Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax houdt ternauwernood stand in Volendam en dit valt op

Ajax weet weer wat winnen is, maar vraag niet hoe. Op bezoek bij FC Volendam gaf de ploeg van Alfred Schreuder nog bijna een 0-3-voorsprong uit handen (2-4). Met hangen en wurgen hielden de Amsterdammers stand. Dit viel op.

Door Jordy Haak
08 oktober 2022 - 18:25
Bassey 1200
Bassey maakt zijn eerste doelpunt namens Ajax. © Pro Shots

Gezelligheid op De Dijk
Het is tegenwoordig (helaas) een unicum in Nederland, maar de uitwedstrijd bij Volendam mocht met vrij vervoer worden bezocht. Dat klonk ons natuurlijk als muziek in de oren. Niets zo fijn als op eigen houtje naar het vissersdorp afreizen en in het zonnetje genieten van een heerlijk voetbalmiddagje.

Het ritje naar Volendam duurt slechts een klein halfuurtje. Al vroeg op de middag zagen we plukjes Ajacieden op De Dijk genieten van een biertje en een visje. Precies op de manier zoals we dat graag wekelijks zouden zien. Supporters van beide clubs die de terrassen bevolken en er daarna ook in het stadion een feestje van maken.

Van gezelligheid houden ze immers wel in het bekendste muziekdorp van Nederland. Nadat we in het Kras Stadion waren opgewarmd met de palingsound en de nodige hoempapamuziek, kon de focus volledig op de wedstrijd. De Europese deceptie tegen Napoli dreunde nog lang na in Amsterdam. Aan Ajax om op het kunstgras van Volendam – waarvan je de naden kon zien – de rug te rechten.

Schreuder schuift met de poppetjes
Dat mochten dezelfde spelers doen die dinsdag tegen Napoli ook aan de aftrap verschenen. Alfred Schreuder koos er ondanks de harde afstraffing voor om zijn basisteam intact te houden. “Dezelfde elf namen starten, want die jongens willen revanche. Ik grijp nu ook in, maar op een andere manier,” verklaarde de trainer, die wel met wat poppetjes schoof.

Zo wisselden Daley Blind en Calvin Bassey van plek. Steven Berghuis verhuisde naar de rechtsbuitenpositie, terwijl Steven Bergwijn achter de spits kwam te spelen. Dusan Tadic mocht weer eens aan de bak vanaf zijn vertrouwde linksbuitenpositie.

“We hebben afgelopen week veel met elkaar gesproken. Daarbij konden ook de spelers laten weten hoe ze het zien. Zij waren zelfkritisch,” besloot Schreuder zijn praatje, voordat de bal ging rollen.

Tekenen van herstel
Van een fris en fruitig Ajax was in Volendam (nog) geen sprake. Ook de hekkensluiter van de eredivisie slaagde er met enige regelmaat in om Ajax onder druk te zetten. De thuisploeg kreeg daarbij een aantal alleraardigste kansen. Het heeft ongetwijfeld met een gebrek aan zelfvertrouwen te maken, maar een degelijke opbouw blijft momenteel een probleem voor Ajax.

Gelukkig zagen we ook tekenen van herstel. Zo gedijde Tadic veel beter vanaf de voor hem vertrouwde linkerflank. We zagen de aanvoerder weer balletjes met gevoel wegleggen en het leek allemaal minder onwennig. Berghuis deed het op zijn beurt als rechtsbuiten ook niet onverdienstelijk. Na een actie van laatstgenoemde maakte Brian Plat hands, waardoor Tadic vanaf de strafschopstip voor de 0-1 tekende.

Vlak voor rust was het diezelfde Berghuis die de bal haarfijn bij Calvin Bassey bezorgde. De zomeraanwinst knikte voor het eerst in het wit-rood-wit raak en zorgde daarmee voor een ruststand die Ajax iets meer rust gaf.

Juichen voor Brobbey
Na een uur spelen mochten de supporters in het uitverkochte uitvak wederom juichen. De even daarvoor ingevallen Brian Brobbey tekende met een kiezelhard schot voor de derde Amsterdamse treffer. Ook elders in het stadion zagen we toeschouwers opspringen. In Volendam hebben genoeg voetbalfanaten ook een voorliefde voor Ajax. Mooi! Al sloegen bij de 1.500 kaarten die in de vrije verkoop gingen ongetwijfeld ook de nodige Ajacieden toe.   

Ajax geeft het bijna weg
Dat het lek nog allerminst boven is, bleek in de hectische slotfase. Eentje waarin we de gewisselde Tadic langs de lijn druk zagen coachen. De aanvoerder gaf volop aanwijzingen, maar zag hoe het bijna fout ging.

Na een mislukte kaats van Brobbey stormde Lequincio Zeefuik op doel af, waarna Remko Pasveer de bal onder zich door liet glippen. Met 1-3 leek er nog niet zoveel aan de hand. Maar toen Carel Eiting vervolgens ook nog voor de 2-3 tekende, werd het nog ongekend spannend. Ajax mocht zelfs heel blij zijn dat de 3-3 werd afgekeurd wegens buitenspel. 

Pas in blessuretijd werd het duel definitief beslist door de ingevallen Davy Klaassen. Hij schoof de bal uit een rappe tegenaanval binnen. De punten zijn meer dan welkom, maar de manier waarop de wedstrijd uiteindelijk werd uitgespeeld, roept tegelijkertijd alweer veel vragen op. Napoli-uit wacht en we kunnen nog niet stellen dat we daar met een veel beter gevoel naar toeleven.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >