Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag spreekt na bekerverlies over onbeschrijfbare machten en krachten

Erik ten Hag verscheen met een flinke kater op de persconferentie na afloop van de verloren KNVB-bekerfinale tegen PSV (2-1). De hoofdcoach stelde dat Ajax met de beker had moeten staan, maar dat werkelijk alles tegenzat.

Door Jordy Haak
17 april 2022 - 21:59
Ten Hag Ihattaren 1200
Ten Hag noemt het inbrengen van Ihattaren geen provocatie. © Pro Shots

“Topvoetbal is een sport van momenten en dan kunnen wedstrijden kantelen. Dat hebben we vandaag gezien,” trapte Ten Hag zijn betoog af. De oefenmeester zag zijn ploeg op voorsprong komen via Ryan Gravenberch, maar daarna viel het kwartje constant de verkeerde kant op.

“We hadden een penalty moeten krijgen bij het moment met Dusan Tadic. Daarna werd de 2-0 afgekeurd omdat het net buitenspel was. Door de 2-2 van Davy Klaassen ging ook een streep en Tadic raakte vervolgens de paal. Dat zijn zoveel dompers achter elkaar. Op een gegeven moment is het teveel.”

Ten Hag vond het moeilijk om de vinger op de zere plek te leggen. “Er zijn soms wedstrijden met machten en krachten die je niet kunt beschrijven. Vandaag was zo’n wedstrijd dat alles tegenzat. En dan ook écht alles. We speelden tegen meer dan elf tegenstanders. Daarbij doel ik niet op de arbitrage, maar puur dat je het gevoel hebt dat je door externe factoren tegen meer dan elf man voetbalt.”

Aanbevolen
Ajax verliest bekerfinale van PSV en dit valt op

Wel vond de hoofdcoach dat zijn elftal na rust slecht uit de kleedkamer kwam. Onvoldoende gefocust, wat resulteerde in de tegentreffers van Eric Guttierez en Cody Gakpo.

“Dan loop je achter de feiten aan. Hoe dat kwam? Noussair Mazraoui had last van zijn enkel en Lisandro Martínez had ook wat problemen, maar we hebben daar niet zoveel wisselmogelijkheden. Daar begint het mee, maar dan hoeft het nog geen goal te zijn. PSV leeft van spelhervattingen, dus dit hadden we niet mogen laten gebeuren. Zo geef je de controle weg.”

Het inbrengen van Mo Ihattaren was volgens de hoofdtrainer geen provocatie richting PSV. “Pardon? Nee, natuurlijk niet,” reageerde hij stellig. “Ik bracht hem in om de wedstrijd te winnen. Anders had ik hem niet meegenomen. Antony en Labyad zijn beiden weggevallen, dus we hebben ook weinig alternatieven. Mo kan uit het niets iets creëren en beslissend zijn.”

Ondanks dat Ten Hag flink de pest had in het mislopen van de beker, denkt hij niet dat de nederlaag van invloed gaat zijn op het vervolg van de titelstrijd. “Mijn ploeg heeft karakter. Dat hebben de spelers al vaak getoond en dat heb ik ook vandaag gezien. Ondanks de tegenslagen. Er was sprake van een ongelukkige samenloop van omstandigheden, tegen een hele goede ploeg, want dat is PSV. Als je desondanks zo weet te domineren, denk ik niet dat iemand in de rust nog had verwacht dat PSV deze wedstrijd zou winnen.”

Zorgen zijn er dan ook niet bij Ten Hag. Wel eist hij scherpte in de beslissende weken van de eredivisie. “We moeten ons wel beseffen dat we zelf de fouten maken en die worden afgestraft. We hadden deze wedstrijd niet mogen verliezen, maar dat gebeurt wel. Nu is het zaak de rug te rechten. Er wachten nog vijf finales.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >