er komt iets in hem op: ik moet ingrijpen.”

“Hij probeert de bal te spelen en dat mislukt, dus dan weet je dat het een botsing wordt. Zeker als de aanvaller net iets eerder is. En dan weet je: dit is het ontnemen van een duidelijke scoringskans.”

Daar zit hem de crux: was het een duidelijke scoringskans of niet? Zo niet, dan volstaat een gele kaart. Maar Ehizibue behoort tot de rappe buitenspelers van de eredivisie en had die bal best kunnen halen, los van de vraag of Andre Onana uit zijn doel zou komen stormen.

“Die jongen ligt op snelheid en wij gaan er dan vanuit dat hij zo’n negen meter per seconde loopt. Dan haalt hij die bal zeker,” vervolgt Wiedemeijer. “Maar dat is allemaal een beetje excuses zoeken. Dit is gewoon het ontnemen van een duidelijke scoringskans. Wij vinden dat de scheids rood had moeten geven.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >