Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - Benfica

Zijn jullie ook zo gespannen voor dit dagje Champions League...? Wij wel. En hoe! Om goed beslagen ten ijs te komen, hebben we drie dingen op een rijtje gezet die goed zijn om te weten.

23 oktober 2018 - 09:53
drie-dingen-1200-1
Hopelijk kunnen we ook tegen Benfica juichen! © Pro Shots

Ajax verdedigt koppositie in groep E
Met de 3-0-thuiszege op AEK Athene en het 1-1-gelijkspel in München staat Ajax momenteel fier aan kop in groep E. Dat ziet er op het oog prachtig uit, maar veel kan snel anders worden. Benfica volgt op slechts een puntje en Bayern staat in punten gelijk met Ajax, maar heeft een slechter doelsaldo.

Bayern treft dinsdagavond AEK Athene. De Grieken verloren beide groepswedstrijden en bungelen met nul punten onderaan. Wint Bayern en lukt het de Portugezen om Ajax te verslaan, dan zakken de Amsterdammers in één klap van plaats 1 naar positie 3.

Het mag dus duidelijk zijn dat de twee wedstrijden tegen Benfica vrij cruciaal zijn. Eigenlijk precies wat na de loting al werd voorspeld. Een goed resultaat in de eigen Johan Cruijff Arena is om die reden een must, wil Ajax een serieuze tik uitdelen.

Lastige klus, maar ook goede herinneringen aan Benfica
Het mag duidelijk zijn dat Ajax een lastige klus wacht tegen Benfica. Van de tot dusver vijftien Europese ontmoetingen met Portugese clubs, won Ajax er slechts zes. Tweemaal speelde het gelijk en zevenmaal werd verloren.

Erik ten Hag roemde de Portugezen tijdens de persconferentie in aanloop naar de wedstrijd al om hun venijn, sluwheid, routine en vermogen om uitstekend op de counter te kunnen spelen.

De laatste keer dat Ajax een Portugese club trof in Europees verband dateert alweer van twintig jaar geleden. In 1998 trad Ajax tweemaal aan tegen FC Porto in de groepsfase van de Champions League. Thuis won Ajax met 2-1, maar in Portugal kreeg het 3-0 klop.

Toch heeft Ajax vrij goede herinneringen aan eerdere ontmoetingen met Benfica, al zegt dat uiteindelijk geen fluit over het duel van dinsdagavond in de Johan Cruijff Arena.

Ajax trof Benfica vijfmaal in de Europa Cup 1, de voorloper van de Champions League. In 1969 hielden beide clubs elkaar aardig in evenwicht. Ajax verloor de heenwedstrijd in de kwartfinale in Amsterdam met 1-3 van de Portugese grootmacht, maar in de return was Ajax weer met 1-3 te sterk.

Door het gelijke spel over twee duels was een beslissingswedstrijd nodig die werd gespeeld in Parijs. Ajax won met 3-0 en beleefde daarmee de definitieve doorbraak als Europese topclub.

In 1972 trof Ajax wederom Benfica in de halve finales van de Europa Cup 1. Thuis won Ajax met 1-0 en uit werd niet gescoord, waardoor Ajax de finale haalde. Deze werd met 2-0 gewonnen van Internationale.

Fransman Buquet hanteert de fluit
Geen wedstrijd zonder arbitrage en dus heeft de Uefa Ruddy Buquet uit Frankrijk vooruit geschoven om de wedstrijd tussen Ajax en Benfica in goede banen te leiden.

Hij doet dat uiteraard niet alleen en wordt in zijn kielzog gevolgd door zijn assisent-scheidsrechters Guillaume Debart en Julien Pacelli. De vierde official is Cyril Gringore.

In de Champions League staan ook op de achterlijn mannen in scheidsrechterspakjes. Dinsdagavond zijn dat Amaury Delerue en François Letexier.

Vorig seizoen floot Buquet ook de uitwedstrijd van Ajax in Trondheim, toen Ajax met 3-2 ten onder ging en werd uitgeschakeld voor Europees voetbal. We kunnen ons dan ook prima voorstellen dat je die wedstrijd van je harde schijf hebt gewist.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >