Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax met meer geluk dan wijsheid langs Bodø/Glimt en dit valt op

Ajax is met meer geluk dan wijsheid doorgedrongen tot de achtste finales van de Conference League. De Amsterdammers stonden op bezoek bij FK Bodø/Glimt de hele wedstrijd onder druk. Na verlenging won de ploeg volledig tegen de verhoudingen in toch met 2-1. Dit viel zoal op.

Door Jordy Haak
22 februari 2024 - 21:20
Berghuis Scoort 1200
Blijdschap bij Berghuis na zijn treffer. © Pro Shots

Ambiance van een Vikingclub
Een strak kunstgrasveld, besneeuwde daken en supporters met Eskimomutsen. De Noorse Rob van Rossum die het publiek opzweepte met kreten die tot ver in de haven te horen waren en fans die veelvuldig op en neer deinden op het deuntje van Pippi Langkous. Welkom in het Aspmyra Stadion van Bodø/Glimt. Een echte Vikingclub.

We zien Ajax liever op het hoogste Europese toneel voetballen, maar dat de Conference League je op bijzondere plekken brengt, mag duidelijk zijn. John van ’t Schip had voor de aftrap echter andere zaken aan zijn hoofd dan de bijzondere ambiance bij Bodø/Glimt. Jordan Henderson bleek namelijk niet fit genoeg om minuten te maken.

Een fikse tegenvaller voor de trainer, die Benjamin Tahirovic als zijn vervanger opstelde. Verder ruimde hij basisplaatsen in voor Branco van den Boomen en Borna Sosa, terwijl Steven Berghuis als rechtsbuiten terugkeerde binnen de lijnen. Kenneth Taylor nam plaats op de bank.

Prachtgoal valt uit toon bij spel Ajax
Wie hoopte dat Ajax in het frisse Bodø zou verrassen met hartverwarmend spel, kwam van een koude kermis thuis. Er veranderde niet veel aan het spelbeeld ten opzichte van een week eerder in Amsterdam. Opnieuw mocht Ajax Diant Ramaj dankbaar zijn dat de Noren in de eerste helft niet tot scoren kwamen.

Het leek soms wel een schiettent voor de ogen van de doelman, met meerdere scrimmages tot gevolg. Hakon Evjen (schot) en Ulrik Saltnes (kopbal) waren dicht bij de openingstreffer, maar Ramaj bewees met prima reflexen momenteel de beste Ajacied te zijn.

Geheel tegen de verhouding in kwam Ajax na een goed halfuur op voorsprong. Berghuis ontving de bal van Brobbey en schoot 'm snoeihard in de kruising. Een prachtgoal, maar wel eentje die totaal uit het niets viel. Met het nodige kunst- en vliegwerk bleven de Amsterdammers in het restant van de eerste helft op de been. 

Een domper was echter dat Brobbey niet verder kon. Hij maakte plaats voor Chuba Akpom. Ajax ging rusten met een voorsprong.

Krankzinnige minuten
We hoopten dat de ploeg van Van 't Schip had geleerd van de beroerde start van de tweede helft in Heerenveen. In Noorwegen bewezen de Amsterdammers het tegendeel. Dat het tien minuten na rust nog 0-1 stond, was een klein wonder. 

Eerst kreeg Josip Sutalo na ingrijpen van de VAR terecht rood na het aantikken van de doorgebroken Evjen. Vervolgens leek Albert Gronbaek achter zijn standbeen langs te scoren, maar werd de bal op miraculeuze wijze van de doellijn gehaald. Bij een nieuwe VAR-check ontsnapte Ajax aan een penalty na hands van Sosa, omdat er eerst een overtreding werd gemaakt op Ramaj. Alsof dat alles nog niet genoeg was, raakte de thuisploeg ook nog tweemaal de lat.

Ajax breekt in slotfase
Met tien man moest Ajax nog bijna een volledige helft overleven. Ajax, de ploeg die bijna standaard minimaal twee tegengoals krijgt. Dat leek een kansloze missie. Dat Gronbaek na 65 minuten ook mocht inrukken vanwege een tweede gele kaart, was een kleine meevaller. Aan het spelbeeld veranderde echter niets. Bodø/Glimt was de enige ploeg die voetbalde en aanspraak maakte op een resultaat.

De Noren kregen zeven minuten voor tijd loon naar werken. Patrick Berg schoot van afstand raak via de binnenkant van de paal: 1-1. Zodoende kregen we er nog een bonus halfuurtje bij...

Uitgerekend Taylor verlost Ajax
Ook in de verlenging was het wachten op de 2-1 van de thuisploeg. Hoogst opmerkelijk, omdat de Noorse competitie momenteel stilligt en Ajax er conditioneel veel beter voor zou moeten staan. Toch stonden de mannen in het wit-rood-wit ook in de extra speelminuten vooral in standje achteruit.  

Net als in de eerste helft, sloeg Ajax toe als een duveltje uit een doosje. Uitgerekend de bekritiseerde Kenneth Taylor schoot als invaller op uiterst fraaie wijze de 1-2 binnen. Een voor hem extra prettig moment. Daardoor is Ajax van de partij in de achtste finales van de Conference League. Iedereen die de wedstrijd heeft gezien, is het erover eens dat dit een klein wonder is.

Dapp're strijders in uitvak
We willen deze plek gebruiken om een dikke pluim uit te delen aan de ruim vierhonderd supporters die de trip naar de poolcirkel maakten. Sommigen combineerden het met een huskytocht of een bezoekje aan de Lofoten, maar ze stonden er toch maar mooi in het knusse uitvak van het Aspmyra Stadion. Ondanks dat het vertrouwen vooraf zeer broos was en ze opnieuw een belabberde wedstrijd kregen voorgeschoteld. Dat noemen we nou dapp're strijders!

“Proost op de volgende ronde! De volgende ronde bier om precies te zijn,” werd al volop gegrapt in de kroegen van Bodø. Gek was het natuurlijk niet dat er cynisme viel te bespeuren. De laatste keer dat we een goed voetballend Ajax zagen, is immers ellenlang geleden. Ook in Bodø was het niet om aan te gluren.

Met meer geluk dan wijsheid werd er wel gewonnen. Zodoende viel er toch wat te juichen voor de fanatiekelingen die ondanks alles naar Noorwegen afreisden. Zij verdienen als enigen écht een compliment.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >