Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Frisheid op rechtsbuiten

Frank de Boer heeft even de tijd gehad om te puzzelen aan zijn ideale basisformatie. Ik ben benieuwd wie er zondag rechtsbuiten staat, als Ajax de competitie na vier weken hervat bij ADO Den Haag.

14 januari 2016 - 13:30
UsershyraDesktopajax_dataimagesee8a2abc9291f26f7bf9da32016275d8_normal
Cerny oogt dezer dagen een stuk frisser dan El Ghazi. © Pro Shots

Anwar el Ghazi verraste ons in het begin van dit seizoen met enkele wonderschone acties en dito treffers. Hij voerde al vrij snel de topschutterslijst aan en bouwde veel krediet op, zowel bij de staf, zijn ploeggenoten als de supporters.

Een op het eerste gezicht onbeduidende glijpartij op het veld van de Arena – thuis tegen Fenerbahçe – resulteerde in een enkelblessure en een trendbreuk in de goede prestaties van de grillige rechtsbuiten. Steeds vaker had El Ghazi moeite om de verwachtingen waar te maken, leek een wissel in de maak, maar kreeg hij – zoals gebruikelijk – het vertrouwen van zijn trainer.

Persoonlijk had ik hem in de laatste wedstrijden voor de winterstop liever vanaf het begin op de reservebank gezien. Niet omdat ik hem slecht vind, integendeel. Maar hij oogde al meerdere wedstrijden tamelijk uitgeblust. Kon niet de felheid opbrengen om de tegenstander hoog vast te zetten, dan wel enigszins mee te verdedigen. De Boer hield vertrouwen. Anwar kon op elk moment met een individuele actie de wedstrijd beslissen, klonk het steevast.

Omdat ik voor onze krant de gehele week op het trainingskamp in Belek mocht verblijven, kon ik El Ghazi eens een week aandachtig observeren. Natuurlijk, hij deed leuke dingen. De strafschop, geschoten met zijn standbeen, deed het goed op de social mediakanalen van Ajax, maar bij afwerkoefeningen waarbij hij de beslissende voorzet moest geven, noteerde ik te vaak 'matig' of 'slecht'.

El Ghazi oogde al meerdere wedstrijden tamelijk uitgeblust.

Tegen het eind van de week kreeg hij bovendien weer last van zijn gewricht rondom de enkel en liet de wedstrijd tegen Hamburger SV schieten. Viktor Fischer (ook niet overtuigend) en Vaclav Cerny (overtuigend) namen de honneurs waar. Overigens speelde El Ghazi afgelopen woensdag mee in de besloten oefenwedstrijd tegen AZ, waarin Cerny op links stond opgesteld.

Feit is dat El Ghazi na zijn opgelopen enkelblessure moeite had om negentig minuten vol gas te geven. De Boer wisselde hem in de laatste drie duels met Molde FK, FC Utrecht en De Graafschap. Na afloop van die laatste wedstrijd benadrukte De Boer dat hij had genoten van de invalbeurt van Cerny op rechts.

Die zin leek een verborgen boodschap te hebben, al benadrukte De Boer in Turkije nog dat Cerny momenteel niet in staat is om negentig minuten te spelen in een eredivisiewedstrijd. Toch denk ik dat het goed is om tegen ADO Den Haag met de Tsjech op rechts te beginnen. Hij oogt momenteel frisser en heeft simpelweg een betere voorzet. En anders is Viktor Fischer ook nog een optie, maar die zie ik liever vanaf links komen.

Laat El Ghazi hem na een uur vervangen en mij de mond snoeren op de voor hem kenmerkende wijze. Verblijd me met fris en fruitig aanvalsspel via de vleugels. Toon me de gretigheid van weleer. Bijvoorbeeld tegen ADO-thuis, toen hij twee keer scoorde en Arek Milik op maat bediende.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >