Bertrand Traoré kon tegen Excelsior voorin geen potten breken. ©Pro Shots

Ajax heeft zichzelf een slechte dient bewezen in de titelrace. De pover spelende Amsterdammers kwamen tegen Excelsior niet verder dan een teleurstellend gelijkspel: 1-1.

Door Sander Zeldenrijk

De ingreep en het slippertje van De Ligt
Voorafgaand aan de wedstrijd ging het veelvuldig over de oproep voor Oranje van Matthijs de Ligt. De verdediger speelde op Woudestein wederom een opvallende wedstrijd. Allereerst met een schitterende defensieve tackle op de bal, waardoor de aarzelende Mike van Duinen bakzeil haalde. Daarna ging de zeventienjarige verdediger opzichtig in de fout en werd zijn terugspeelbal genadeloos afgestraft door diezelfde Van Duinen.
De Ligt was vervolgens zelf gevaarlijk met een kopbal uit een corner van Hakim Ziyech en liet vlak voor rust zien wel een goede leerling te zijn door defensief nu wel correct in te grijpen. Het gaat echter te ver om het puntverlies aan de tiener toe te wijzen. Daarvoor speelden zijn ploeggenoten in het restant van de wedstrijd zelf veel te matig.

Traoré symboliseert malaise
Bertrand Traoré bewees in Kralingen maar weer eens dat een gemiddelde competitiewedstrijd bij hem in schril contrast staat met een Europees avondje waarin de druk en internationale schijnwerpers vol op de Burkinees gericht staan. De Chelseahuurling begon voor het eerst sinds Heracles-uit (18 september 2016) weer eens als spits. Bosz werd daartoe gedwongen omdat Kasper Dolberg aan de wedstrijd tegen FC Kopenhagen een kneuzing in de liesstreek overhield en Excelsior voor de Deen net te vroeg kwam. Traoré overtuigde als meest vooruitgeschoven aanvaller geen enkel moment. Hij kreeg geel voor een schwalbe en werd aansluitend gewisseld voor Mateo Cassierra. Kortom, de Afrikaan beleefde een middag waar ze in Amsterdam en Londen niet blij van werden.

Europa League eist zijn tol
Gehoord in aanloop naar Excelsior-uit: de fraaie Europese campagne van Ajax kan wel eens een nadelig effect hebben op de titelrace van de Amsterdammers. Peter Bosz wilde daar voorafgaand aan het duel uiteraard niet aan. Hij vertrouwde erop dat zijn spelers het beste in zichzelf naar boven kunnen halen. Toch was Ajax geen schim van de ploeg die het donderdag in de uitverkochte Arena was. Traag spel, een gebrek aan concentratie en wellicht vermoeidheid het bleken genoeg ingrediënten om het gat met de koploper te zien oplopen naar zes punten.   

De eerste van Kluivert junior
Het duurde 340 minuten eer Justin Kluivert zijn eerste treffer in Ajax 1 liet noteren. De kleine rappe rechtsbuiten fladderde bij vlagen gevaarlijk langs de rechtervleugel en behoorde in een matige eerste helft tot de betere Ajacieden. Net als veel van zijn ploeggenoten kon Kluivert junior de stijgende lijn na rust niet voortzetten en deelde hij in de algehele malaise.

Reacties