Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Feyenoorders komen met merkwaardige analyses na klassieker

Je kunt het soms best oneens zijn over hoe een wedstrijd zich ontvouwt, maar conclusies na de klassieker van zondag (3-0) liggen over het algemeen in hetzelfde straatje. Of niet? Wij verbazen ons over de commentaren die vanuit het Feyenoordkamp klinken.

29 oktober 2018 - 10:52
merkcar
Bijlow speelde een nogal negatieve hoofdrol tijdens de klassieker. © Pro Shots

Het elftal Rotterdammers werd al na zes minuten gereduceerd tot tiental vanwege een doldrieste overtreding van Jeremiah St. Juste, die vol doorging op het onderstel van Nico Tagliafico. Het was vervolgens slechts wachten tot Ajax het verschil maakte.

Doelman Justin Bijlow stond al snel zo’n zeventig meter van de plek van de overtreding die met rood werd bestraft, maar had wel een duidelijke mening. “Ik heb de overtreding van St. Juste nog niet teruggezien, maar rood...,” vroeg de doelman zich hardop af. “Ik vond de spelers van Ajax over het algemeen erg overdreven doen.”

Jordy Clasie liet zich naderhand ook niet van zijn meest snuggere kant zien. “We hadden afgesproken om zo lang mogelijk met elf man op het veld te blijven staan,” vertelde hij voor de camera van Fox Sports. “We wilden agressief beginnen, maar misschien was het te agressief. De klassieker was voor ons na de rode kaart eigenlijk al voorbij.”

https://twitter.com/elroottenhof/status/1056571351568408576

Feyenoord had ook best na twee minuten al rood kunnen krijgen, want Jens Toornstra plantte zijn noppen op de achillespees van Frenkie de Jong. “Ik heb nog nooit iemand geschopt. Nee joh, ik zal echt nooit bewust een speler raken,” aldus Toornstra tegenover De Telegraaf.

Wij van Ajax Life stonden toevallig naast dit gesprek en zagen de Feyenoorder onder het weglopen een gekke bek trekken, alsof hij zijn eigen uitspraak niet echt serieus nam. Een beetje vaag, al kunnen we hier natuurlijk onmogelijk beweren dat er wel opzet in het spel was. Daarom doen we dat niet. Hoe dan ook kreeg Toornstra geel.

Alsof het Feyenoord allemaal nog niet genoeg tegenzat, deed de openingstreffer ook het nodige stof opwaaien. Bijlow blunderde en zag de bal door zijn benen rollen, na een wat halfslachtige ingreep op een slecht schot van diezelfde Frenkie. De doelman probeerde te redden wat er te redden viel, maar was te laat. Of gaf Kasper Dolberg het laatste zetje?

“Het begint ermee dat die bal nooit door mijn benen mag rollen,” opende Bijlow nog wat schuldbewust. “Door de actie van Dolberg ging mijn arm opeens naar voren. Als hij me niet raakt, had ik de bal voor de lijn gehad, denk ik. Als we de VAR hebben en er sprake is van een overtreding, moet ervoor gefloten worden.”

Het gekke is dat Bijlow niet protesteerde terwijl de Ajacieden hun feestje begonnen te vieren, terwijl hij op een later moment in de wedstrijd wel reclameerde bij de arbitrage. Je vraagt je af waarom je niet protesteert als je onterecht een tegendoelpunt denk te slikken, maar goed. Overigens is een en ander wel degelijk door de VAR gecheckt.

Feyenoord voelde zich op een later moment opnieuw in de steek gelaten door de VAR, omdat er geen penalty werd gegeven wegens vermeend hands van Tagliafico. De bal werd tegen het lichaam van de Argentijn geschoten en dus wuifde Kuipers het gelijk weg. De toen al gewisselde Robin van Persie voelde zich enigszins bestolen.

“Er was in de tweede helft een moment met een handsbal van de linksback van Ajax. Dat begrijp ik niet. Je hebt die VAR-mensen en er staan vier of vijf scheidsrechters, maar die zien het niet. Dat vind ik vreemd,” luidde het commentaar van Van Persie.

Conclusie? Het stond de eerste zes minuten uitstekend bij Feyenoord. “We begonnen heel goed aan de wedstrijd en tot aan de rode kaart hadden we alles onder controle,” zo zag Giovanni van Bronckhorst. “Er was niets aan de hand. Maar met tien man kon ons plan in de prullenbak. Ik neem het St. Juste kwalijk, ja. Je mag in een topwedstrijd niet met tien man komen te staan.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >