Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Passmaps: Ajax verpulvert Dortmund op de flanken

In de beste wedstrijd van dit seizoen rekende een ontketend Ajax af met Borussia Dortmund. Het resulteerde zelfs in de grootste Champions League-nederlaag ooit voor BVB. Meer dan genoeg redenen om aan de hand van de statistieken nog eens terug te blikken op de geweldige 4-0-winst!

Door Erik Elias
21 oktober 2021 - 08:55
Passmapsajabvb800
Álvarez speelde een dikke voldoende, ook zonder passing vooruit. © Pro Shots

Dortmund kwam naar de Johan Cruijff Arena in een gewijzigde opstelling, met net wat andere rollen dan normaal voor Jude Bellingham, Marco Reus en Julian Brandt. Hierdoor was het in de openingsfase zoeken voor Ajax, met als gevolg dat Dortmund een aantal keer op de vijandelijke helft opdook. Na een onwennige eerste tien minuten, kwam Ajax volledig los na de enigszins gelukkige 1-0.

In een ontzettend hoog tempo en met vreselijk veel positiewisselingen werden er de rest van de wedstrijd constant gaten getrokken tegen de verdedigend onzekere Duitsers. Met vier doelpunten en achttien schoten tot gevolg.

We zien in de passmap een paar duidelijke uitblinkers en zien ook dat het verschil qua kansen niet zo groot was als de score doet vermoeden… Interessant! We kijken terug op de beste wedstrijd van het seizoen aan de hand van de passmaps en Expected Goals, verkregen via 11tegen11!

Passmaps
Zoals eerder benoemd – en zoals iedereen heeft gezien – speelde Ajax met veel positiewisselingen en in een hoog tempo. Dortmund stond met veel spelers die van nature aanvallend denken op het middenveld, terwijl Ajax steeds de ruimtes tussen de linies en achter de verdediging opzocht. Als gevolg hiervan werden de ruimtes voor de Duitsers te groot om te belopen, moesten er constant keuzes worden gemaakt en moeten de Ajacieden zich af en toe in een speeltuin hebben gewaand. 

Vooral in de halfspaces en op de flanken ontstonden flinke gaten waar Ajax van kon profiteren. Met name de zone achter de linksback van Dortmund lag af en toe helemaal open. In combinatie met de veelvuldige flankwissels (van de ene kant in één keer naar de andere kant van het veld) levert het een passmap op die laat zien waar Ajax gister het verschil heeft gemaakt.

2021 10 19 Passmap Ajax Ajax 4 0 Borussia Dortmund

Wie was er het best? Noussair Mazraoui, Antony, Dusan Tadic, Daley Blind. Steven Berghuis, Sébastien Haller of toch Remko Pasveer? Of toch nog wat meer lof voor Jurriën Timber en Lisandro Martínez, die samen Erling Haaland relatief goed wisten af te stoppen? Zeg het maar. Feit is dat vrijwel iedereen op de helft van de tegenstander elkaar goed wist te vinden, wat we terugzien in de dikke bollen en lijnen op de passmap.

Edson Álvarez speelde alleen meer dan vijf passes naar de centrale verdedigers. We zien bij hem geen pijlen naar voren toe. Maar maakt dat uit als je de hele wedstrijd goed opgesteld staat om de counter van Dortmund eruit te halen? En als je geen grote fouten maakt die counters voor Dortmund inleiden? En als je ook nog het merendeel van je duels wint? Ook Álvarez speelde gisteren een dikke voldoende, ook zonder passing vooruit.

Traditioneel gezien was de ‘nummer zes’ bij Ajax altijd een passende middenvelder, die altijd aanspeelbaar was en in balbezit een paar linies over kon slaan. Of met een dribbel een mannetje meer kon creëren in de as van het veld. In het systeem van het huidige Ajax zijn de backs en de centrale verdedigers de spelers die de bal op de helft van de tegenstander krijgen, waardoor Álvarez zich met andere dingen bezig kan houden. Wat hem dus erg goed af gaat.

Expected Goals
Ten Hag had het na afloop over een geweldige wedstrijd, maar ook over bepaalde leermomenten. Dat zal te maken hebben gehad met de kansen die Dortmund toch nog wist te creëren. Want ook Pasveer werd eerder in dit stuk benoemd als uitblinker, omdat hij een paar keer handelend op moest treden.

In totaal schoot Dortmund tien keer. Het leverde alles bij elkaar 1.06 Expected Goals op voor de Duitsers, ongeveer hetzelfde aantal als Heerenveen wist te creëren afgelopen weekend. Niet slecht van Ajax, maar de meest logische uitkomst van die kansen was dus geweest als Dortmund één keer had gescoord.

Aan de grafiek hieronder zien we nog dat Ajax in de eerste helft echt domineerde en Dortmund vrijwel niets toestond, waarna in de tweede helft een wedstrijd ontstond die meer open was en waarbij er meer sprake was van heen-en-weer-voetbal. Haller werkte met twee assists en één doelpunt nog wat aan zijn bizar goede statistieken. En we zien dat Ajax op basis van de schoten 65 procent van de keren de wedstrijd winnend afsluit volgens het model.

2021 10 19 Xg Plot Ajax 4 0 Borussia Dortmund

Wel blijkt uit de kansenverhouding dat Ajax relatief efficiënt met de mogelijkheden omging, door uit 2.17 Expected Goals maar liefst vier keer te scoren. Precies de ‘killersmentaliteit’ waar voorafgaand aan de wedstrijd op werd gehamerd. Als je in de Champions League een kans krijgt, moet het kassa zijn. Die les hebben de mannen van Ten Hag duidelijk ter harte genomen.

2021 10 19 Pitch Plot Ajax 4 0 Borussia Dortmund

Het kolkte ouderwets in de Johan Cruijff Arena, één van de beste spitsen ter wereld kwam niet tot scoren en Ajax won voor de derde keer in drie groepswedstrijden. Deze start is de beste voor Ajax in de Champions League sinds 1995/1996, toen het eveneens de eerste drie wedstrijden wist te winnen.

Hoe zouden ze in Eindhoven naar de wedstrijd van gister gekeken hebben? Met de onderlinge confrontatie op het programma kan het nooit lekker zijn om de aartsrivaal met 4-0 van een Europese topclub te zien winnen. Omdat de Eindhovenaren daarnaast ook nog eens 48 uur minder rust in de benen in aanloop naar de topper hebben, zou het zomaar eens kunnen dat Ajax met vergelijkbare cijfers revanche neemt voor het debacle in de wedstrijd om de Johan Cruijffschaal. Dendert de Ajaxtrein door? We weten het zondagavond.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >