Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt op terwijl Ajax in doelpuntrijk duel verliest van Marseille

Het Europa League-avontuur van Ajax zit er bijna op. De ploeg van John van ’t Schip moest in Marseille winnen om uitzicht te houden op de tweede plek. Dat lukte niet. Een tiental Ajacieden verloor in de slotfase met 4-3 van de Fransen. Dit viel zoal op.

30 november 2023 - 22:56
Verslagomaja800
Twee treffers van Brobbey waren niet genoeg. © Pro Shots

Geen Hlynsson, wel Forbs
Van ‘t Schip wijzigde zijn formatie op drie plekken ten opzichte van de wedstrijd tegen Vitesse. Brian Brobbey was weer fit en keerde terug in de basiself. Borna Sosa kreeg de voorkeur boven Ar’jany Martha, terwijl ook Carlos Forbs het vanaf het begin mocht laten zien. Dat ging ten koste van Kristian Hlynsson. 

De trainer verklaarde voor de camera van Veronica zijn keuze voor Brobbey. “Brian heeft het goed gedaan en is belangrijk voor ons geweest. Hij heeft goede energie, met name in het drukzetten. We willen gelijk in de wedstrijd komen. Daarin kan Brian belangrijk zijn. Met Chuba Akpom hebben we iemand op de bank die wedstrijd kan kantelen.”

Vermakelijke eerste helft
In het imposante Stade Vélodrome hadden beide ploegen er zichtbaar zin in, waarbij Olympique Marseille wel gevaarlijker voor het doel was. Het leidde tot een goedkope penalty. Er was een beetje contact met Jorrel Hato, maar het was veel te weinig voor een strafschop. De scheidsrechter besloot anders. Pierre-Emerick Aubameyang stuurde Diant Ramaj vervolgens naar de verkeerde hoek. 

Een vroege domper voor Ajax, maar de ploeg sloeg razendsnel terug. Brobbey ging de een-twee aan met Steven Berghuis, kreeg de bal terug en schoot uiterst kalm raak in de korte hoek. We hadden bij de gelijkmaker graag het uitvak uit zijn dak horen gaan, maar zoals bekend waren Ajaxsupporters niet welkom in Frankrijk. Even later had Brobbey de 1-2 op zijn schoen, maar ditmaal lag Pau López in de weg.

Opnieuw ontvouwde een duel tussen Olympique Marseille en Ajax zich in een spektakelstuk. Eerst was het Chancel Mbemba die de Fransen via een corner naar 2-1 kopte, maar weer volgde een snelle reactie van Ajax. Berghuis gaf een fijn balletje op Brobbey, die wegdraaide bij zijn tegenstanders en raakschoot. Tja, dat krijg je met twee matig verdedigende ploegen. Vermakelijk was het wel! 

Gaaei heeft het lastig, Berghuis krijgt rood
Het doelpuntenfestijn ging in de tweede helft vrolijk door. We waren amper onderweg of de bal lag alweer in het mandje. Voor de rake omhaal van Aubameyang konden we alleen maar applaudisseren. Anton Gaaei ging bij de treffer niet vrijuit, zoals hij dat ook niet deed bij de 2-1. De Deen maakte sowieso onzekere indruk, ook toen Forbs voor Hlynsson werd gewisseld en Berghuis weer voor zijn neus kwam te spelen. 

Dat was van korte duur. Berghuis kwam langs de zijlijn invliegen op Correa. De scheidsrechter trok in eerste instantie geel, maar na ingrijpen van de VAR werd het rood. Donkerrood was het niet, maar je kunt concluderen dat het maken van zo’n overtreding op die plek, dom en onnodig is. Hand in eigen boezem, en zo. 

Dit keer geen 3-3-eindstand
Van ’t Schip besloot in te grijpen en bracht Chuba Akpom in de ploeg. En als Chuba Akpom speelt, dan scoort Chuba Akpom ook. Hij stond koud in het veld toen Hlynsson de bal voor slingerde. De spits kopte al zwevend raak. Ondertussen was ook Martha binnen de lijnen gekomen. Hij loste Sosa af.

Het duel leek opnieuw af te stevenen op een 3-3-gelijkspel, maar in de slotfase ging het alsnog mis. Ramaj liet de bal los in een poging een voorzet binnen te houden. Hij probeerde zijn fout te herstellen, maar vloerde daarbij Ismaila Sarr. De bal ging opnieuw makkelijk op de stip, waarna Aubameyang wederom trefzeker was vanaf elf meter: 4-3.

Ajax gaat voor Conference League
Ajax weet dat het avontuur in de Europa League bijna klaar is. Gelukkig bestaat er het vangnet van de Conference League. In de strijd om de derde plek kreeg Ajax hulp van AEK Athene, dat eerder op de avond verloor van Brighton & Hove Albion. De Ajacieden kunnen de klus in eigen huis klaren, maar moeten dan wel winnen van de Grieken.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >