Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vijf zaken die ons opvielen bij heerlijke editie Bayern - Ajax

Ajax is en blijft 'gewoon' koploper van groep E in de Champions League. Dat is de conclusie die we kunnen trekken na een zinderende wedstrijd tegen Bayern München. Het lukte de Ajacieden om een resultaat mee te nemen naar Amsterdam: het werd 1-1. Er was misschien wel meer mogelijk, maar desondanks hebben we genoten van onze club!

02 oktober 2018 - 22:51
verslagcar-1
Ziyech was fantastisch. Zoals eigenlijk heel Ajax fantastisch was. © Pro Shots

Ontzag bij Ten Hag?
We werden op dit spoor gezet door een PSV'er, maar het is best een interessante gedachte. Erik ten Hag heeft natuurlijk twee jaar het tweede elftel van Bayern München getraind en kent de structuur van de club door en door. De trainer weet ook hoe sterk het eerste elftal is, dat prijzenkasten moet bijbouwen voor de vele schalen.

Maar goed, die PSV'er merkte dus op: grappig dat Ten Hag wel respect heeft voor de tegenstander. Je kunt je inderdaad afvragen of dit voor de topper in Eindhoven wel het geval was. Toen hield Ten Hag halsstarrig vast aan Daley Blind en Frenkie de Jong, maar dit keer stond geen van beiden achterin. En Donny van de Beek kwam erbij op het middenveld.

Uiteraard moest het extra plekje in de defensie ook worden opgevuld. De keuze viel op Maximilian Wöber. Waarom in Duitsland wel, maar tegen PSV niet? “Dat heet tactiek,” beet Ten Hag voor de aftrap nog van zich af. De achterstand in de eredivisie liep op, maar het bleek in de Allianz Arena de juiste tactiek.

Wie dekt Hummels?
Er dreigde na vier minuten spelen een ramp voor Ajax. Het had al diverse keren fout kunnen aflopen en dit gebeurde dan ook. We waren amper vier minuten onderweg... De Ajacieden hadden duidelijk wat tijd nodig om te acclimatiseren, terwijl Bayern München er direct vol opklapte. Toch had het kopdoelpunt van Mats Hummels niet zozeer te maken met overvleugeld worden.

De voorzet van Arjen Robben was perfect, maar was de bal ook niet een beetje lang onderweg? Waar waren de verdedigers gebleven? In ieder geval niet in de buurt van Hummels, die eventjes voorin was blijven hangen na een afgeslagen corner. Noussair Mazraoui Liet zijn mannetje lopen en stond erbij en keek ernaar.

Wederopstanding van Mazraoui
Hij dreigde in de openingsminuten te verdrinken, maar toen Mazraoui eenmaal zijn zwembandjes had gevonden, bleef hij drijven. Het was voor de rechtsback een kwestie van de juiste afstelling zoeken en toen begon het langzaam te draaien. Hij leverde geen simpele ballen meer in bij Franck Ribéry, maar vond zijn medespelers en durfde steeds meer.

Zonder durf scoor je namelijk niet zoals de rechtsback deed. Mazraoui zette de aanval compleet zelf op vanaf ongeveer de middenlijn. Hij vond Dusan Tadic, die de bal op mooie wijze retour afzender stuurde en Mazraoui dook in de ruimte die Donny van de Beek voor hem had getrokken. Toen was het slechts een kwestie van Manuel Neuer verschalken en zelfs dat lukte, wat de gelijkmaker opleverde!

Fantastische pass van Ziyech!
Het tweede deel van de eerste helft was Ajax de betere ploeg in de Allianz Arena. De onzekerheid van de openingsfase was niet meer zichtbaar, het ging beter en beter. De Ajacieden begonnen steeds lekkerder te voetballen, wat misschien wel het beste werd geïllustreerd door Hakim Ziyech. Komt Ziyech veel aan de bal? Dan kun je er donder op zeggen dat Ajax fijn staat te voetballen.

Het mooiste moment deed zich voor in de 25ste minuut. De bal rolde langs de zijlijn naar Ziyech, die zich ophield ter hoogte van de middenlijn. De spelmaker trok de bal iets naar binnen, zwaaide zijn arm naar achteren en legde de bal prima in de loop van Nicolas Tagliafico op de linkerflank, aan de overkant. Als je de pass bekijkt vanaf het camerastandpunt van onderen, loopt het kwijl je in de mond.

Uitvak gaat heerlijk!
Er waren maar liefst 3739 Ajacieden van de partij in het uitvak en dat was te merken ook! Al voor de aftrap werd de pogo ingezet, oftewel: een lekker potje springen met de rug naar het veld toe gekeerd. “Gekkenhuis op de tribune, niemand die ons stoppen kan,” zo klonk het vanaf de derde ring.

Het volle bezoekersvak ging ook tijdens de wedstrijd heerlijk, al was het in eerste instantie tegen beter weten in. Soms is ook een achterstand van 1-0 reden om een toontje hoger te zingen, gewoon om je niet te laten kennen. Het uitvak liet zich niet kennen en werd beloond met beter spel van Ajax, wat alleen maar reden was om nog harder te gaan zingen.

Het 'poep op de stoep' kwam ook via de televisies thuis goed binnen, laat staan in de Allianz Arena. De gastheren zijn in de Bundesliga heus wel wat gewend, maar dit moet toch indruk gemaakt hebben. Dat deed het op ons in ieder geval wel, al was het maar dankzij het massale juichen na Mazraoui's gelijkmaker.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >