Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Rijsdijk over het nieuwe Ajax Jaarboek: ‘Die rooie ruggen doen het in de boekenkast’

Het Ajax Jaarboek zou toch verdwijnen? Ja, maar dat mag natuurlijk niet gebeuren, vond een groepje Ajacieden. Ze maakten zich sterk voor de uitgave die bijna dertig jaar bestaat. Gewoon, door hem te blijven maken. Rodney Rijsdijk is één van hen: Ajacied, Amsterdammer én begenadigd schrijver.

05 april 2021 - 09:03
Jaarboek 1200
Rijsdijk mocht Lille-thuis verslaan, voor het nieuwe Ajax Jaarboek. © Pro Shots

“David Endt en Menno Pot deden al mee, ik ben door uitgever Paul Brandt gevraagd en ik heb zelf Finn Dekker aan boord gehesen, omdat ik ook een jonger geluid erbij wilde halen,” vertelt Rijsdijk. Hij is schrijver, quizmaster, horecatijger, taptonoom en bacardioloog. Check @Rodzooi maar, als je het niet gelooft.

“We hebben voor de verslagen het wedstrijdschema willekeurig verdeeld: eentje voor David, eentje voor Menno, eentje voor Rodney, eentje voor Finn… Om beurten dus. Zo heb je geen discussie over wie Ajax - Emmen of Feyenoord - Ajax krijgt. Maar we moesten dat met terugwerkende kracht doen: het hele seizoen inhalen. Dat wilden we 31 januari af hebben. We zijn nu bij en doen het werk per wedstrijd.”

De statistieken van het jaarboek zijn nog immer in handen van good old Evert Vermeer. De auteurs portretteren een aantal Ajacieden van de huidige selectie - een vast onderdeel van het jaarboek. Pas na het seizoen. “Want wie weet breekt Dabid Neres zijn been, of zoiets.” Alle spelers van Ajax 1 komen erin, dus ook namen als Kenneth Taylor.

Rodney’s favoriet van het huidige Ajax? “Ik vind Dusan Tadic wel écht de leider van de groep. Daley Blind als kind van de club vind ik geweldig. En natuurlijk fantastisch: Davy Klaassen. Superbelangrijk. Laten we het op Davy houden. Toch een beetje de man van het seizoen.”

Het tofste duel dat hij mocht doen: Lille-thuis. “Dat was een hele mooie. De nummer één van Frankrijk, het kon wel eens meteen afgelopen zijn met de club in Europa. Ajax flikte het toen, dat was een leuk verslag om te schrijven.”

Het mooiste shirt voor hard-core liefhebber Rodney dit jaar is duidelijk. “Die zwarte, het derde shirt. Ja, echt hoor.”

Corona. Dat heeft natuurlijk impact, misschien ook op de stukken in het jaarboek. “Nou, dat was één van de eerste dingen die we afspraken: we gaan het niet in ieder verslag hebben over de stille of lege Arena in bizarre omstandigheden. Je schrijft één keer dat het een gek seizoen is en we nergens bij kunnen zijn. En dat is het, zo is het nu eenmaal.”

Een jaarboek komt er dus deze zomer, de mooie traditie gaat gelukkig voort. Waarom moet dat altijd blijven bestaan? “Ja, die rooie ruggen doen het, die hele trits in de boekenkast. Ik heb ze bijna compleet, dat ga ik voor elkaar krijgen. Zoiets moet doorgaan. Zowel Menno, David als ik hadden dezelfde gedachte: natuurlijk moet dat blijven. Dat wij dat mogen doen, is geweldig. Een ongelooflijke eer. Het voelt voor mij bijna alsof ik in Ajax 1 mag meespelen.”

Het Ajax Jaarboek wordt uitgegeven door uitgeverij Brandt en is mede mogelijk gemaakt door de Supportersvereniging Ajax. Onze leden kunnen het boek deze zomer rechtstreeks bij de uitgever bestellen en hoeven dan geen verzendkosten te betalen. Da’s mooi meegenomen, denken wij. Wij houden jullie uiteraard op de hoogte!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >