Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Niet aanvallen maar verdedigen is het probleem van Ajax

Het gaat bij Ajax al bijna het hele seizoen over gemiste kansen. Er worden best veel kansen bij elkaar gevoetbald, alleen het scoren lukt nog niet echt. Maar er is nog een probleem. De ploeg is verdedigend kwetsbaarder dan vorig seizoen.

19 september 2017 - 17:00
UsershyraDesktopajax_dataimagesa695b76ce656237da6c89af8f6ac4766_normal
Dingen zijn niet de schuld van Veltman. Dit is gewoon de best beschikbare foto. © Pro Shots

Het lukte Ajax in de eerste fase van seizoen 2017/2018 slechts een keer niet om de nul weg te poetsen van het scorebord. Dat kan een keer gebeuren, zoals je ook wel eens wat kansen mist. Dat hou je altijd, de ene keer iets extremer dan de andere keer.

Als het scorend vermogen even wegvalt, is het van groot belang om in ieder geval een verdediging te hebben waar nog geen muisje doorheen komt. Juist dat blijkt het grote pijnpunt bij Ajax, zelfs in vergelijking met de opstartfase onder Peter Bosz.

Op basis van de kansenverhouding per wedstrijd, was het niet onverdiend geweest als Ajax de volle score van vijftien punten had behaald. De ploeg van Marcel Keizer is niet een keer weggespeeld en als het al eens in de problemen kwam, dan toch vooral door slordig spel of gemakzucht. Dat laatste zagen we gebeuren in Den Haag.

We zijn inmiddels dus vijf speelronden onderweg in de eredivisie en Ajax heeft net zo veel verliespunten als een jaar geleden. Bosz verloor destijds van Willem II en speelde gelijk tegen Roda JC, de uiteindelijke nummers 13 en 17 van de ranglijst. Keizer morst net zo goed punten tegen ploegen die vorig seizoen ook in het rechterrijtje eindigden.

Het valt nu nog moeilijk te zeggen waar ADO en Heracles terechtkomen, maar beide clubs mogen we iets hoger inschatten. Een aannemelijk verschil is wel dat dit seizoen twee keer puntenverlies werd geleden tijdens uitwedstrijden, op kunstgras zelfs.

Goed, tijd voor de cijfers. Want we vroegen Opta Sports om input voor deze analyse. Als je het aanvallende spel van Ajax onder de loep neemt, gaat dat cijfermatig heel aardig. Ajax ondernam van alle eredivisieclubs de meeste doelpogingen (123), loste de meeste schoten op doel (42) en creëerde de meeste kansen (97).

De problemen lijken zich voor te doen op het verdedigende vlak. Waar de ploeg vorig seizoen onder Bosz in de eerste vijf competitieduels minder schoten tegen incasseerde dan iedere andere eredivisieploeg (36), staat Ajax nu anderhalf keer zoveel pogingen op het eigen doel toe (54). Check Tabel 1 en 2 voor details.

Positie Club Schoten tegen
1 Ajax 36
2 PSV 39
3 Heerenveen 41
4 AZ 47
5 Feyenoord 54

Tabel 1: Clubs met minste schoten tegen na vijf speelronden in seizoen 2016/2017.

Positie Club Schoten tegen
1 FC Utrecht 42
2 Feyenoord 47
3 Ajax 54
4 Heerenveen 55
5 PEC Zwolle 56

Tabel 2: Clubs met minste schoten tegen na vijf speelronden in seizoen 2017/2018.

Staat Ajax nu slechter te verdedigen dan vorig seizoen rond deze tijd? Het antwoord is dus ja. Als we de wedstrijden van dit seizoen naast die van vorig seizoen leggen, zie je dezelfde tendens. We kunnen VVV-Venlo - Ajax niet vergelijken, maar het overige kwartet clubs wist met meer gemak het doel van Andre Onana te vinden.

Uit de cijfers in tabel 3 komt naar voren dat Ajax dit seizoen in bijna alle wedstrijden tegen dezelfde opponent meer doelpogingen tegen krijgt, in vergelijking dus met de opstartfase van Bosz. We moeten hierbij wel opmerken dat PEC Zwolle in zijn totaliteit tot minder schoten echt op doel kwam.

Opponent Schoten 16/17 Op doel 16/17 Schoten 17/18 Op doel 17/18
Heracles 7 4 14 8
Groningen 7 2 7 2
PEC 7 4 11 3
ADO 8 2 11 3

Tabel 3: De verschillen in schoten tegen en op doel die Ajax toestaat in duels met dezelfde tegenstander.

Het gaat hierbij ook nog eens om clubs uit het rechterrijtje, vandaar dat was ons toch een beetje zorgen maken. Als je iedere wedstrijd een keer of drie scoort, dan kun je het je veroorloven om achterin soms een steekje te laten vallen. Lukt het niet om het net volop te laten trillen, dan is het fijn om terug te vallen op een solide verdediging.

Solide is de verdediging van Ajax helaas allerminst, zo bevestigen de cijfers. Net als de beelden trouwens. Kijk nog maar eens terug hoe Dijks en Viergever half ingrijpen en ADO profiteert door de gelijkmaker te produceren.

Bosz kreeg zijn zaakjes vorig seizoen op orde, nu is het de beurt aan Keizer. Hopelijk ten koste van zo min mogelijk dure tegentreffers...

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >