Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Go Ahead Eagles doet Ajax opnieuw pijn en dit valt op

Het is Ajax weer niet gelukt om te winnen van Go Ahead Eagles. Voor de vierde keer op rij lag de ploeg uit Deventer dwars. De Ajacieden kwamen in De Adelaarshorst niet verder dan een 0-0-gelijkspel. Dit viel op.

02 april 2023 - 14:09
Verslaggaeaja800
De kopbal van Kudus werd onterecht afgekeurd. © Pro Shots

Vechten of vluchten
John Heitinga koos tegen Go Ahead voor een opvallende opstelling. Deels noodgedwongen, omdat Steven Bergwijn nog niet fit genoeg was om negentig minuten te kunnen spelen. Zodoende kreeg Brian Brobbey een basisplaats. “Ga het maar laten zien,” zo gaf Heitinga de spits vooraf mee. Jorge Sánchez verving de geblesseerde Devyne Rensch. 

De meest in het oog springende wijziging, was er eentje op de linksbackpositie. Daar zagen we geen Calvin Bassey, Owen Wijndal of Jorrel Hato, maar Youri Baas. “Youri doet het hartstikke goed op trainingen. Owen heeft mij nog niet voldoende overtuigd. Je kunt vechten of vluchten. Hij moet nu vechten,” zo legde Heitinga uit.

Fysieke openingsfase
Ajax had een behoorlijke kluif aan Go Ahead in de openingsfase. De thuisploeg zat er bovenop en liet het veelal op het fysieke aankomen. Bijna alle duels werden door de Deventenaren gewonnen. Het kwam Edson Álvarez al vroeg op een gele kaart te staan, terwijl Gerónimo Rulli moest ingrijpen op een grote kans voor Go Ahead.

Ondertussen deed Brobbey waarvoor hij werd opgesteld: trekken, sleuren en zijn lichaam gebruiken in de vijandelijke zestien. De spits werd regelmatig gezocht, vooral door Kenneth Taylor. Brobbey had op aangeven van zijn maatje zelfs de openingstreffer kunnen maken, maar zag zijn inzet worden gekeerd door Jeffrey de Lange.

Gedoe met lijnen
Na die kans kreeg Ajax de controle over de wedstrijd terug, al was het nog steeds veel te slordig in balbezit. Vooral Steven Berghuis en Dusan Tadic leken niet hun dag te hebben, terwijl laatstgenoemde regelmatig het mikpunt was van het thuispubliek. De aanvoerder is het ondertussen wel gewend, maar fraai was het allemaal niet. 

Mohammed Kudus dacht de supporters van Go Ahead even stil te hebben gekregen, maar kopte raak uit buitenspelpositie. Tenminste, zo besloot de VAR. Of het écht buitenspel was, valt te betwijfelen.

De lijntjes konden niet worden getrokken, omdat een speler het zicht van de camera blokkeerde. En precies die speler leek buitenspel op te heffen... Als de grens z’n vlag naar beneden had gehouden, was het doelpunt gewoon blijven staan. Vreemd allemaal.

Go Ahead doet Ajax opnieuw pijn
Het werd er aan Ajaxzijde na rust allemaal niet beter op. Tjonge, wat ging het weer moeizaam. De irritaties waren duidelijk van de gezichten af te lezen. Het deed Heitinga besluiten om Wijndal en Bergwijn te brengen. Een nieuwe linkerflank dus. Brobbey ging eraf, waardoor Tadic in de spits kwam te spelen.

Later kwamen ook Francisco Conceição en Lorenzo Lucca binnen de lijnen. Het mocht allemaal niet baten. Ajax drong wel aan, maar creëerde veel te weinig. De doelpogingen na rust waren op één hand te tellen. Het zat er simpelweg niet in, waardoor de Ajacieden in Deventer niet verder kwamen dan een 0-0-gelijkspel.

Zo werd Ajax opnieuw dwars gezeten door Go Ahead. De ploeg van Heitinga blijft op doelsaldo boven PSV staan, maar feit is dat het behouden van de tweede plek nog lastig zat wordt, laat staan het behalen van de titel. Auw…

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >