Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Zeggen jullie het maar: terecht geel of verdiende De Ligt rood?

We kunnen er achteraf om lachen, maar de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle (1-4) had voor Ajax al na zes minuten op een klein drama kunnen uitlopen. Matthijs de Ligt trok aan de noodrem, Kingsley Ehizibue ging tegen het gras. Het bleef bij een gele kaart. Of was rood misschien meer op zijn plaats?

09 december 2018 - 11:28
geelroodligtpeccar
Het gewraakte en wellicht beslissende moment in beeld. © Pro Shots

Het was niet eens zozeer de schuld van De Ligt dat hij aan de noodrem moest trekken. Een moment eerder verspeelde Lasse Schone de bal, waarna PEC een directe tegenstoot kon plaatsen. Ehizibue tikte de bal voorbij de laatste linie van Ajax en toen lag hij dus ineens op de grond.

De Ligt maakt amper een overtreding, dit was pas zijn derde van het seizoen, maar wel eentje waar nog een tijdje over wordt nagesproken. Waarom geel en geen rood? Jochem Kamphuis verklaarde het een en ander. Hij wordt in zijn rug gedekt door de VAR, want Dennis Higler keek mee vanuit Zeist.

“Het gaat om de vraag: was het een overduidelijke scoringskans? Er is twijfel of Ehizibue bij de bal kan komen, want hij speelt de bal ver voor zich uit en Onana komt uit zijn doel. Omdat er twijfel bestaat of hij de bal onder controle kon krijgen, is het een gele kaart en geen rode,” aldus Kamphuis voor de camera van de NOS.

Een interessant gegeven hierbij is dat Ehizibue te boek staat als een razendsnelle buitenspeler. Had dit voor de situatie misschien enig verschil moeten maken? Niet als het aan de VAR lag. Diverse herhalingen later stelde Higler zich vanuit de Zeister bossen op achter het besluit van Kamphuis, waardoor De Ligt op het veld mocht blijven staan.

“Er is contact geweest met de VAR. Momenten als deze worden altijd teruggekeken. Dat is nu ook gedaan en op basis daarvan is mijn keuze voor een gele kaart bevestigd. Ik kreeg door dat de bal ver voor de speler werd uitgespeeld en dat er twijfel was over de scoringskans. Dan was het dus een terechte gele kaart.”

Het lijkt erop dat De Ligt per direct aan de slag kan als scheidsrechter of VAR, want zijn uitleg komt precies overeen. “Ik denk dat ik hem licht raak,” geeft de aanvoerder eerlijk toe bij Fox Sports. “Maar ik denk ook dat Onana de bal had gehad.”

De reactie van Ehizibue zelf zorgt ook al niet voor een sluitend antwoord op dit vraagstuk. “Ik dacht dat ik doorgebroken was, maar ik weet niet zeker of ik bij de bal kon. Toen ik werd geraakt, kon ik sowieso niet meer bij de bal.”

De conclusie luidt nu ongeveer als volgt: heel Zwolle en de gemiddelde aanhanger van een rivaliserende club schreeuwt om rood, een beetje Ajacied houdt het op een gele kaart. Mooi man, die discussies ondanks de aanwezigheid van de VAR. Op naar de volgende!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >