Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

KNVB toont overleg bij VAR-besluit rode kaart klassieker

Oké, dit is tof! De KNVB heeft een video geopenbaard waarbij je kunt zien hoe de rode kaart tijdens de klassieker tot stand komt. Björn Kuipers deelde in eerste instantie een gele kaart uit, maar na tussenkomst van de VAR werd Jeremiah St. Juste van het veld gestuurd.

31 oktober 2018 - 18:23

St. Juste kwam als een gek in op het onderstel van Nico Tagliafico, die een flinke charge te verduren kreeg. Bjorn Kuipers deelde in eerste instantie geel uit, maar we weten nu dat de grensrechter sowieso al twijfelde of rood niet meer op zijn plaats was.

“Moet ik kijken,” roept Kuipers in zijn headset als Danny Makkelie vanuit de Zeister bossen op zijn oortje komt. Als de scheids met fluit naast het veld de monitor vindt plus de eerste herhaling waarneemt, weet hij genoeg: rode kaart voor St. Juste.

Er is achteraf geen enkele discussie over de rechtheid van de rode kaart, maar het is wel interessant om te zien welk mechanisme nu precies in gang schiet zodra de VAR besluit in te grijpen. Wij zaten in ieder geval geboeid te kijken naar de beelden van de KNVB.

Het grappige is dat we in de mentions van de KNVB, op Twitter dus, diverse verzoeken spotten om ook de VAR-ingreep bij het eerste doelpunt op deze manier te ontleden. Wie weet worden ook die beelden nog vrijgegeven, maar waarschijnlijk niet.

Het kwam er uiteindelijk op neer dat doelman Justin Bijlow in de fout ging en Kasper Dolberg werd vrijgepleit, dus geldig doelpunt. Bijlow deed na afloop zijn beklag, maar ging op het moment zelf totaal niet in protest bij de arbitrage. Het lijkt erop dat het doelpunt terecht werd goedgekeurd.

Als we toch bezig zijn over de VAR, is het wellicht ook interessant om dit artikel in de Volkskrant te lezen. Een journalist van die krant was zaterdag aanwezig in het VAR-centrum van de KNVB en schreef een interessant ooggetuigenverslag.

Hopelijk draagt dit allemaal bij meer begrip over VAR-situaties. Op naar de volgende!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >