Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Flop in 2022: de huldiging die geen huldiging was

Kalenderjaar 2022 was er eentje met pieken en dalen voor ons aller Ajax. We beleefden geweldige momenten, maar er was ook veel chagrijn. Via tops en flops blikken we nog één keertje terug. Ditmaal op de huldiging die eigenlijk geen huldiging was.

21 december 2022 - 15:09
Huldiging 1200
Een huldiging in het stadion sluit veel Ajacieden uit. © AFC Ajax

Wij zijn het er allemaal over eens: als Amsterdamse voetbalclub hoort Ajax bij het winnen van een prijs gehuldigd te worden in de binnenstad. Zo kan iedereen – zowel Amsterdammers als niet Amsterdammers – met liefde voor ons aller Ajax daarbij zijn.

P2 is niet de plek voor een huldiging en dat is het Arenapark ook niet. Dit jaar werd de selectie besloten gehuldigd in de Johan Cruijff Arena. Juist het stadion is – ondanks dat het ons huis is – niet de locatie. We willen immers dat elke Ajacied bij een huldiging aanwezig kan zijn. Toch werd er gehuldigd in de Johan Cruijff Arena dit jaar. Hoe dat kwam?

Vooropgesteld, als Ajax kampioen wordt is het de stad Amsterdam (lees de gemeente) die Ajax de huldiging aanbiedt. Vroeger gebeurde dit op het Leidseplein. Wat was het mooi. De laatste paar keer koos men voor het Museumplein. Precies zoals dat ook al gebeurde in 1995 bij het winnen van de Champions League en de wereldbeker.

In de tussenliggende jaren werd wel eens uitgeweken naar P2 en het Arenapark. Dat is toch niet hetzelfde. De beste herinneringen en ervaringen bewaren we aan het Museumplein. Denk maar eens terug aan de huldiging van 2019: een kolkend Amsterdam met ruim 100.000 supporters. Zo goed als geen wanklank.

De ervaringen waren goed. Wij gingen er dan ook vanuit dat de gemeente ook in 2022 voor het Museumplein zou kiezen. Niks wees erop dat het anders zou zijn. Het zou op 9 mei van dit jaar gaan gebeuren: na een zware competitie veroverde Ajax thuis tegen sc Heerenveen eindelijk de landstitel. De huldiging een dag later. We wisten het zeker. Toch?

Aanbevolen
Top in 2022: ongekende gastvrijheid op Anfield en Ibrox

Op de ochtend van 7 mei ging mijn telefoon. Edwin van der Sar vertelde mij teleurgesteld dat de gemeente had besloten om geen huldiging aan te bieden in de stad. Bij een eventuele winst op Heerenveen zou de club meteen na de wedstrijd worden gehuldigd op het veld.

Ik bleef even doodstil aan de telefoon. Het grote volksfeest op het Museumplein ging dus niet door. Menig supporter had daar zo naar uitgekeken. Alleen supporters die een kaartje hadden voor de wedstrijd tegen Heerenveen konden aanwezig zijn bij de huldiging.

De niet aanwezige fans – en dat waren er heel wat – visten achter het net. Niet alleen Edwin was teleurgesteld, maar wij allemaal. De opgegeven reden: een tekort aan beveiligers. In allerijl probeerden wij de gemeente nog op andere gedachte te brengen door beveiligingsbureaus aan te dragen en/of stewards in te zetten. Beide suggesties bleken volgens de gemeente niet mogelijk. Een te korte termijn.

Er volgde uiteindelijk een huldiging waar door Ajax van alles aan was gedaan, maar die dus niet vrij toegankelijk was. Door alle beperkingen was het geen feest zoals het hoort te zijn.

Als Supportersvereniging Ajax hebben we de gemeente laten weten dat we ervan uitgaan dat een huldiging op deze wijze eenmalig is. En dat zij hun personeelsbeleid bij een volgende keer ver van tevoren op orde moeten hebben. Er is niks mooiers dan een huldiging waar iedereen bij kan zijn. De spontane bordesscène was om die reden wel weer top.

Dat blijkt ook wel uit het besluit van burgemeester Femke Halsema zelf, toen zij degene was die de huldiging in 2019 weer naar het Museumplein liet komen.

Aanbevolen
Top in 2022: bolling van de bal en de knal van Nous

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >