Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Dit zijn de bizar goede statistieken van Haller

Sébastien Haller is een garantie voor doelpunten. Hij levert elke negentig minuten een goal of assist af. In dit artikel zoomen we in op de bizar goede statistieken van de spits!

Door Erik Elias
11 oktober 2021 - 11:24
Haller Scoort 1200
Haller haalt een nog hoger rendement qua goals en assists dan Tadic. © Pro Shots

Uit zijn Expected Goals blijkt dat Haller ongeveer evenveel scoort als je op basis van de kwaliteit van zijn kansen mag verwachten. Zijn rendement qua goals en assists is beter dan dat van Dusan Tadic en hij scoort per 90 minuten in Ajax 1 evenveel als Luis Suarez.

Haller heeft inmiddels 2753 minuten voor Ajax gespeeld. Dat zijn meer dan dertig hele wedstrijden. In statistiekentermen spreken we dan van een ‘sample’ die groot genoeg is om echt wat over een speler te kunnen te zeggen. De prestaties en onderliggende statistieken zijn over een dusdanig lange periode gemeten dat van ‘even een goede periode’ of ‘even uit vorm’ geen sprake meer is.

Haller werkt niet slecht af
Vind je dat Haller veel kansen mist? Tot nu toe staat hij in het shirt van Ajax in alle competities op 23 goals uit 22,92 Expected Goals. Hij doet het puur qua afwerken dus zelfs een klein beetje beter dan je op basis van de kwaliteit van zijn kansen mag verwachten.

Gemiddeld komt Haller elke negentig minuten tot 0,75 goal in Ajax 1. Dat is evenveel als bijvoorbeeld Luis Suarez. Als Haller zo blijft spelen en Ajax Europees overwintert is het te verwachten dat hij op dertig goals of meer uitkomt. De teller staat dit seizoen ook alweer op tien en het is nog maar oktober.

Haller scoort per negentig minuten evenveel als Luis Suarez

Waarom zijn Expected Goals in dit geval relevant? Omdat die op de lange termijn voorspellend werken. Dit zie je bijvoorbeeld aan de Expected Goals van een speler als Bryan Linssen.

Hij scoorde tot nu toe vijf goals in de competitie uit 2,60 Expected Goals. Bijna twee keer zo goed als je mag verwachten op basis van de kansen die hij kreeg. Prima gedaan, geweldig afgewerkt, maar op de lange termijn niet vol te houden.

Het tempo van Haller is wél vol te houden, omdat zijn 23 goals voortkwamen uit ongeveer net zoveel Expected Goals. In combinatie met de meer dan 2700 gespeelde minuten (dertig hele wedstrijden) een goede indicatie dat Haller dit indrukwekkende doelpuntentempo vol kan houden.

Natuurlijk mist Haller wel eens een kans. Van alle Ajacieden mist hij zelfs de meeste kansen, omdat hij het vaakst in positie komt. Maar als we naar zijn Expected Goals kijken is Haller dus helemaal geen slechte afwerker.

Zoals Johan Cruijff in zijn tijd als voetbalanalist al eens uitlegde: “Je mag een bal naast schieten, maar je moet er wel op tijd wezen. Je mag ook een bal naast koppen, maar je moet er wel op tijd wezen.”

Haller komt dus heel vaak precies op tijd op de plek waar hij moet zijn. Om vervolgens ongeveer even vaak als je mag verwachten de kansen die hij krijgt af te werken.

Topscorerslijst aller tijden
Het liefst bekijk je het aantal gescoorde goals per negentig minuten, omdat dat een beter beeld geeft dan alleen een totaal aantal doelpunten en wedstrijden. Ten Hag rouleert veel bij Ajax; dit seizoen werd Haller bijvoorbeeld al zes keer voortijdig naar de kant gehaald. Daarom is het eerlijker om doelpunten per negentig minuten op te meten dan alleen naar doelpunten per wedstrijd te kijken.

Het is echter lastig om dit gemiddelde van 0,75 goals per negentig minuten in een historisch perspectief te zetten. Tegen een speler uit de recente historie als Suarez kan dit wel, maar tegen een speler als Piet van Reenen die in de jaren dertig voor Ajax speelde is dit niet te doen. De topscorer van Ajax aller tijden (‘Goaltjes-Piet’) scoorde in 242 wedstrijden maar liefst 283 doelpunten, maar in hoeveel minuten dit gebeurde...?

Om toch een vergelijk te geven hieronder het aantal doelpunten per wedstrijd van de tien Ajacieden die het meeste aantal goals per wedstrijd maakten. Minimaal twintig goals zijn vereist om op de lijst te komen!

Naam

Duels

Goals

GPD*

Piet van Reenen

242

283

1,17

Ruud Geels

166

153

0,92

Marco van Basten

172

152

0,88

Cees Groot

152

129

0,85

Johan Cruijff

369

271

0,73

Luis Suarez

158

111

0,70

Henk Groot

302

211

0,70

Sébastien Haller

34

23

0,68

Wim Kieft

117

78

0,67

John Bosman

164

106

0,65

*Goals per duel

We zien Haller keurig op de achtste plek staan, tussen indrukwekkende namen als Wim Kieft en Henk Groot. Natuurlijk heeft Haller nog een stuk minder wedstrijden gespeeld dan de overige namen in dit rijtje. Maar zoals we al aan de Expected Goals zagen is het te verwachten dat de Franse Ivoriaan dit tempo vol kan houden. Mede daarom een interessant lijstje om in de gaten te houden dit seizoen.

Goals en assists: vergelijkbaar met Tadic
Vind je dat aanvoerder Dusan Tadic een belachelijk hoog rendement haalt? Haller presteert op een vergelijkbaar niveau.

Haller is in het spel met de rug naar de goal weliswaar geen held, maar kwam in totaal bij Ajax toch alweer tot acht assists. Als we dat optellen bij zijn 23 goals komen we op 31 Goals + Assists (G+A) in 2753 minuten. Gemiddeld is Haller dus bij maar liefst 1,01 goals betrokken per negentig minuten.

Haller Tadic

Tadic staat op tachtig goals en 69 assists in 13435 minuten. Laat ons het rekenwerk maar even doen; dat is in totaal 1,00 goals of assist per negentig minuten. Misschien indrukwekkender omdat het over een langere periode gepresteerd is, maar puur qua goals en assists doet Haller het dus nog net iets beter.

Naam

Goals

Assists

G+A*

Minuten

G+A / 90**

Sébastien Haller

23

8

31

2753

1,01

Dusan Tadic

80

69

149

13435

1,00

*Goals + Assists
** Goals + Assists per 90 minuten

Geen penalty’s
De cijfers van Haller zouden nog veel indrukwekkender zijn als hij ook de penalty’s zou nemen. Dit zou op basis van de statistieken geen slechte keus zijn: Haller is statistisch gezien namelijk een veel betere penaltynemer dan Tadic.

De aanvoerder van Ajax nam in zijn carrière 74 strafschoppen en benutte er 62, wat neerkomt op 83,8% raak. Dat is bovengemiddeld goed, omdat het gemiddelde op 76% ligt.

Haller is echter extreem goed in penalty’s nemen. Van de 25 penalty’s die hij nam in zijn carrière, benutte hij er maar liefst 24. Een duizelingwekkend hoge 96%. Omdat Tadic vrijwel altijd op het veld staat weten we niet wie nummer twee op de lijst is, maar er is alle reden om aan te nemen dat dat Haller is.

Naam

Penalty's

Benut

Percentage

Sébastien Haller

25

24

96%

Dusan Tadic

74

62

83,8%

De Franse Ivoriaan werd vastgelegd op 8 januari 2021. Sindsdien kreeg Ajax zeven penalty’s, zeven keer ging Tadic achter de bal staan, met zes goals als resultaat. Als Haller deze zes penalty’s had gescoord - wat we op basis van het verleden mogen verwachten - waren zijn statistieken nog veel imposanter geweest.

Waarom er toch vaak kritiek op Haller is? Dat is Ajax. Je moet alles kunnen.

Waarom er toch vaak kritiek op Haller is? Dat is Ajax. Je moet alles kunnen en Haller beheerst het meevoetballen niet en heeft daarnaast voor een voetballer van 22 miljoen euro een nogal logge motoriek. Tel daarbij op dat het lijkt alsof hij veel kansen mist en je hebt het antwoord.

Toch is zijn doelpuntengemiddelde historisch goed, mist hij relatief gezien niet veel kansen en is hij qua goals en assists de meest productieve speler van Ajax. Goed om in het achterhoofd te houden bij de volgende gemiste kans!

Statistieken via 11tegen11, Transfermarkt en afc-ajax.info.
Verschillende bronnen geven verschillende cijfers voor het aantal doelpunten voor spelers als Piet van Reenen en Henk Groot. De informatie van afc-ajax.info is aangehouden voor de historische vergelijking.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >