Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

NEC houdt Ajax op onnodig gelijkspel en dit valt op

De vraag der vragen richting NEC-uit was hoe ons aller Ajax ervoor stond. De ploeg toonde lang de juiste beleving, maar kwam helaas toch niet verder dan een 1-1-gelijkspel. Tamelijk onnodig werden twee dure punten door het putje gespoeld.

08 januari 2023 - 16:28
Necaja 1200 Pv
Rensch in de achtervolging bij Dimata. © Pro Shots

Dartelen met Conceição
Voor veel supporters was het zondag een kolossaal vraagteken hoe Ajax in Nijmegen voor de dag zou komen. De winterstop duurde lang. Erg lang. Er gebeurde veel, maar tegelijkertijd toch ook juist te weinig. Reden voor ongebreideld vertrouwen was er richting de aftrap in De Goffert niet.

Alfred Schreuder trachtte dat vertrouwen vooraf nog wel uit te stralen. Op onze vraag wat supporters op bezoek bij NEC van Ajax mochten verwachten, reageerde hij als volgt: “Ik verwacht een Ajax vol plezier, energie en discipline. Daarover hebben we afspraken gemaakt. De groep oogt fris en wil iets rechtzetten.”

In De Bloedkuul bleken die woorden waarheid. In elk geval voor rust, want erna ging het stukken moeizamer. De ploeg begon echter voortvarend. Na de minuut stilte voor de overleden Pelé lieten de Ajacieden zien er vol voor te gaan. Het spel oogde fris en stukken fijner om naar te kijken dan in november. Er kan nog veel beter, maar de spelers in het wit-rood-wit lieten zien er weer zin in te hebben.

Die vlieger ging vooral op voor Francisco Conceição. De kleine Portugese pingeldoos liet fraaie dingen zien. Op snelheid langs de lijn, maar ook dartelend naar binnen. Mede door zijn impulsen kwam Ajax vlak voor rust op voorsprong. De rechtsbuiten opende op Dusan Tadic, die vervolgens vanaf links voortrok. Wie anders dan Davy Klaassen stond klaar om de 0-1 binnen te tikken.

Even ervoor liet Conceição zijn hielen al zien aan wat NEC’ers. Hij stoof langs de lijn en bezorgde de bal kundig bij Brian Brobbey. De spits legde terug op Kenneth Taylor, die alle vrijheid had om raak te mikken. De afronding was helaas bijzonder matig. Niet eens tussen de palen. Zo kreeg Ajax voor rust diverse mogelijkheden om te scoren, maar ontbrak de finesse. Zo ook bij Edson Álvarez. Zijn kopbal was kiezelhard, maar recht op de knuisten van Jasper Cillessen.

Veel jeugd mee naar Gelderland
Vanaf de bank keek heel wat eigen kweek geconcentreerd toe. Silvano Vos (17), Jaydon Banel (18), Olivier Aertssen (18), Jorrel Hato (16), Kian Fitz-Jim (19) en Christian Rasmussen (19) zaten allemaal bij de wedstrijdselectie. Dat deed ons Ajaxhart sneller kloppen. Is dit wat Daley Blind onder meer bedoelde met ‘zorg dat Ajax Ajax blijft’?

De ruimte voor zo veel jeugdspelers ontstond echter vooral door veel afwezigen: Steven Berghuis, Steven Bergwijn, Florian Grillitsch én Mohammed Kudus bleven ziek achter in Amsterdam. Owen Wijndal werd gepasseerd. Hij moet volgens Schreuder meer laten zien dan hij doet. Pijnlijk. Calvin Bassey begon als linksback, terwijl Devyne Rensch opereerde als linker centrale verdediger.

Cadeautje voor NEC en blessure Brobbey
We hoopten dat Ajax hetzelfde na de thee kon laten zien als ervoor. Dat bleek lastig, mede dankzij Pol van Boekel. We kijken liever niet naar de scheidsrechter, maar die gaf kort na rust een vrije trap die er geen was. Precies daaruit kwam NEC op gelijke hoogte via Nany Landry Dimata. Heel best verdedigd was het echter ook niet en dus kon Ajax opnieuw beginnen.

Van Boekel was toch al niet helemaal wakker, want voor de gelijkmaker had hij Oussama Tannane moeten aanpakken. De NEC’er deed irritant door vast te houden, te duwen en te trekken. Jorge Sánchez liet zich erdoor provoceren en pakte onhandig geel. Tannane kwam ermee weg.

Terwijl Ajax probeerde de rug te rechten, kon Brobbey niet verder. Lorenzo Lucca was zijn vervanger. Ondertussen leek de pijp bij de eerder nog zieke Taylor ook aardig leeg, waardoor ook Fitz-Jim binnen de lijnen kwam. Het mocht allemaal niet baten. Ajax probeerde het wel, maar een zege was jammer genoeg te veel gevraagd. Daar veranderde een gevaarlijke kopbal van Álvarez in blessuretijd niks aan.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >