Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Wat is er in godsnaam nog normaal bij Ajax?

PINGGGG!! Mijn mobieltje pusht een bericht vanuit mijn kontzak. Ik kan er niet meteen bij. Ik loop in Haarlem met een grote Pioneer-doos met daarin een nieuwe draaitafel op mijn schouder. Mijn telefoon blijft trillen en pingelen. Toch maar kijken. Ajax meldt het directe vertrek van Daley Blind.

28 december 2022 - 11:07
Blind Tadic 1200
Blind en Tadic na de verloren strijd om de JC-schaal. © Pro Shots

Tja, daar sta je dan op de Gasthuissingel in Haarlem. Iedereen wist dat een tussentijds vertrek van Blind aanstaande was, maar toch voelt het als plotseling. Namens Ajax Life gooi ik er een tweetje uit. Ik ben al bijna bij de parkeergarage waar mijn auto staat. Met de grote kartonnen doos op mijn schouder zet ik het op een drafje. Snel betalen, nieuwe speelgoed in de kofferbak en de garage uit.

Ik stuur mijn auto een woonwijk in en parkeer in de eerste de beste parkeerhaven om daar mijn laptop uit de rugtas te trekken. Via een hotspot is er internet en dan tik ik het pijnlijke bericht over Blinds vertrek als dief in de nacht. Terwijl ik tik, komen er talloze berichtjes binnen. Ook op socials gaat het los. Iedereen geeft iedereen de schuld.

Het persbericht van Ajax in mijn mailbox is zakelijk: ‘Ajax en Daley Blind ontbinden arbeidsovereenkomst’. Algemeen directeur Edwin van der Sar mag er nog iets in zeggen. Het zijn weinig warme woorden. Wel hoopt Sar dat Blind op een later moment op een mooie manier afscheid kan nemen van de supporters. Iets dat de speler later zelf ook herhaalt.

Ajax heeft het allemaal niet handig gemanaged. Zo veel is duidelijk. De bepaling in Blinds contract over een automatische contractverlenging na 24 wedstrijden bestond al een tijdje. Daar is niks nieuws aan. In een ideale situatie was de club al veel eerder met de routinier gaan zitten. Om het precies hierover te hebben. Wederzijds de verwachtingen naar elkaar uitspreken. Een stukje visie en vooruitziende blik. Korte termijn, middellange termijn en lange termijn.

In een normale situatie zou het niet tot zo’n pijnlijk afscheid van een clubicoon komen. Maar wat is er in godsnaam nog normaal bij Ajax na het vertrek van Marc Overmars en later Erik ten Hag?

In een normale situatie zou het niet tot zo’n pijnlijk afscheid van een clubicoon komen. Maar wat is er in godsnaam nog normaal bij Ajax na het vertrek van Marc Overmars en later Erik ten Hag? En dat niet alleen, want ook Danny Blind liet Ajax en de RvC achter zich, omdat een klus in Qatar riep. Het voetbaltechnische fundament werd weggeslagen in Amsterdam. De moeilijke voetbaltaken werden niet op adequate wijze opgevangen. Volstrekt niet zelfs.

Het duo Gerry Hamstra en Klaas Jan Huntelaar werd naar voren geschoven. Zij moesten uit het niets de belangrijkste en lastigste transferzomer in jaren draaien. Dat doet het tweetal zonder feitelijk te weten waar het precies aan toe is. Wat wil Ajax eigenlijk met ze? Hoe lang mogen ze het doen? Niemand die het weet. Ze zwemmen zonder diploma. Ze watertrappelen onder hoogspanning. Ondertussen lekt alles uit. Veel supporters smullen ervan, maar best is het niet.

Hamstra en Huntelaar moesten wonderen verrichten, zonder precies te weten wat hun toekomst bij Ajax is. Je kon ook bijna niet van het tweetal verwachten dat zij het dossier Blind afgelopen zomer ter tafel brachten. Ze werden in het diepe gegooid en raakten verstrikt in een transferstorm die zijn weerga niet kende. Ze kwamen terecht in een draaikolk en moesten op duizend borden tegelijk schaken. Het Blind-dossier bleef op de plank.

Ondertussen kabbelen de zaken onverdroten voort in Amsterdam. Het lijkt pappen en nathouden, terwijl de ontevredenheid bij supporters groeit. De druk is enorm. De januarimaand die voor ons ligt, gaat veel duidelijk maken. Trainer Alfred Schreuder staat volop onder druk. Veel supporters roepen om zijn vertrek. Zien in hem ook dé schuldige als het gaat om het vertrek van Blind. En sowieso voor alles wat er nu fout gaat. Dat is echter te kort door de bocht.

De trainer doet soms onnavolgbare dingen, maar de spelers mogen eveneens in de spiegel kijken. Ook Blind trouwens. En waar is Van der Sar? Wanneer treedt hij naar voren om zaken toe te lichten? Of wacht hij de persconferentie van Schreuder richting NEC-uit af? Dat de coach alle lastige vragen weer mag beantwoorden... De trainers bij Ajax halen de laatste jaren steevast de kastanjes uit het vuur als er zaken moeten worden uitgelegd.

Terwijl ik in mijn auto het stukje over Blind tik, vraag ik me continu van alles af. Hoe kijken Ajacieden als Davy Klaassen en Dusan Tadic naar het vertrek van hun teamgenoot? Hoe is überhaupt de sfeer op de training? Hoe hard lopen de spelers nog voor Schreuder? Hoe gaat Ajax de afwezigheid van Blind opvangen? Wat gaat er sowieso nog gebeuren in de winterse transferperiode?

Ik heb altijd zin in Ajax gehad. Altijd. Maar NEC-uit voelt vooralsnog als een tandartsafspraak waar een gecompliceerde wortelkanaalbehandeling op het programma staat.

Het wordt een cruciale fase die wederom door Hamstra en Huntelaar moet worden gedraaid. Het tweetal dat eigenlijk ‘effe’ op de winkel zou passen. De technisch directeur voor de langere termijn lijkt nog altijd niet in zicht. En die komt er ook niet voor de RvC is versterkt met een opvolger van Blind senior, die er ook allemaal even geen zin meer in heeft.

Hij komt (voorlopig) ook niet meer terug. Dat is bijna niet los te zien van de kwestie rond zoon Daley. De RvC zit zo al anderhalf jaar zonder technische man, terwijl Hamstra en Huntelaar al elf maanden stagelopen. Het is een situatie die voorlopig niet lijkt te veranderen, terwijl er de komende weken weer van alles en nog wat gaat spelen.

Ik start de motor van mijn auto. Het Blind-berichtje staat online. Ook daar weer veel reacties op. Uiteenlopend als altijd en veelal speculatief. De sfeer rond mijn cluppie is tamelijk giftig en dat doet me zeer. Als het bij Ajax stuk gaat, dan gaat het vaak ook meteen goed stuk. Wat is er in godsnaam nog normaal bij Ajax, vroeg ik eerder in deze blog. Een cynicus zou zeggen dat wat er nu gebeurt juist ‘typisch Ajax’ is.

Ajax is als wuivend riet, dansend op de wind. Soms worden de weersomstandigheden onstuimig en gaat het snel plat. Zoals nu tegen de grond. Maar in Amsterdam klaart het ook altijd weer op. Alsof er niks is gebeurd. De voetbalwereld is een opportunistische. Daar zal echter wel het een en ander voor moeten gebeuren.

Met de pest in mijn lijf draai ik de A9 op. Ik heb altijd zin in Ajax gehad. Altijd. Maar NEC-uit voelt vooralsnog als een tandartsafspraak waar een gecompliceerde wortelkanaalbehandeling op het programma staat.

Thuis sluit ik mijn nieuwe draaitafel aan en test de hele handel. ‘It was a good day’ van Ice Cube knalt door de speakers.

Lekker nummer, maar weinig passend. Bah.

Aanbevolen
Blind had het seizoen bij Ajax af moeten maken

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >