Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Fotoverslag

Ajax en Benfica speelden al heerlijke potjes tegen elkaar

De mannen van Erik ten Hag staan dinsdagavond voor een lastige klus tegen Benfica. Voor het goede gevoel werpen we een blik in het verleden met prachtige foto’s.

23 oktober 2018 - 11:46
1200-beslissingswedstrijd-parijs-cruijff

Het is flink wat jaren geleden dat Ajax en Benfica elkaar troffen voor een officiële wedstrijd. De Champions League in zijn huidige vorm moest nog ‘geboren’ worden en ging toen nog door het leven als Europa Cup 1.

We hebben het over de jaren zestig en zeventig. In die jaren troffen Ajax en Benfica elkaar vijfmaal in het prestigieuze toernooi. Vooral de edities uit 1969 zijn bijzonder, want er was een heuse beslissingswedstrijd nodig om te bepalen wie er door mocht naar de halve finales.

In 1969 won Benfica in winterse omstandigheden het heenduel in de kwartfinale met 1-3 in het Amsterdamse Olympisch Stadion. De foto’s hieronder geven dat tijdsbeeld goed weer.

Ajax liet zich door die harde nederlaag niet van de wijs brengen en wist in Portugal met omgekeerde cijfers te winnen van Benfica. Dit keer was het Ajax dat zegevierde met 1-3.

Aan verlengingen werd toen nog niet gedaan, dus moest de beslissing vallen op neutraal terrein in Parijs. Een heuse beslissingswedstrijd die Ajax glansrijk met 3-0 won door een treffer van Johan Cruijff en twee van Inge Daniëlsson.

Drie jaar later troffen Ajax en Benfica elkaar wederom in het Europa Cup 1-toernooi. Ditmaal werd de strijd geleverd in de halve finale. In Amsterdam wist Ajax de Portugezen met 1-0 te verslaan. Sjaak Swart was de man van het belangrijke doelpunt. Uit werd niet gescoord en daarmee haalde Ajax de finale.

Hoe dat afliep weten we natuurlijk goed: Ajax won met 2-0 in de Rotterdamse Kuip van Internazionale via twee treffers van Johan Cruijff en mocht zich de beste van Europa noemen.

De foto’s hieronder zijn van Ajax Images.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >